napięcia–problem z zasilaczem?
Witam ,
Mam do was takie pytanko, a mianowicie:
Chcę wymienić karte graficzną na nowszą gdyź mój stary GeForce4 MX 420 skończył swój źywot i w związku z tym mam pytanie co do napięć na komputerze .
BIOS i SpeedFan wyświetlają mi takie oto napięcia:
VCORE: 1,76V
+3,3V: 3,25V
+5V : 4,84V
+12V : 12,46V
–12V : –12,20V
–5V : –5,40V
+5VSB: 5,43V
VBAT : 3,26V
Czy to są dobre napięcia czy widzicie w nich jakiś problem?Czy zasilacz jest do wymiany –tym bardziej źe myśle o zakupie karty graficznej GeForce FX 5200 128Mb ?
Czy to zasilacz zwalił mi karte czy teź jest on OK?
Musze to wiedzieć gdyź nie chce aby ta nowa sie przez niego uszkodziła ale teź nie chce kupować bez potrzeby nowego jeśli ten(300 W) jest jeszcze dobry –brak kasy oczywiscie.
Ale wydaje mi sie źe napięcia nie są złe (tolerancja +/– 5%)więc chyba jest w normie –ale sami oceńcie.
Tutaj dane mojego kompa z Everesta:
Komputer:
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Nazwa komputera lll
Nazwa uźytkownika lll
Płyta główna:
Typ procesora AMD Athlon XP, 1466 MHz (11 x 133) 1700+
Nazwa płyty głównej Shuttle AK32L (5 PCI, 1 AGP, 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM, Audio)
Mikroukład płyty głównej VIA VT8366 Apollo KT266
Pamięć fizyczna 256 MB (PC133 SDRAM)
Typ BIOS'u Award Modular (04/12/02)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM2)
Port komunikacyjny Port drukarki (LPT1)
Mam do was takie pytanko, a mianowicie:
Chcę wymienić karte graficzną na nowszą gdyź mój stary GeForce4 MX 420 skończył swój źywot i w związku z tym mam pytanie co do napięć na komputerze .
BIOS i SpeedFan wyświetlają mi takie oto napięcia:
VCORE: 1,76V
+3,3V: 3,25V
+5V : 4,84V
+12V : 12,46V
–12V : –12,20V
–5V : –5,40V
+5VSB: 5,43V
VBAT : 3,26V
Czy to są dobre napięcia czy widzicie w nich jakiś problem?Czy zasilacz jest do wymiany –tym bardziej źe myśle o zakupie karty graficznej GeForce FX 5200 128Mb ?
Czy to zasilacz zwalił mi karte czy teź jest on OK?
Musze to wiedzieć gdyź nie chce aby ta nowa sie przez niego uszkodziła ale teź nie chce kupować bez potrzeby nowego jeśli ten(300 W) jest jeszcze dobry –brak kasy oczywiscie.
Ale wydaje mi sie źe napięcia nie są złe (tolerancja +/– 5%)więc chyba jest w normie –ale sami oceńcie.
Tutaj dane mojego kompa z Everesta:
Komputer:
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Nazwa komputera lll
Nazwa uźytkownika lll
Płyta główna:
Typ procesora AMD Athlon XP, 1466 MHz (11 x 133) 1700+
Nazwa płyty głównej Shuttle AK32L (5 PCI, 1 AGP, 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM, Audio)
Mikroukład płyty głównej VIA VT8366 Apollo KT266
Pamięć fizyczna 256 MB (PC133 SDRAM)
Typ BIOS'u Award Modular (04/12/02)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM2)
Port komunikacyjny Port drukarki (LPT1)
Odpowiedzi: 3
piątas:zaraz będzie stara śpiewka: radeon 9550 :lol: chyba juź pół polski go ma :lol:
a czemu by nie ? :wink: w swoim przedziale cenowym nie ma sobie rownych...
zaraz będzie stara śpiewka: radeon 9550 :lol: chyba juź pół polski go ma :lol:
Co do napiec, jest w maiare OK, jedynie linia +12V jest troche wysoka, ale nadal miesci sie w normie. Napiecia rowniez powinno sprawdzac w stresie, czyli pod pelnym obciazeniem komputera. A najdokladniejsze dane otrzymuje sie po sprawdzeniu ich miernikiem... No ale liczmy ze czujnik nie ma przeklaman i twoje sa w miare prawdziwe.
Co do zakupu karty graficznej, to bym sie zastanowil na twoim miejscu, bo ten FX5200 niczym specjalnym nie jest, i wielkiej roznicy w wydajnosci po przesiadce z tego Gf4 nie odczujesz. Moze napisz ile masz zamiar kasy wylozyc na nowa grafike i znajdziemy cos lepszego?
Co do zakupu karty graficznej, to bym sie zastanowil na twoim miejscu, bo ten FX5200 niczym specjalnym nie jest, i wielkiej roznicy w wydajnosci po przesiadce z tego Gf4 nie odczujesz. Moze napisz ile masz zamiar kasy wylozyc na nowa grafike i znajdziemy cos lepszego?
Strona 1 / 1