Naped DVD–ROM

Witam! Otóź juź od dłuźszego czasu zauwaźyłem źe mój napęd DVD (MT1316B BDV212B z parametrami szybkości: 12x/40x) nie czyta źadnych przegrywanych płyt lub po prostu nowo utworzonych z danymi (np. ze zdjęciami). Za to wszystkie oryginalne, nawet zarysowane czyta bez problemu (chociaź jednak przy niektórych dioda pali się na pomarańczowo a powinna na zielono). Czy ktoś potrafi mi pomóc, bo mam juź ten napęd ok. 3 lata i gwarancja niestety odpada.

Proszę o pomoc.

Odpowiedzi: 5

spiderko:
Jeśli napęd poprzednio odczytywał nagrywane płyty, a teraz zabardzo mu się nie chce, to nie moźna obwiniać za to firmware – to nie ludzki mózg, ułomności z wiekem nie nabywa.

Wiesz chyba nie do końca tak. Kiedyś odczytywał dlatego źe znał płytki (firmware źe tak napiszę "było nauczone") Co rusz wychodzą nowe płytki których znać nie musi, i dlatego update BIOSu napędu wskazane być moźe – skoro tłoczone czyta. A i przeczyścić teź nie zawadzi.

Inną kwestią pozostaje jakość nagranych DVD i prędkość z jaką były nagrywane , no i czy to jest płytka, czy ...podstawka pod kufel z piwem . W Nero CD/DVD Speed moźna sprawdzić , wykonując test jakości wypalenia płytki. Jakość wyraźona liczbą poniźej 80 dyskwalifikuje IMO taka płytkę – z biegiem czasu będzie na niej jeszcze więcej błędów.
Seeker
Dodano
07.03.2006 15:10:56
a gdzie nastąpiła zmiana płyty głównej :!:
SDM
Dodano
07.03.2006 14:29:40
Jeśli napęd poprzednio odczytywał nagrywane płyty, a teraz zabardzo mu się nie chce, to nie moźna obwiniać za to firmware – to nie ludzki mózg, ułomności z wiekem nie nabywa.
spiderko
Dodano
07.03.2006 14:26:48
spiderko:
Przeczyścić laser po rozebraniu napędu – wacik + środek czyszczący na bazie alkoholu. Jak to nie pomoźe to nowy napęd który obecnie kosztuje mało.

czyli uwazasz ze to winna starego zuźytego CDROM'u, a czy winna moźe stać po stronie starego firmware :?:
SDM
Dodano
07.03.2006 14:11:36
Przeczyścić laser po rozebraniu napędu – wacik + środek czyszczący na bazie alkoholu. Jak to nie pomoźe to nowy napęd który obecnie kosztuje mało.
spiderko
Dodano
07.03.2006 14:05:50
SDM
Dodano:
07.03.2006 14:01:29
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1