Nagrywarka NEC DVD nie nagrywa płyt DVD a CD tak
Odpowiedzi: 5
-
[quote=Ucho]A jeszcze lepiej zrobić to na mokro z płynem dołączonym do takie płytki czyszczącej. Pobawiłbym się jeszcze podmianką BIOS-u nagrywarki na nowszy. Na stronie www.cdrinfo.pl znajdziesz wszystko na tematy z napędami związane.[/quote] Tak tylko teraz pytanie czy problem pojawil sie po inastalacji SP3 czy tez nie . Bo jesli po to znaczy ze mozna zrobic upa biosu.. Jednak jesli problem wystepowal wczesniej juz przed instalacja SP3 i pojawil sie "z d..pupy" to znaczy ze jest jakis problem albo po stronie windy/softu lub hardu. Wymiana biosu to jednak dosc ryzykowana sprawa. Obecnie w mobo mozna wymieniac smialo.. plyty glowne obecnie maja po 2-3 biosy zapasowe wiec ryzyko prawie 0, jednak napedy cd takiego czegos nie maja..
-
[quote=Ukey]plyty glowne obecnie maja po 2-3 biosy zapasowe wiec ryzyko prawie 0, jednak napedy cd takiego czegos nie maja..[/quote] Prawda szczera. Podmianki BIOS-ów zawsze na własne ryzyko coby potem nie było, że: Ucho, popsułeś mi kompa. A na serio, to podmieniałem BIOS-y w napędach wieeele razy i, odpukać, zawsze było OK (w LG, bo innych nie lubię :lol: ). Ale zawsze może być ten pierwszy raz... Najprościej jest podłączyć napęd do kompa kumpla i sprawa sprzętowa się wyjaśni. Wtedy będzie wiadomo co dalej. Wywalenie sterów napędu w Menadżerze urządzeń i jednocześnie przeinstalowanie progsa nagrywającego też nie zaszkodzi. W zasadzie ja bym od tego zaczął. PS. przy okazji zobacz w Podglądzie zdarzeń czy jest jakaś awaria na tą okoliczność