nagrywarka nagrywa z błędami – ale jest sprawna
Witam wszystkich!
Walczymy z moim kompem od 4 tygodni..ale od poczatku; wszystko zaczelo sie od tego ze nagrywajac plytke w nero 6 wybralam opcje weryfikacji kompilacji po zapisaniu danych–nigdy wczesniej tego nie stosowalam bo nie wiedzialam do czego to sluzy; no i okazalo sie ze nagrywarka zapisuje z bledami – i to prawie kazda plytke–no 1 nagrala ok ale to byla ta mala. Najpierw sprawdzilam nagrywarke na innym kompie – dzialala ok (zreszta dla pewnosci wrzucilam jeszcze zwykla nagryware bo tamta to dvd i tez byly bledy). Co dalej: memtestem przelecialam pamiec – tez ok, sprawdzilam dyski – tez ok, przeinstalowalam system – nadal bledy. Wymienilam plyte i grafike – nadal bledy; wrzucilam inna nagrywarke ktora jest na 100% sprawna– nadal bledy (sprawdzalam tez cdcheckiem i nagrywalam tez sposobem "przeciagnij" – i nadal bledy. Mam system Win xp PRO SP2...zmiana na 2000 tez nic nie dala..odlaczanie dyskow tez nie pomoglo, od czasu do czasu podczas pracy komp sie resetowal, pare razy wyskoczyly bluescreeny..ale nagrywarka nadal nagrywa z bledami..byly tez problemy z instalacja roznych programow ale powymianie plyty jakby zniknely..ale problem z nagrywarka nadal jest. Zostal w sumie tylko zasilacz ktory dzisiaj wymienie i jak tonie pomoze to nie wiem:( Czy ktos moze mial taki problem jak ja???? POMOCY bo ja juz nie mam sily na tego kompa a jest mi bardzo potrzebny SPRAWNY. Co mam zrobic?
Opis komputera:
pentium III 800Mhz (wczesniej Athlon XP 1800+) nie podkrecany
abit bx–133 raid (wczesniej MSI K7T)
zasilacz: NEOTEC V4202
512 RAM SD
HDD samsung 40GB, WD 80GB, WD 120GB
NEC DVDRW 3500A
Walczymy z moim kompem od 4 tygodni..ale od poczatku; wszystko zaczelo sie od tego ze nagrywajac plytke w nero 6 wybralam opcje weryfikacji kompilacji po zapisaniu danych–nigdy wczesniej tego nie stosowalam bo nie wiedzialam do czego to sluzy; no i okazalo sie ze nagrywarka zapisuje z bledami – i to prawie kazda plytke–no 1 nagrala ok ale to byla ta mala. Najpierw sprawdzilam nagrywarke na innym kompie – dzialala ok (zreszta dla pewnosci wrzucilam jeszcze zwykla nagryware bo tamta to dvd i tez byly bledy). Co dalej: memtestem przelecialam pamiec – tez ok, sprawdzilam dyski – tez ok, przeinstalowalam system – nadal bledy. Wymienilam plyte i grafike – nadal bledy; wrzucilam inna nagrywarke ktora jest na 100% sprawna– nadal bledy (sprawdzalam tez cdcheckiem i nagrywalam tez sposobem "przeciagnij" – i nadal bledy. Mam system Win xp PRO SP2...zmiana na 2000 tez nic nie dala..odlaczanie dyskow tez nie pomoglo, od czasu do czasu podczas pracy komp sie resetowal, pare razy wyskoczyly bluescreeny..ale nagrywarka nadal nagrywa z bledami..byly tez problemy z instalacja roznych programow ale powymianie plyty jakby zniknely..ale problem z nagrywarka nadal jest. Zostal w sumie tylko zasilacz ktory dzisiaj wymienie i jak tonie pomoze to nie wiem:( Czy ktos moze mial taki problem jak ja???? POMOCY bo ja juz nie mam sily na tego kompa a jest mi bardzo potrzebny SPRAWNY. Co mam zrobic?
Opis komputera:
pentium III 800Mhz (wczesniej Athlon XP 1800+) nie podkrecany
abit bx–133 raid (wczesniej MSI K7T)
zasilacz: NEOTEC V4202
512 RAM SD
HDD samsung 40GB, WD 80GB, WD 120GB
NEC DVDRW 3500A
Odpowiedzi: 18
A reasumując całość pamięci testowane memtestem86,goldmemory ileś godzin,a i tak uszkodzone były – czyli programy nie wszystko wykrywają.
Dlatego sugerowałem włoźyć całkiem inny moduł pamięci sprawny na próbę.
Dlatego sugerowałem włoźyć całkiem inny moduł pamięci sprawny na próbę.
Rebe:wymiana doswiadczen jest jednym ze sposobow poglebiania tej wiedzy
Niektórzy uwaźają, źe to o geny chodzi, ale ile w tym prawdy .......?
Zaś co do sprawdzania memtestem – tak to bywa przy krotkim czasie testu – dlatego w poradach mowa jest np. o odpaleniu go na całą noc.
nie wiedzialam o tym...ale dzieki :)teraz musze tylko sprawdzic ktora pamiec jest uszkodzona–wyjelam 2..
wymiana doswiadczen jest jednym ze sposobow poglebiania tej wiedzy
Niektórzy uwaźają, źe to o geny chodzi, ale ile w tym prawdy .......?
Zaś co do sprawdzania memtestem – tak to bywa przy krotkim czasie testu – dlatego w poradach mowa jest np. o odpaleniu go na całą noc.
Seeker:lagatka:.... nie zaznaczylam ze jestem kobieta i nie znam sie tak profesjolanie na kompach – nie wiem jakie logi i jak je wygenerowac. Troche delikatniej prosze;)
Wiemy – dlatego tak wszyscy się starali :P :wink:
Vide podpisy pod avatarami w kwestii delikatności , a właściwie czego moźna się spodziewać po właścicielu :wink: :mrgreen:
Dzieki... :] ...znam sie na kompach lepiej od niejednej kobiety i niejednego faceta.. ale wszystkiego nie wiem dlatego zapytalam na forum..człowiek uczy sie cale zycie..a wymiana doswiadczen jest jednym ze sposobow poglebiania tej wiedzy.. :wink:
lagatka:.... nie zaznaczylam ze jestem kobieta i nie znam sie tak profesjolanie na kompach – nie wiem jakie logi i jak je wygenerowac. Troche delikatniej prosze;)
Wiemy – dlatego tak wszyscy się starali :P :wink:
Vide podpisy pod avatarami w kwestii delikatności , a właściwie czego moźna się spodziewać po właścicielu :wink: :mrgreen:
Juz wszystko gra...okazalo sie ze to pamiec...jak widac nie wystarczy puscic memtesta tylko na 1 caly test...ale na wszystkie...wreszcie mam sprawny kompik:))) Dzieki wszystkim...a ten blad acpi nadal mam za kazdym razem przy uruchamianiu...ale moze jak przeinstaluje system i zainstaluje wszystkie aktualizacje bedzie ok:)
Rebe:Dwie najczęstsze przyczyny :
1. Jednak taśma – jej wada, luźno dociśnięta do kontrolera płyty i/lub napędu.
2. Kontroler – uszkodzenie lub błąd transmisji w wyniku przetaktowania np.
Sprawdź z jeszcze jedną taśmą i przy ustawieniu BIOS–u na default czy safe.
Jeźeli błedy będą dalej się pokazywać to moźna próbować ustawić PIO dla tego kanału IDE i zobaczyć czy – przy pamiętaniu o wszystkich wadach tego trybu pracy – coś się zmieni.
hm..kontroler mysle ze nie bo zmienialam plyte glowna i nagrywarka na tej nowej plycie tez nagrywa z bledami; tasmy...to samo...teraz mam taka ze wszystki dziurami a na starej mojej plycie mialam inne tasmy – z jedna dziura zakryta..wiec to chyba nie to... :(
pojawil sie jeszcze taki blad:
Typ zdarzenia: Błąd
Źródło zdarzenia: DCOM
Kategoria zdarzenia: Brak
Identyfikator zdarzenia: 10010
Data: 2005–09–05
Godzina: 18:15:52
Uźytkownik: KOMPIK\Aga
Komputer: KOMPIK
Opis:
Serwer {520CCA63–51A5–11D3–9144–00104BA11C5E} nie zarejestrował się w modelu DCOM w wymaganym czasie.
Aby znaleźć więcej informacji, zobacz http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp w Centrum pomocy i obsługi technicznej.
Źródło zdarzenia: DCOM
Identyfikator zdarzenia: 10010
Godzina: 18:15:52
Uźytkownik: KOMPIK\Aga
Opis:
Serwer {520CCA63–51A5–11D3–9144–00104BA11C5E} nie zarejestrował się w modelu DCOM w wymaganym czasie.
Aby znaleźć więcej informacji, zobacz http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp w Centrum pomocy i obsługi technicznej.
gusioo:Spróbuj tego: http://cdrlab.pl/article_strona_1612_1.html
dzieki, niestety ale blad acpi nadal wystepuje, a nagrywarka nadal nagrywa z bledami:(
Spróbuj tego: http://cdrlab.pl/article_strona_1612_1.html
Dwie najczęstsze przyczyny :
Jeźeli błedy będą dalej się pokazywać to moźna próbować ustawić PIO dla tego kanału IDE i zobaczyć czy – przy pamiętaniu o wszystkich wadach tego trybu pracy – coś się zmieni.
Rebe:Logi – informacje o ew. błedach w: panel sterowania, narzędzia administracyjne – podgląd zdarzeń .
ok, sprawdzialam– wlasnie nagralam plyte, z weryfikacja i pojawil sie tam taki blad:
Źródło zdarzenia: Cdrom
Identyfikator zdarzenia: 7
Godzina: 17:48:47
Uźytkownik: Brak
Opis:
W urządzeniu \Device\CdRom0 wystąpił zły blok.
Dane:
0000: 03 00 68 00 01 00 b8 00 ..h....
0008: 00 00 00 00 07 00 04 c0 .......À
0010: 00 01 00 00 00 00 00 00 ........
0018: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........
0020: 00 80 00 00 00 00 00 00 .......
0028: f0 bc 01 00 00 00 00 00 ð¼......
0030: ff ff ff ff 02 00 00 00 ÿÿÿÿ....
0038: 40 00 00 c4 02 00 00 00 @......
0040: 00 20 0a 12 48 02 00 00 . ..H...
0048: 00 00 00 00 0a 00 00 00 ........
0050: 00 30 3e 83 70 a6 9f 83 .0>p
0058: 00 00 00 00 d8 4c f9 83 ....ØLù
0060: 02 00 00 00 10 00 00 00 ........
0068: 28 00 00 00 00 10 00 00 (.......
0070: 01 00 00 00 00 00 00 00 ........
0078: f0 00 03 00 00 00 10 0a ð.......
0080: 00 00 00 00 02 00 00 00 ........
0088: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........
i drugi blad:
Źródło zdarzenia: ACPI
Identyfikator zdarzenia: 5
Godzina: 17:55:43
Uźytkownik: Brak
Opis:
AMLI: System BIOS ACPI dokonuje próby zapisu do niedozwolonego adresu portu We/Wy (0x70), który znajduje się w chronionym zakresie adresów 0x70 – 0x71. To moźe prowadzić do niestabilności systemu. Skontaktuj się z dostawcą systemu w celu uzyskania pomocy technicznej.
Dane:
0000: 00 00 00 00 04 00 52 00 ......R.
0008: 00 00 00 00 05 00 05 c0 .......À
0010: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........
0018: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........
0020: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........
JN:To załóź jeden moduł pamięci,ale całkiem inny(nie zakładaj Twoich) i sprawdzony.
I podmień ten zasilacz.
Moźliwe źe płyta.
Najlepiej jak nic przenieść wszystko na inną płytę i uruchomić.
Poczytaj
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=29728#faq1
ok – zaloze, dzieki; jesli chodzi o zasilacz–dzisiaj wymieniam, natomiast zmiana plyty wiele nie pomogla–nadal byly bledy..
Logi – informacje o ew. błedach w: panel sterowania, narzędzia administracyjne – podgląd zdarzeń .
To załóź jeden moduł pamięci,ale całkiem inny(nie zakładaj Twoich) i sprawdzony.
I podmień ten zasilacz.
Moźliwe źe płyta.
Poczytaj
I podmień ten zasilacz.
Moźliwe źe płyta.
Poczytaj
JN:A zapytam tak.
Czy cały czas uźywałaś tych samych nośników i oprogramowania do nagrywania,bo moźe trzeba zmienić nośniki na firmowe i najnowsze Nero lub inny program.
Wymiana taśmy sygnałowej.
Coś kręcone to ustaw wszystko na standard.
Zobacz jak dysk,diagnostyka narzędziami producenta.
Podepnij nagryware jako Slave z dyskiem i zobacz.
Moduł pamięci podmień na inny.
Moźe i zasilacz,ale raczej by resetował kompa.
Od czasu do czasu podczas pracy komp sie resetuje; nic nie krecone, tasmy zmienialam, dyski diagnozowalam firmowymi narzedziami, pamieci przetestowane i jedna zmieniona; nosniki to emtec albo verbatim, dyson platinum i na wszystkich zle nagrywa...a najnowszy nero tez nic nie zdzialal..nagrywalam nawet metoda przeciagnij w XP i nadal byly bledy
Rebe:Poza zasilaczem to zostały jeszcze taśmy – to tak dla scisłości.
O logach – jak w większości wypadków – ani słowa.
O tym co na BSOD–ach było takoź.
Wygląda, źe tylko za informację podziękować wypada i skończyć wypowiedź.
PS. Faktem jest, źe sprźetu trochę się nazbierąło, ale skoro dyski były odłączane to mocy wystarczyć powinno nawet przy "cienkim" zasilaczu.
tasmy sa ok – tez zmienialam, nie zaznaczylam ze jestem kobieta i nie znam sie tak profesjolanie na kompach – nie wiem jakie logi i jak je wygenerowac. Troche delikatniej prosze;)
A zapytam tak.
Czy cały czas uźywałaś tych samych nośników i oprogramowania do nagrywania,bo moźe trzeba zmienić nośniki na firmowe i najnowsze Nero lub inny program.
Strona 1 / 1