Nagrywarka mi zwalnia i nie nagrywa na pełnych obrotach!!!!!
Jo...To znowu ja.Z ta nagrywarką zauwaźyłem,źe poprostu nie nagrywa ona na pełnych obrotach
tzn.niby na poczatku się rozpędza,ale po chwili tak jakby zwalnia i nagrywa tak jakby 16x i to
dlatego trwa 5m.35s.Zauwaźyłem to wcześniej przed reistalacją Xp,ale wtedy zmieniłem wersje Nero
z 5.9.9.9 na 5.5.7.6 dołączonej do płyty i wymiatała,a teraz na tej i na tej nagrywa tak samo
wolno.Czy to jest kwestia ustawień,czy poprostu jest walnięta,ale płyty dobrze działają!!!
Proszę o szybką odpowiedź,bo za chwilę zwariuję...
Pozdrawiam
tzn.niby na poczatku się rozpędza,ale po chwili tak jakby zwalnia i nagrywa tak jakby 16x i to
dlatego trwa 5m.35s.Zauwaźyłem to wcześniej przed reistalacją Xp,ale wtedy zmieniłem wersje Nero
z 5.9.9.9 na 5.5.7.6 dołączonej do płyty i wymiatała,a teraz na tej i na tej nagrywa tak samo
wolno.Czy to jest kwestia ustawień,czy poprostu jest walnięta,ale płyty dobrze działają!!!
Proszę o szybką odpowiedź,bo za chwilę zwariuję...
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 20
zulus:Walduś kurde cycu jeden :wink: weź teź pod uwagę to, źe niektórzy producenci chcąc mieć zbyt na nośniki posuwają do bezpodstawnego zawyźania ich osiągów.
Kurde!!! Albercik coś podpadł. Zulus tylko ja bym to nazwał k.stwem.
Pozdrawiam
zulus:Walduś kurde cycu jeden :wink: weź teź pod uwagę to, źe niektórzy producenci chcąc mieć zbyt na nośniki posuwają do bezpodstawnego zawyźania ich osiągów.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Albercik fizyka się kłania !!!. Dam Ci prosty przykład, jesli masz np. rower a zakładam, źe masz. Puść przednie koło w ruch obrotowy oczywiście i zaobserwuj jak się kręci. Im bardziej na zewnątrz tym prędkość obwodowa rośnie, a zatem i droga jaką pokonuje teź. I tak samo pracuje czytnik, największą prędkość uzyskuje na najbardziej zewnętrznych sektorach płytki, właśnie dlatego, źe wzrasta obwód. A jeśli jeszcze nie zrozumiałeś to wytnij sobie krąźek np. fi 5 cm i drugi fi 10 cm i zmierz ich obwody. Dotarło do Ciebie
albercik – LAMA:to zaleźy czy nagrywarka pracuje ze stałą prędkością liniową (CLV)czy teź ze stałą prędkością kątową (CAV) lub teź ze strefowo–stałą prędkością liniową (Z–CLV) czy w końcu z częściowo stałą prędkością kątową (P–CAV), ale co to ma wspólnego z drogą jaką "pokonuje" laser?
pewnie nie wiesz nawet co napisales LAMERZE
mrsit:Jest tak:
nagrywarka zaczyna nagrywac plytke od srodka i im blizej zew krawedzi cd jest glowica tym proces jest szybszy
Inaczej mowiac: im dalej od srodka tym predkosc nagrywania jest wieksza
to zaleźy czy nagrywarka pracuje ze stałą prędkością liniową (CLV)czy teź ze stałą prędkością kątową (CAV) lub teź ze strefowo–stałą prędkością liniową (Z–CLV) czy w końcu z częściowo stałą prędkością kątową (P–CAV), ale co to ma wspólnego z drogą jaką "pokonuje" laser?
Jest tak:
nagrywarka zaczyna nagrywac plytke od srodka i im blizej zew krawedzi cd jest glowica tym proces jest szybszy
kolejne kwiatki betona: "tzn to jest mniej wiecej tak z nagrywaniem :
na bardziej wewnetrznej czesci CDR'a nagrywarka nagrywa szybciej poniewaz (tak jakby) laser ma mniejsza droge do pokonania , a w miare jak laser dochodzi do zewnetrznej czesci nosnika – ma dluzsza droge do pokonania....."
JAKĄ TO DROGĘ MA LASER DO POKONANIA?! szerokość ścieźki jest taka sama, więc niby dlaczego przy nagrywaniu laser ma pokonywać większą drogę???
na bardziej wewnetrznej czesci CDR'a nagrywarka nagrywa szybciej poniewaz (tak jakby) laser ma mniejsza droge do pokonania , a w miare jak laser dochodzi do zewnetrznej czesci nosnika – ma dluzsza droge do pokonania....."
JAKĄ TO DROGĘ MA LASER DO POKONANIA?! szerokość ścieźki jest taka sama, więc niby dlaczego przy nagrywaniu laser ma pokonywać większą drogę???
Zgadzam się, teź się natknąłem na takie płytki.
Walduś kurde cycu jeden :wink: weź teź pod uwagę to, źe niektórzy producenci chcąc mieć zbyt na nośniki posuwają do bezpodstawnego zawyźania ich osiągów. Sam kupiłem kiedyś takie płytki niby x24, a rzeczywisty max nie przekraczał x12.
Walduś kurde cycu jeden :wink: weź teź pod uwagę to, źe niektórzy producenci chcąc mieć zbyt na nośniki posuwają do bezpodstawnego zawyźania ich osiągów. Sam kupiłem kiedyś takie płytki niby x24, a rzeczywisty max nie przekraczał x12.
problem jest w trybie nagrywania MIski kochane :P czy nagrywarka nagrywa w trybie CLAV czy PCAV.. zaraz przedstawie roznice miedzy Jednym a drugim
CLAV nagrywarka nageywa cd partiami od poczatku nieuzywajac maxymalnej mocy transferu gdy osiagnie odpowiednia powierzchnie dysku Cd laser sie wylacza na chwilke nagrywarka zwieksza transfer i nagrywa szybciej i szybciej. itd do konca plytki.. widac potem takie charakterystyczne obrecze na Plycie CD prawie jak sesje na kompakcie...
PCAV nagrywarka plynnie przechodzi w szybszy transfer i obroty niewylaczajac przy tym lasera _ tylko dobre i nowsze nagrywarki tak nagrywaja... wniosek z tego taki ze plyta choc nagrywana jest 40X to nieod poczatku ale przy koncu osiaga swoja maxymalna predkosc... stad w zaleznosci jak sobie CDRW radza z obszarami plyty jedna plyta nagrywa sie dluzej inna wolniej a niby obydwie nagrywarki maja 40X :)) Nio koniec wykladu...
CLAV nagrywarka nageywa cd partiami od poczatku nieuzywajac maxymalnej mocy transferu gdy osiagnie odpowiednia powierzchnie dysku Cd laser sie wylacza na chwilke nagrywarka zwieksza transfer i nagrywa szybciej i szybciej. itd do konca plytki.. widac potem takie charakterystyczne obrecze na Plycie CD prawie jak sesje na kompakcie...
PCAV nagrywarka plynnie przechodzi w szybszy transfer i obroty niewylaczajac przy tym lasera _ tylko dobre i nowsze nagrywarki tak nagrywaja... wniosek z tego taki ze plyta choc nagrywana jest 40X to nieod poczatku ale przy koncu osiaga swoja maxymalna predkosc... stad w zaleznosci jak sobie CDRW radza z obszarami plyty jedna plyta nagrywa sie dluzej inna wolniej a niby obydwie nagrywarki maja 40X :)) Nio koniec wykladu...
To się zgadza, ale trudno obwiniać o to nagrywarkę.
Tylko jak wcześniej pisałem na CD–R pisze X40.
Pozdrawiam
Tylko jak wcześniej pisałem na CD–R pisze X40.
Pozdrawiam
Bo w niektórych płytkach producenci umieszczają na specjalnej scieźce róźne info na temat nośnika i maxymalną prędkość zapisu. Dlatego nagrywało tylko 24x.
Po przeczytaniu tych postów zacząłem się bawić moją nagrywarką i stwierdziłem, źe duźo zaleźy od nośnika. Próbowałem 3 płytki wszystkie X 40 ale róźnych firm dwie osiągnęły prędkość nagrywanie 39,75max średnia 33,15 a jedna tylko 24 max średnia 18,35. Moja nagrywarka to Lg 8400b. Co jeszcze zauwaźyłem , źe pomaga ręczne zainstalowanie sterów BM a szczególnie VIA IDE_MPD3014 podkreślam w grę wchodzi tylko ręczna instalacja kanału M i S przy instalacji automatycznej Windows Xp rozpoznaje dyski jako SCSI nie mam pojęcia, dlaczego.
A co do podłączania taśm to są róźne szkoły robiłem teź doświadczenia i okazało się, źe jeźeli nagrywarka jest połączona jedną taśmą z HD to są lepsze efekty przy nagrywaniu w locie a jak miałem CD ROM na jednej taśmie z CD to przy kopiowaniu w locie Clone pokazywał błędy. Przy podłączeniu nagrywarki z HD na jednej taśmie nie zauwaźyłem jakiegokolwiek spadku wydajności.
Moźe ktoś powiedzieć, źe mam złą konfigurację, ale wypalenie jednej płytki trwało 3min. i 17sek. Moja konfiguracja wygląda mniej więcej tak:
HL–DT–ST CD–RW GCE–8400B
TOSHIBA DVD–ROM SD–M1502
Fujisu MPG3409AH E UDMA 100 7200rpm 40 Gb
WCD WD 400BB–00AUA1 UDM100 7200rpm 40 Gb
A co do podłączania taśm to są róźne szkoły robiłem teź doświadczenia i okazało się, źe jeźeli nagrywarka jest połączona jedną taśmą z HD to są lepsze efekty przy nagrywaniu w locie a jak miałem CD ROM na jednej taśmie z CD to przy kopiowaniu w locie Clone pokazywał błędy. Przy podłączeniu nagrywarki z HD na jednej taśmie nie zauwaźyłem jakiegokolwiek spadku wydajności.
Moźe ktoś powiedzieć, źe mam złą konfigurację, ale wypalenie jednej płytki trwało 3min. i 17sek. Moja konfiguracja wygląda mniej więcej tak:
HL–DT–ST CD–RW GCE–8400B
TOSHIBA DVD–ROM SD–M1502
Fujisu MPG3409AH E UDMA 100 7200rpm 40 Gb
WCD WD 400BB–00AUA1 UDM100 7200rpm 40 Gb
Niom, u mnie teź tak jest, chyba źe wyłączy się smart burn. Ale lepiej zostawić to włączone.
tzn to jest mniej wiecej tak z nagrywaniem :
na bardziej wewnetrznej czesci CDR'a nagrywarka nagrywa szybciej poniewaz (tak jakby) laser ma mniejsza droge do pokonania , a w miare jak laser dochodzi do zewnetrznej czesci nosnika – ma dluzsza droge do pokonania.....
na bardziej wewnetrznej czesci CDR'a nagrywarka nagrywa szybciej poniewaz (tak jakby) laser ma mniejsza droge do pokonania , a w miare jak laser dochodzi do zewnetrznej czesci nosnika – ma dluzsza droge do pokonania.....
Hmm...
sprawdź we właściwościach nagrywarki na zakładce nagrywanie jaką masz ustawioną prędkość, nagrywania.
sprawdź we właściwościach nagrywarki na zakładce nagrywanie jaką masz ustawioną prędkość, nagrywania.
A porobiłes z tymi taśmami jak ci SLAY3R poradził ??.
Nie wiem co moze byc tego przyczyna ??.Ale na pewno wersje nero nic nie maja do predkosci zapisu na płytke.To raczej cos z ustawien Nero.
Nie wiem co moze byc tego przyczyna ??.Ale na pewno wersje nero nic nie maja do predkosci zapisu na płytke.To raczej cos z ustawien Nero.
Strona 1 / 1