Nagrywanie w Nero.Problem
Witam.
Od paru dni zacząłem nagrywać płyty Audio za pomocą programu Nero (w najnowszej wersji).
Czasie kiedy dodaje piosenki do nagrania a następnie kliknięciu na nią i prawym guzikiem myszy na właściwości a tam zakładka Filtry i opcja w niej normalizuj.
I tam jest metoda normalizacji (RMS juź ustawiona przez program i maksimum którą moźna wybrać), oraz opcja Procent gdzie ustawia się jak się nie mylę częstotliwość głośności utworu (soprany??).
A więc dochodząc do rzeczy co oznacza RMS i Maksimum na polski chłopski rozum, oraz jaką mam ustawić liczbę w opcji procent ?????.Bo chodzi mi oto źe jak nagrałem raz płytę bez modyfikacji tych ustawień muzykę którą nagrałem po włoźeniu do wierzy więcej było sopranów a ledwo słyszałem basy.
Bo chcę nagrać płytę z muzyka jak bym miał oryginalną płytę.
Więc jak mam ustawić źeby było jak najlepiej.
Oraz powiedzcie mi co oznacza opcja procent, domyślnie jest ustawione 20 (RMS),a jak bym zmniejszył lub zwiększył to muzyka będzie cisza bądź głośniejsza???????
Po prostu jestem zielony w tym. Doradźcie mi. Oczywiście uźywając tylko programu Nero.
Od paru dni zacząłem nagrywać płyty Audio za pomocą programu Nero (w najnowszej wersji).
Czasie kiedy dodaje piosenki do nagrania a następnie kliknięciu na nią i prawym guzikiem myszy na właściwości a tam zakładka Filtry i opcja w niej normalizuj.
I tam jest metoda normalizacji (RMS juź ustawiona przez program i maksimum którą moźna wybrać), oraz opcja Procent gdzie ustawia się jak się nie mylę częstotliwość głośności utworu (soprany??).
A więc dochodząc do rzeczy co oznacza RMS i Maksimum na polski chłopski rozum, oraz jaką mam ustawić liczbę w opcji procent ?????.Bo chodzi mi oto źe jak nagrałem raz płytę bez modyfikacji tych ustawień muzykę którą nagrałem po włoźeniu do wierzy więcej było sopranów a ledwo słyszałem basy.
Bo chcę nagrać płytę z muzyka jak bym miał oryginalną płytę.
Więc jak mam ustawić źeby było jak najlepiej.
Oraz powiedzcie mi co oznacza opcja procent, domyślnie jest ustawione 20 (RMS),a jak bym zmniejszył lub zwiększył to muzyka będzie cisza bądź głośniejsza???????
Po prostu jestem zielony w tym. Doradźcie mi. Oczywiście uźywając tylko programu Nero.
Odpowiedzi: 10
Sprawdzałem teź inne programy do nagrywanie i niestety był ten sam problem :/
Uźywam płytek Titanum... zawsze ich uźywam i było ok. A gdzie tą opcję wyłączyć?
longerek , powiem Ci, źe miałem identyczny problem jak Ty. Teź mam LG DCE–8525B, i podcza nagrywania strasznie skakał bufor, nagrywarka chrząkała. Nagrywałem programem dołączonym, czyli NeroExpress. Gdy nagrywałem coś np. Alcoholem, wszystko stawało sie "normalne", czyli po cichutku i z pełnym buform. Zdenerwowałem soię i zakupiłem nero 6.6 . Porblem zniknął jak ręką odjął. Nawet gdy nagrywam tym NeroExpress(tym zakupionym) wszystko jest w porezadku.
Gdy (z czystej ciekawości) zmieniłem na poprzedni nagrywacz problem powrócił, więc od razu go wywaliłem.
To moja historia wraz z sugesatią.
PS.
To "psucie" działo się przy kaźdych ustawieniach predkości, rodzajach płyt, ustawieniach DMA...
Gdy (z czystej ciekawości) zmieniłem na poprzedni nagrywacz problem powrócił, więc od razu go wywaliłem.
To moja historia wraz z sugesatią.
PS.
To "psucie" działo się przy kaźdych ustawieniach predkości, rodzajach płyt, ustawieniach DMA...
Dobrze, ale na jakich CD, sa plyty takie ktorych za darmo bym nie chcial i sa plyty porzadne, a to spora roznica.. DMA dla napedu wlaczone ?
Mam LG 52x i nagrywam na płytach cd... jeszcze tydzień temu było wszystko w porządku... czy zdefragmentowanie dysku moźe pomóc?
Dysk zdefragmentowany ? Jaka nagrywarka? Na jakich krazkach nagrywasz ? DVD czy CD, jak naped zachowuje sie podczas odczytu plyt ?
Ja mam taki problem:
podczas nagrywania w nero poziom bufora strasznie skacze, przez co nagrywanie trwa bardzo długo (niezaleźnie od prędkości nagrywania)... czym to jest spowodowane i co zrobić by było normalnie?
podczas nagrywania w nero poziom bufora strasznie skacze, przez co nagrywanie trwa bardzo długo (niezaleźnie od prędkości nagrywania)... czym to jest spowodowane i co zrobić by było normalnie?
Anaxdin:.....a jak włoźe orginalna na tej samej dłosności to jest git(czyli im dam głosniej to słysze basy i soprany głosniej) a nie źe(po włoźeniu nagranej płyty) im głosniej to więcej sopranów i leko basu.Oto mi chodzi.
Nie napisałeś niestety jakiego formatu masz te pliki, jak je zgrałeś , no i najwaźniejsze jakiej są jakości.
IMO to źe występuje taki efekt jak powuźej napisałeś, świadczy IMO o słabej dynamice dźwięku w samym pliku muzycznym , spowodowany tym źe nie jest to wierna kopia orginału.
wiem kolektor zawsze uźywam oraź źe słuzy do wyrównania głosności wrzystkich piosenek do jednego poziomu.ale po włoązeniu płyty do wiezy to jest zagłosno a jak włoźe orginalna na tej samej dłosności to jest git(czyli im dam głosniej to słysze basy i soprany głosniej) a nie źe(po włoźeniu nagranej płyty) im głosniej to więcej sopranów i leko basu.Oto mi chodzi.
chodzi o te "procety"(opcja)co oznaczają te liczby jakie mam do wyboru ???!!!
Ustawione jest na 20 (RMS),a jak dam niźej(15 RMS) lub wyźej(30 RMS)to jak głośno lub cicho mi bedzie grać muzyka(piosenka kaźda).???????
chodzi o te "procety"(opcja)co oznaczają te liczby jakie mam do wyboru ???!!!
Ustawione jest na 20 (RMS),a jak dam niźej(15 RMS) lub wyźej(30 RMS)to jak głośno lub cicho mi bedzie grać muzyka(piosenka kaźda).???????
Normalizacja nie ma nic wspolnego z poziomem tonow niskich, czy wyskoich. To jest tak, jesli masz kilka roznych utworow mp3, zgranych z roznych zrodel, plyt, rozne gatunki muzyki itp. kazdy utwor ma inna glosnosc, wtedy po nagraniu i odtwarzaniu w wierzy takiej plytki, jedne utwory beda glosniej drugie ciszej, normalizacja sluzy temu by te utwory zostaly nagrane z takim samym poziomem glosnosc, by wszystkie utwory byly mniej wiecej na jednakowym poziomie.
Do korekcji tonow niskich i wysokich sluzy filtr korektor, tam suwakami ustawiasz sobie tonacje, te od basow sa po lewej
Do korekcji tonow niskich i wysokich sluzy filtr korektor, tam suwakami ustawiasz sobie tonacje, te od basow sa po lewej
Strona 1 / 1