Nagrywanie płyt DVD i księga zapisu
Przy wypalaniu płytek DVD+R zauwaźyłem, źe jest informacja w nero informująca, źe księga zapisu ustawiona automatycznie na DVD–R. Co za tym idzie zauwaźyłem, źe płytki DVD+r duźej się wypalają od –r, mimo źe jest ustawiona większa szybkości zapisu?.Czy istnieje w nero opcja, która umoźliwia przestawienie formatu płytek wypalanych czy teź nagrywarka powinna sama je rozpoznać? Moja nagrywarka to lg Gsa 4167b.
Odpowiedzi: 10
Dzięki juź sobie poradziłem. Czytałem między wierszami tak więc przeoczyłem tą wypowied.
lisek 12:No tak a co z moim pytaniem?
A co jeszcze chcesz wiedzieć?
Seeker:
Automatyczna księga. Są nagrywarki które posiadają firmowy soft do ustawienia tzw booktype, co powoduje źe praktycznie kaźda nagrana płytka z ustawionym booktype na DVDROM będzie widziana przez nagrywarkę stacjonarną. Tego typu oprogramowanie posiadają np BENQ i Plextor .
Jeśli nie mamy takiego programu, a producent nie przewidział zmiany ustawień, to jest jeszcze moźliwość ustawienia booktype w programie do nagrywania. Np Nero posiada taką moźliwość – w których zakładkach nie pomnę , sporadycznie uźywam ten program monster.
Ps. Zobacz w NeroBurningRom, zakładka Nagrywarki –wybór nagrywarki –opcje . Ustawianie automatyczniej księgi , booktype ...
No tak a co z moim pytaniem?
Seeker chyba najwyźszy czas zamknąć ten temat bo widze ze to temat rzeka:D Być moze to wina wadliwych płyt, ale teź nie mozna stwierdzić jednoznacznie tego źe + i – są jednakowo dobrze czytane przez playerki stacjonarne.
greets 4 us.
greets 4 us.
O TDK , a właściwie o spadku jakości tych płytek ostatnio głośno , jakaś felerna seria czy coś. Więcej np tu:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=61811&highlight=tdk
i tu:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=57580&highlight=tdk
To tylko 2 wybrane tematy, widzę źe jest wiecej na temat jakości TDK
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=61811&highlight=tdk
i tu:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=57580&highlight=tdk
To tylko 2 wybrane tematy, widzę źe jest wiecej na temat jakości TDK
Płytki były firmy TDK, nagrywarka LG. To samo nagrałem na + i – (podkreslam plytki tej samej firmy, rozniły sie tylko znaczkiem) no i przy + niestety była klapa... stacjonarny panasonic nie zdołał jej odczytać. Plus śmigał jak naleźy...
Z moich natomiast wynika , źe bardziej tu o jakość płytek i "czytanie" ich przez odwtarzacz chodzić moźe niź o to czy to (+) , czy (–)
dlaczego tak napisałem? z doświadczeń. Miałem kilka razy niemiłą niespodzianke gdy nowy player stacjonarny nie chciał mi odtworzyć +. Z – nigdy nie miałem zadnego problemu...
kris_ moźesz napisac dlaczego tak napisałeś?
Płytki (–) są lepiej odczytywane ale w starszych kilkuletnich odtwarzaczach stacjonarnych.
Na dziś nie ma róznicy, ale tendencja jest taka , źe przewaźają jednak (+) , a nie (–). Poza tym jest juz niestety tak, źe nagrywarki jedne bardziej "lubią" plusy jedne minusy. Pytanie jednak dotyczyło czegoś innego.
Automatyczna księga. Są nagrywarki które posiadają firmowy soft do ustawienia tzw booktype, co powoduje źe praktycznie kaźda nagrana płytka z ustawionym booktype na DVDROM będzie widziana przez nagrywarkę stacjonarną. Tego typu oprogramowanie posiadają np BENQ i Plextor .
Jeśli nie mamy takiego programu, a producent nie przewidział zmiany ustawień, to jest jeszcze moźliwość ustawienia booktype w programie do nagrywania. Np Nero posiada taką moźliwość – w których zakładkach nie pomnę , sporadycznie uźywam ten program monster.
Płytki (–) są lepiej odczytywane ale w starszych kilkuletnich odtwarzaczach stacjonarnych.
Na dziś nie ma róznicy, ale tendencja jest taka , źe przewaźają jednak (+) , a nie (–). Poza tym jest juz niestety tak, źe nagrywarki jedne bardziej "lubią" plusy jedne minusy. Pytanie jednak dotyczyło czegoś innego.
Dam ci tylko taką rade:
na przyszłość zaopatruj się w płytki DVD–R a nie +. Dlaczego? Poniewaź nagrane DVD–R są lepiej odczytywane przez stacjonarne odtwarzacze, i jak sam juź zauwaźyłeś nie sprawiają problemów przy nagrywaniu. Jeśli chodzi o odczyt tych płyt (+ i –) w komputerowym napędzie dvd nie ma większej róźnicy poza tą jedną pionową kreseczką ktora rózni "–" od "+" ;)
Takze jesli chcesz cos nagrać na DVD, nagrywaj na plytach DVD–R!
na przyszłość zaopatruj się w płytki DVD–R a nie +. Dlaczego? Poniewaź nagrane DVD–R są lepiej odczytywane przez stacjonarne odtwarzacze, i jak sam juź zauwaźyłeś nie sprawiają problemów przy nagrywaniu. Jeśli chodzi o odczyt tych płyt (+ i –) w komputerowym napędzie dvd nie ma większej róźnicy poza tą jedną pionową kreseczką ktora rózni "–" od "+" ;)
Takze jesli chcesz cos nagrać na DVD, nagrywaj na plytach DVD–R!
Strona 1 / 1