Nagłe spowolnienie systemu

Witam!
Otóź mam pewiem problem.. Jakies 20 min wystąpił błąd w Nero 6 który spowodował zwieche windy.
Otoź po restarcie wszystko zaczeło jakby chodzić 10 razy wolniej. System ładuje sie 6 min a aplikacje typu Norton, Nero niechcą się ładować.
Zrobiłem defraga lecz nie pomógł..
help

Odpowiedzi: 13

Mozesz równiez uzyc programu PrfectDisk wersja 30 dniowa firmy RAXCO jest naprawde niezły dokonuje defragmentacji najpierw ofline potem online i to naprawde wszystkich czesci dysku ustawia je tam gdzie powinny sie znajdowac(MFT ; Metadata ;Boot ;SWAP itp.)u mnie ten kolorowy pasek teraz przewija sie 1,5 raza a i sam system przyspieszył.
Pozdrawiam
malymulpepe
Dodano
23.06.2004 14:13:48
Smash:
Rebe:
BotVisem go pogoń

hmm szczerze mówiac to pierwsze słysze?
Mozesz dokładniej:)

Mogę :wink:
Botvis – program produkcji Microsoftu słuźący diagnostyce i optymalizacji startu Windows–a XP.
Występuje w dwóch odmianach, z których nowsza obsługuje wyłacznie system z SP1.
Sćiągnąć zainstalować – w wypadku starszej wersji tylko odpalić – i przejść do zakładki trace – wybrać opcje next boot + drivers delay źeby obejrzeć, jak wyglądają etapy ładowania lub od razu do optimize System – po restarcie program isę uruchomi i przeprowadzi operacje usprawniania startu.
Rebe
Dodano
23.06.2004 09:01:00
Rebe:
BotVisem go pogoń

hmm szczerze mówiac to pierwsze słysze?
Mozesz dokładniej:)
Smash
Dodano
22.06.2004 23:35:43
Smash:

Tylko kurna ten pasek ładowania musi mi 7 razy przelecieć zanim załaduje system :?

BotVisem go pogoń – powinno pomóc.
Rebe
Dodano
22.06.2004 22:36:08
Rebe:
nad tym cache CPU myśleć – chyba, źe jakie krasnoludki go w BIOS–ie wyłączyły tylko.

krasnaludy juz przegoniłem:)
chkdks z /p pomógł...dzieki wielkie:)

Tylko kurna ten pasek ładowania musi mi 7 razy przelecieć zanim załaduje system :?
Smash
Dodano
22.06.2004 22:26:42
Jednak po tej zmianie opinii w kwestii urucamiania aplikacji, źe owszem, ale długo to zaczynam coraz powaźneij nad tym cache CPU myśleć – chyba, źe jakie krasnoludki go w BIOS–ie wyłączyły tylko.
Rebe
Dodano
22.06.2004 22:13:09
Najlepiej byloby zrobic skanowanie chkdsk–iem z konsoli odzyskiwania z plyty.
EL NINO
Dodano
22.06.2004 22:09:59
EL NINO:
A skad Ty DOSa wezmiesz w XP ? :wink:

nie no myślałem zeby uruchomić go z startowej i tam przejść w tryb. Zaraz sprawdze chkdsk, na razie coś rusza...załadował sie Norton wiec zrobie scana.
Smash
Dodano
22.06.2004 22:07:28
A skad Ty DOSa wezmiesz w XP ? :wink:
W Wierszu polecen wpisz sobie "chkdsk ?" i zobaczysz jakie przelaczniki sa dostepne. Powinno Ci chyba wystarczyc /f.
EL NINO
Dodano
22.06.2004 22:03:34
update :
aplikacje sie uruchamiają , tylko zajmuje im to sporo czasu ( nero ładuje sie w jakies 5–6 min)
MOźesz byc troche dokladniejszy z tym chkdsk:) w dosie wpisuje chkdsk c: ?
Smash
Dodano
22.06.2004 21:53:53
To ta część z glowy – zrób jeszcze chkdsk – skoro aplikacje nie chcą chodzić to coś się musiało im pomerdać.
Rebe
Dodano
22.06.2004 21:48:52
Podstawowy kanał IDE – Ultra DMA tryb 5
Pomocniczy kanał IDE – Ultra DMA tryb 2
w sumie nie wiem co z tym zrobić :?
Smash
Dodano
22.06.2004 21:43:10
Błąd wystąpił w trakciep racy nero – jest więc wysoce prawdopodobne, źe przy okazji zbiesiła się komunikacja/ transfer na kontrolerach – wskazywałby na to spowolnoiny rozruch.
Rzuć okiem na tryby pracy kontrolerów IDE/ATAPI w menagerze urządzeń i jeźlei "bieźący tryb transferu" to PIO odinstaluj te kontrolery i zrestartuj komputer – system wykryje urźadzenia podpięte do kanałów i ustawi ich optymalny tryb pracy.

Teoretycznie mógł ównieź paść cache procesora, ale w takim wypadku pewnie byś defragmentacji do jutra nie skończł.
Rebe
Dodano
22.06.2004 21:23:40
Smash
Dodano:
22.06.2004 21:17:43
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1