Nadzór sieci

Witam wszystkich.

Mam pytanko, Trzy kompy w sieci jeden podłączony do neo reszta poprzez switch korzysta z łącza. I teraz czy jest moźliwość przy takiej konfiguracji czasowe odłączanie jednego kompa od sieci? Tzn czy mogę nakazac jakoś (win xp, zewnątrzny program) źeby np komputer "C" miał dostęp do sieci od godziny 17:00 do 21:33 :) Czy mozna to jakoś zaprogramowac bo źadko bywam w domu a dzieciaki za dlugo w necie siedzieć nie mogą.

Dzieki z góry za pomooc.
wasz Madog :)

Odpowiedzi: 6

I jasność zstąpiła na mój ciemny umysł!! dzieki wielkie bede walczył!!
Pozdrowienia
madog
Dodano
14.11.2004 15:28:11
madog, na czas instalacji WG musisz wylaczyc systemowa zapore w XP (WG ma swojego firewalla), jak i rowniez udostepnianie internetu (ten ICS). Po zainstalowaniu mozesz ponownie zalaczyc zapore, wylaczajac ochrone na stale na karte laczaca komputer ze switchem (w opcjach zapory).
EL NINO
Dodano
14.11.2004 15:15:29
Dzięki wielkie!
Uff to teraz kolejne pytanko, Jak wyłączyć tego ICS–a? bo w ogóle nie wiem co to.

Nie miała baba kłopotu, załoźyła sobie sieć!!! :D
madog
Dodano
14.11.2004 12:11:34
siemanko

no raczej musisz wyłaczyć systemowego firewalla a takźe jeśli masz ICS (Internet Connection Sharing) Windowsową aplikacje zajmującą się udostępnianiem neta w LANie–czyli to co robi WinGate. Nie jestem pewien ale jak sobie WinGate zainstalujesz to mozesz wrzucić firewalla inego producenta np. (najnowszy) ZoneAlarm Security Suite (całkiem nieźle rozbudowany firewall z antivirem)

pozdro
onf77
Dodano
14.11.2004 12:02:27
Dzieki wielkie, tylko jedno pytanko, podczas instalacji wyskakuje mi komunikat o tym, źe program nie bedzie działał poprawnie jesli jest Firewall. Ja mam Zapore winXP sp2. Przepraszam za takie pytanka lamerskie ale jestem zielony jesli chodzi o sieci, dzięki za ewentualną pomoc.
Dołączam obrazeczek z komunikatem
madog
Dodano
14.11.2004 10:55:51
Znam jeden program – WinGate
EL NINO
Dodano
13.11.2004 23:44:14
madog
Dodano:
13.11.2004 03:01:14
Komentarzy: