Mysz szeregowa – pilne!

Witam :)

Do wczoraj pracowalem na plycie z prockiem 486. Zmienilem ten sprzet na Intel Pentium 133, nie wiem co to za plyta, ale moge napisac, ze s–bridge i n–bridge sa intelowskie. Win'98 dziala znakomicie, ale problem w tym, ze ani bios ani windows nie wykrywaja myszy szeregowej. Probowalem podlaczyc do COM1, COM2, a nawet gameportu, ale i tak nie dziala. W innym kompie sama mysz dziala.

Prosze o pomoc!
z góry dzieki![/list]

Odpowiedzi: 7

podaj co to za płyta, spisz albo z ekranu startowego ( (na samym dole)albo uźyj do tego programu typu Everest, lub spisz z samej płyty – gdzieś między gniazdami PCI , a ISA (o ile są ) powinien być symbol płyty
Seeker
Dodano
02.06.2005 22:55:25
Wiem, znam się na rzeczy (no, moźe nie aź tak), ale u mnie nie ma źadnej tabelki – taki mam bios.
Wszystko prawidłowo w windzie zainstalowane. W samym programie konfiguracyjnym biosu pisze: "Mouse: Not installed"
mrTom
Dodano
02.06.2005 22:09:39
mrTom:

Nie ma w tym biosie zadnej tabelki; bios z roku 1992, AMI

Nie chodzi o źadną tabelkę w BIOSie ale ukazującą się na ekranie po normalnym uruchomieniu tabelkę ze sprzętem , portami , procesorem itd.
Naciśnięcie "pause break" w czasie krótkiego wyświetlania tej kabelki pozwoli zobaczyć czy porty są włączone
Seeker
Dodano
02.06.2005 21:38:33
A czy w menadzeźe urządzeń są zainstalowane porty COM1 i 2 i czy działają dobrze.

Były dwa rodzaje portów RS–232 na płytach i kabli do portów COM i tu moźe być problem.

Trzeba szukać rozpis pinów RS–232 i ewentualnie przelutować przewody w gnieździe przewodu COMA – nie we wtyczce kabla która idzie do gniazda COM płyty.

Lub szukać drugi typ kabla COM.
JNJN
Dodano
02.06.2005 17:28:25
Seeker:
mrTom ,a jak jest przy starcie komputera? masz w tabelce te porty z adresami podanie?
Płyta AT czy ATX? – jeśli porty łaczone taśmą z płyty do śledzia to sprawdź czy aby źle nie podpięte.

Nie ma w tym biosie zadnej tabelki; bios z roku 1992, AMI

Plyta AT.
Porty z adresami mam w programie konfiguracyjnym biosu (AUTO)

Porty sa na sledziu, nie sa zle podpiete (czerwony kabel od strony nadrukowanej jedynki).
mrTom
Dodano
02.06.2005 16:23:42
mrTom ,a jak jest przy starcie komputera? masz w tabelce te porty z adresami podanie?
Płyta AT czy ATX? – jeśli porty łaczone taśmą z płyty do śledzia to sprawdź czy aby źle nie podpięte.
Seeker
Dodano
02.06.2005 16:11:58
Cala konfiguracje portow mam na AUTO, tzn wszystko na enable, z wyjatkiem "Serial Port 2 IR Mode", ale tego nie da sie zmienic na enable
Nawet jezeli zrobie reczna konfiguracje to tez nie wykrywa myszy.
mrTom
Dodano
02.06.2005 16:10:13
mrTom
Dodano:
02.06.2005 15:39:36
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1