Mysz Optyczna Swiruje

Witam!

Ostatnio zachcialo mi sie myszki optycznej :lol:
No to sobie kupilem.
Ale po podlaczeniu do kompa zauwazylem cos dziwnego:
a mianowicie – gdy tylko unioslem myszke znad blatu stolu kursor po ekranie zaczyna swirowac (tzn lata jakbym po pijaku przesuwal mysz...:lol:).
Wystarczy ze uniose ja pare mm i juz swiruje.
Pomyslame "dziwne" i poszedlem zobaczyc do brata czy u niego tez tak sie dzieje – no wiec nie dzieje sie :)
Drugie podejrzenie padlo na mysz ale po zamianie (z bartem) – u niego moja chodzila spox, a jego u mnie – swir.
Trzecie podejrzenie padlo na Windowsa wiec uruchomilem Linuxa. Tak samo jak pod Windowsem.

Czyli :
1) Mysz jest OK
2) Windows jest OK

Pytanie – co nie jest OK? Port PS2? Jesli tak – to dlaczego zwykla mysz (5cio przyciskowa) dziala bez najmniejszych problemow?

Odpowiedzi: 7

Rozwiazanie przyszlo nieoczekiwanie:

– po zmanie (uwaga) karty graficznej !! problem zniknal :lol:

By sie upewnic swoja k. graficzna wlozylem do komputera braciszka – rowniez wyposazonego w mysz optyczna – i efekt podobny jak u mnie – mysz zaczela swirowac.

Dobre.
Jesli wydaje Ci sie, ze znasz komputery – masz racje! Wydaje Ci sie...
:lol:
brtx
Dodano
02.08.2005 00:38:26
Zobacz czy dioda odbiorcza nie jest czymś zanieczyszczona (włos,jakiś farfocel).
Jeźeli jest czysta reklamuj ,nie moźe być takiego objawu.
Kiedy stoi na podkładce kursor jest idealnie stabilny ?
Przypatrz się dobrze.
MarcinX
Dodano
26.07.2005 00:20:09
Mysz byla testowana na roznych powierzchniach (od janej karki po ciemny jak smola kawalek gumy).
Dodam ze jesli obroce mysz do gory nogami to dalej kursor swiruje (choc powinien stac w miejscu – sporawdzilem to u kilku znajomków).
Pewnie oddam plyte na gwarancje albo kurna nie wiem ;D

Nawet jakby mysz dzialala w nocy – to co mi z tego ?
brtx
Dodano
26.07.2005 00:15:17
a masz blat polyskujacy czy matowy ??? a w nocy probowales podniesc mysz??
TzaR
Dodano
25.07.2005 21:01:05
@Wiech – wiesz czasami trzeba ja uniesc by przelozyc (np. podczas gry w Q3). Poza tym gdy u brata poniosne myszke optyczna – nic sie nie dzieje i kursor nie drgnie!

@spiderko – no to chyba zostala mi jedynie mysz na USB – bo wszystkie, jak jedna, na PS2 swiruja...
brtx
Dodano
25.07.2005 18:07:51
brtx czasami tak bywa, źe części komputerowe i akcesoria zachowują się irracjonalnie. Polecam spróbować na innej myszce podziałać, tą obecną spróbuj w sklepie oddać lub zamienić.
spiderko
Dodano
25.07.2005 16:52:59
Nie unoś myszy ponad blat,musi mieć kontakt z powierzchnią.Mysz optyczna powinna posiadać specjalną podkładkę,najlepiej matową w czarnym kolorze.Powierzchnia pod myszą nie powinna być błyszcząca,nierówna i kolorowa,to powoduje róźne odbicia co przekłada się na "nerwowe" ruchy kursora po ekranie.
Wiech
Dodano
25.07.2005 10:31:00
brtx
Dodano:
25.07.2005 09:47:17
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1