Mysz Optyczna Swiruje
Witam!
Ostatnio zachcialo mi sie myszki optycznej :lol:
No to sobie kupilem.
Ale po podlaczeniu do kompa zauwazylem cos dziwnego:
a mianowicie – gdy tylko unioslem myszke znad blatu stolu kursor po ekranie zaczyna swirowac (tzn lata jakbym po pijaku przesuwal mysz...:lol:).
Wystarczy ze uniose ja pare mm i juz swiruje.
Pomyslame "dziwne" i poszedlem zobaczyc do brata czy u niego tez tak sie dzieje – no wiec nie dzieje sie :)
Drugie podejrzenie padlo na mysz ale po zamianie (z bartem) – u niego moja chodzila spox, a jego u mnie – swir.
Trzecie podejrzenie padlo na Windowsa wiec uruchomilem Linuxa. Tak samo jak pod Windowsem.
Czyli :
1) Mysz jest OK
2) Windows jest OK
Pytanie – co nie jest OK? Port PS2? Jesli tak – to dlaczego zwykla mysz (5cio przyciskowa) dziala bez najmniejszych problemow?
Ostatnio zachcialo mi sie myszki optycznej :lol:
No to sobie kupilem.
Ale po podlaczeniu do kompa zauwazylem cos dziwnego:
a mianowicie – gdy tylko unioslem myszke znad blatu stolu kursor po ekranie zaczyna swirowac (tzn lata jakbym po pijaku przesuwal mysz...:lol:).
Wystarczy ze uniose ja pare mm i juz swiruje.
Pomyslame "dziwne" i poszedlem zobaczyc do brata czy u niego tez tak sie dzieje – no wiec nie dzieje sie :)
Drugie podejrzenie padlo na mysz ale po zamianie (z bartem) – u niego moja chodzila spox, a jego u mnie – swir.
Trzecie podejrzenie padlo na Windowsa wiec uruchomilem Linuxa. Tak samo jak pod Windowsem.
Czyli :
1) Mysz jest OK
2) Windows jest OK
Pytanie – co nie jest OK? Port PS2? Jesli tak – to dlaczego zwykla mysz (5cio przyciskowa) dziala bez najmniejszych problemow?
Odpowiedzi: 7
Rozwiazanie przyszlo nieoczekiwanie:
– po zmanie (uwaga) karty graficznej !! problem zniknal :lol:
By sie upewnic swoja k. graficzna wlozylem do komputera braciszka – rowniez wyposazonego w mysz optyczna – i efekt podobny jak u mnie – mysz zaczela swirowac.
Dobre.
Jesli wydaje Ci sie, ze znasz komputery – masz racje! Wydaje Ci sie...
:lol:
– po zmanie (uwaga) karty graficznej !! problem zniknal :lol:
By sie upewnic swoja k. graficzna wlozylem do komputera braciszka – rowniez wyposazonego w mysz optyczna – i efekt podobny jak u mnie – mysz zaczela swirowac.
Dobre.
Jesli wydaje Ci sie, ze znasz komputery – masz racje! Wydaje Ci sie...
:lol:
Zobacz czy dioda odbiorcza nie jest czymś zanieczyszczona (włos,jakiś farfocel).
Jeźeli jest czysta reklamuj ,nie moźe być takiego objawu.
Kiedy stoi na podkładce kursor jest idealnie stabilny ?
Przypatrz się dobrze.
Jeźeli jest czysta reklamuj ,nie moźe być takiego objawu.
Kiedy stoi na podkładce kursor jest idealnie stabilny ?
Przypatrz się dobrze.
Mysz byla testowana na roznych powierzchniach (od janej karki po ciemny jak smola kawalek gumy).
Dodam ze jesli obroce mysz do gory nogami to dalej kursor swiruje (choc powinien stac w miejscu – sporawdzilem to u kilku znajomków).
Pewnie oddam plyte na gwarancje albo kurna nie wiem ;D
Nawet jakby mysz dzialala w nocy – to co mi z tego ?
Dodam ze jesli obroce mysz do gory nogami to dalej kursor swiruje (choc powinien stac w miejscu – sporawdzilem to u kilku znajomków).
Pewnie oddam plyte na gwarancje albo kurna nie wiem ;D
Nawet jakby mysz dzialala w nocy – to co mi z tego ?
a masz blat polyskujacy czy matowy ??? a w nocy probowales podniesc mysz??
@Wiech – wiesz czasami trzeba ja uniesc by przelozyc (np. podczas gry w Q3). Poza tym gdy u brata poniosne myszke optyczna – nic sie nie dzieje i kursor nie drgnie!
@spiderko – no to chyba zostala mi jedynie mysz na USB – bo wszystkie, jak jedna, na PS2 swiruja...
@spiderko – no to chyba zostala mi jedynie mysz na USB – bo wszystkie, jak jedna, na PS2 swiruja...
brtx czasami tak bywa, źe części komputerowe i akcesoria zachowują się irracjonalnie. Polecam spróbować na innej myszce podziałać, tą obecną spróbuj w sklepie oddać lub zamienić.
Nie unoś myszy ponad blat,musi mieć kontakt z powierzchnią.Mysz optyczna powinna posiadać specjalną podkładkę,najlepiej matową w czarnym kolorze.Powierzchnia pod myszą nie powinna być błyszcząca,nierówna i kolorowa,to powoduje róźne odbicia co przekłada się na "nerwowe" ruchy kursora po ekranie.
Strona 1 / 1