MS– DOS
Mam problem z Dos'em a mianowicie kiedy cos w nim (dosie) pisze moja klawiatura zachowuje się jak bym mial ustiony jezyk polski (mam polski (programisty))
np. zamiast ":" jest "Ł"
"'" jest "ą"
Jak mogę to naprawić
aha mam Windows 98
np. zamiast ":" jest "Ł"
"'" jest "ą"
Jak mogę to naprawić
aha mam Windows 98
Odpowiedzi: 9
Dzięki za pomoc bo dzieki temu nie musze jusz kombinowac gdzie jaki jest klawisz
No mój błąd źe się upierałem przy config.sys.
Dawno win98 nie widziałem na oczy. A juź miałem instalować 98 na virtualu źeby oblookać co i jak.
Dawno win98 nie widziałem na oczy. A juź miałem instalować 98 na virtualu źeby oblookać co i jak.
pIEKAr:fajnie ale jezeli nie ma takiego config.sys'a to jest jakies prawdopodobienstwo ze otowrzylem złego jezeli mozesz to napisz w jakiej lokalizacji powinien sie znajdowac prawidlowy config.sys
z rozszerzeniem *.sys moźe być tylko jeden taki plik :) , a keyboard4.sys powinien być nie w configu a w autoexec.bat
To sa standardowe ustawienia tych plików dla win98 Twoje są dla DOS'owych progr.
Autoexec.bat :
mode con codepage prepare=((852) C:WINDOWSCOMMANDega.cpi)
mode con codepage select=852
keyb pl,,C:WINDOWSCOMMANDkeybrd4.sys
config.sys :
device=C:WINDOWSCOMMANDdisplay.sys con=(ega,,1)
Country=048,852,C:WINDOWSCOMMANDcountry.sys
fajnie ale jezeli nie ma takiego config.sys'a to jest jakies prawdopodobienstwo ze otowrzylem złego jezeli mozesz to napisz w jakiej lokalizacji powinien sie znajdowac prawidlowy config.sys
pIEKAr:Nie ma czegos tekiego w moim config.sys Jego tresc u mnie brzmi:
DEVICE=C:WINDOWSHIMEM.SYS
DEVICE=C:WINDOWSEMM386.EXE
znajduje sie on (conif.sys który edytuje)w lokalizacji C:
Tak skonsturowany config.sys w Win98 świadczy o tym źe wprowadzono te polecenia edytując go – Win98 nie tworzy config.sys'a o takiej zawartości,
Polecenie które podał SLAY3R odnośnie keyboard4.sys jest standardowo umieszczane w config.sys'ie po instalacji.
Musiał zostać usunięty wpis do tego
pIEKAr:Fajnie by bylo gdydbym mógł jakos sprawdzic czy to dziala ale nie moge poniewaz kiedy wpisze to co mi powiedziales sla3r czyli (u mnie) device=c:windowscommandkeybrd4.sys
to mi sie komp odpalic nie chce stoi na pierwszym wczytywaniu Windowsa
Uźyj F8 i " uruchamiaj krok po kroku" i zobacz na czym się zatrzymuje – moźe jakis błąd składni polecenia wystąpił
Fajnie by bylo gdydbym mógł jakos sprawdzic czy to dziala ale nie moge poniewaz kiedy wpisze to co mi powiedziales sla3r czyli (u mnie) device=c:windowscommandkeybrd4.sys
Qrna. Dawno się nie uźywało 98 :wink:
Bynajmniej kiedyś u siebie zmieniałem nazwy tych wpisow i zmieniało mi układ klawiatury. Zobacz moźe w autoexec.bat /ale raczej tam nie będzie
A jak nie to zlokalizuj ten plik keybrd4.sys na dysku, chyba w c:windows i w config sys dopisz linijkę: device=c:sciezka_do_plikukeybrd4.sys
Bynajmniej kiedyś u siebie zmieniałem nazwy tych wpisow i zmieniało mi układ klawiatury. Zobacz moźe w autoexec.bat /ale raczej tam nie będzie
A jak nie to zlokalizuj ten plik keybrd4.sys na dysku, chyba w c:windows i w config sys dopisz linijkę: device=c:sciezka_do_plikukeybrd4.sys
Nie ma czegos tekiego w moim config.sys Jego tresc u mnie brzmi:
Musisz edytować config.sys. Będzie tam linia która będzie odnosiła się do pliku keybrd_.sys (gdzie _ to liczba, najprawdopodobniej 2). Zmień tą liczbę na 4, zrestartuj system i powinno być dobrze.
Strona 1 / 1