MS– DOS

Mam problem z Dos'em a mianowicie kiedy cos w nim (dosie) pisze moja klawiatura zachowuje się jak bym mial ustiony jezyk polski (mam polski (programisty))

np. zamiast ":" jest "Ł"
"'" jest "ą"

Jak mogę to naprawić
aha mam Windows 98

Odpowiedzi: 9

Dzięki za pomoc bo dzieki temu nie musze jusz kombinowac gdzie jaki jest klawisz
pIEKAr
Dodano
04.02.2004 22:25:21
No mój błąd źe się upierałem przy config.sys.
Dawno win98 nie widziałem na oczy. A juź miałem instalować 98 na virtualu źeby oblookać co i jak.
SLAY3R
Dodano
04.02.2004 19:02:10
pIEKAr:
fajnie ale jezeli nie ma takiego config.sys'a to jest jakies prawdopodobienstwo ze otowrzylem złego jezeli mozesz to napisz w jakiej lokalizacji powinien sie znajdowac prawidlowy config.sys

z rozszerzeniem *.sys moźe być tylko jeden taki plik :) , a keyboard4.sys powinien być nie w configu a w autoexec.bat
To sa standardowe ustawienia tych plików dla win98 Twoje są dla DOS'owych progr.
Autoexec.bat :
mode con codepage prepare=((852) C:WINDOWSCOMMANDega.cpi)
mode con codepage select=852
keyb pl,,C:WINDOWSCOMMANDkeybrd4.sys

config.sys :
device=C:WINDOWSCOMMANDdisplay.sys con=(ega,,1)
Country=048,852,C:WINDOWSCOMMANDcountry.sys
Seeker
Dodano
04.02.2004 18:56:29
fajnie ale jezeli nie ma takiego config.sys'a to jest jakies prawdopodobienstwo ze otowrzylem złego jezeli mozesz to napisz w jakiej lokalizacji powinien sie znajdowac prawidlowy config.sys
pIEKAr
Dodano
04.02.2004 18:37:36
pIEKAr:
Nie ma czegos tekiego w moim config.sys Jego tresc u mnie brzmi:

DEVICE=C:WINDOWSHIMEM.SYS
DEVICE=C:WINDOWSEMM386.EXE

znajduje sie on (conif.sys który edytuje)w lokalizacji C:

Tak skonsturowany config.sys w Win98 świadczy o tym źe wprowadzono te polecenia edytując go – Win98 nie tworzy config.sys'a o takiej zawartości,
Polecenie które podał SLAY3R odnośnie keyboard4.sys jest standardowo umieszczane w config.sys'ie po instalacji.
Musiał zostać usunięty wpis do tego
pIEKAr:
Fajnie by bylo gdydbym mógł jakos sprawdzic czy to dziala ale nie moge poniewaz kiedy wpisze to co mi powiedziales sla3r czyli (u mnie) device=c:windowscommandkeybrd4.sys

to mi sie komp odpalic nie chce stoi na pierwszym wczytywaniu Windowsa

Uźyj F8 i " uruchamiaj krok po kroku" i zobacz na czym się zatrzymuje – moźe jakis błąd składni polecenia wystąpił
Seeker
Dodano
04.02.2004 18:26:28
Fajnie by bylo gdydbym mógł jakos sprawdzic czy to dziala ale nie moge poniewaz kiedy wpisze to co mi powiedziales sla3r czyli (u mnie) device=c:windowscommandkeybrd4.sys

to mi sie komp odpalic nie chce stoi na pierwszym wczytywaniu Windowsa
pIEKAr
Dodano
04.02.2004 18:23:56
Qrna. Dawno się nie uźywało 98 :wink:

Bynajmniej kiedyś u siebie zmieniałem nazwy tych wpisow i zmieniało mi układ klawiatury. Zobacz moźe w autoexec.bat /ale raczej tam nie będzie

A jak nie to zlokalizuj ten plik keybrd4.sys na dysku, chyba w c:windows i w config sys dopisz linijkę: device=c:sciezka_do_plikukeybrd4.sys
SLAY3R
Dodano
04.02.2004 18:07:19
Nie ma czegos tekiego w moim config.sys Jego tresc u mnie brzmi:

DEVICE=C:WINDOWSHIMEM.SYS
DEVICE=C:WINDOWSEMM386.EXE

znajduje sie on (conif.sys który edytuje)w lokalizacji C:
pIEKAr
Dodano
04.02.2004 17:56:25
Musisz edytować config.sys. Będzie tam linia która będzie odnosiła się do pliku keybrd_.sys (gdzie _ to liczba, najprawdopodobniej 2). Zmień tą liczbę na 4, zrestartuj system i powinno być dobrze.
SLAY3R
Dodano
04.02.2004 17:48:06
pIEKAr
Dodano:
04.02.2004 17:15:55
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1