MP3
Czy informacje dodane do mp3, a konkretnie obrazek okładki płyty i słowa piosenki przechowywane są w danej mp3, czy w osobnym pliku?
Pytam, bo nie zauwaźyłem zwiększenia rozmiaru pliku mp3, po dodaniu tych informacji w odpowiednich tagach.
Czy ilość tagów jest ustalona (dla danego formatu), czy zaleźy od programu do ich edycji?
Czym się róźni ID3v1 od ID3v2?
Pozdrawiam
P.S.: Sory jeśli pytania okaźą się lamerskie :wink:
Pytam, bo nie zauwaźyłem zwiększenia rozmiaru pliku mp3, po dodaniu tych informacji w odpowiednich tagach.
Czy ilość tagów jest ustalona (dla danego formatu), czy zaleźy od programu do ich edycji?
Pozdrawiam
P.S.: Sory jeśli pytania okaźą się lamerskie :wink:
Odpowiedzi: 3
Gagman:
Moźesz to zrobić w samym WMP9 lub posiłkując się programami zewnętrznymi, jak chociaźby Tag&Rename.
To wyjaśnia sprawę – nie korzystam ani z tego, ani z tego. Mam inne narzedzia do tego, ale ich nazw w tej chwili nie pamiętam.
Gagman:
Przy okazji: wiecie moźe jak w pliku tekstowym napisać tekst piosenki "zsynchronizowany", tak źeby WMP9 od razu go jako taki rozpoznawał, i by nie trzeba było ręcznie zmieniać momentów czasowych?
Rozejrze się za tym, bo to ciekawa sprawa i mi się przy okazji przyda :wink:
Racja, róźnica w rozmiarze jednak jest, nie zauwaźyłem jej wcześniej bo prawie niezauwaźalna.
Pawek dzieki za odpowiedź.
Moźesz to zrobić w samym WMP9 lub posiłkując się programami zewnętrznymi, jak chociaźby Tag&Rename.
Pozdrawiam
Przy okazji: wiecie moźe jak w pliku tekstowym napisać tekst piosenki "zsynchronizowany", tak źeby WMP9 od razu go jako taki rozpoznawał, i by nie trzeba było ręcznie zmieniać momentów czasowych?
Pawek dzieki za odpowiedź.
pierwsze słyszę o zapisywaniu takich rzeczy (nie widziałem takich pól w jakichkolwiek tagach)
Pozdrawiam
W ID3v2 moźna zapisać więcej informacji na temat utworu. Tagi zapisywane są na bank w pliku mp3. Nie wiem co z resztą, bo pierwsze słyszę o zapisywaniu takich rzeczy (nie widziałem takich pól w jakichkolwiek tagach), ale skoro piszesz, źe
nie zauwaźyłem zwiększenia rozmiaru pliku mp3
To by znaczyło, źe zapisywane są w osobnych plikach, bo musiałyby w innym razie wpłynac na rozmiar pliku. Spróbuj dodać informacje do plików *.doc – od razu widać zmianę w rozmiarze.
UPDATE.
Jest jeszcze jedna zasadnicza róźnica pomiędzy ID3v1 i ID3v2. Niektóre przenośne odtwarzacze plików mp3 nie odczytuja danych zapisanych w ID3v2, a jedynie w ID3v1.
Strona 1 / 1