Moźliwość udostępniania plików wybranym adresom IP ?
Pisze bo mnie strasznie ciekawi pewna sprawa. Czy da sie udostepnic pliki w sieci Lan wybranym adresom IP ?
W windowsie XP jest taka opcja ze mozna stworzyc kazdemu uzytkownikowi z sieci osobne konto z loginem jego nazwy komputera dzieki czemu kazdemu mozna udostepnic cos innego a mnie ciekwei wlasnie czy mozna jakisms tajnym sposobem zrobic tak samo tylko nie opierajac sie na loginie – nazwie komputera danego uztykownika sieci tylko na jego adresie IP.
Pytam bo zauwazylem ze jest taka opcja pod linuxem po zainstalowaniu samby ... wiec moze ktos wie jak to zrobic pod windowsem i czy wogole sie da ...
czekam na odpowiedzi :)
W windowsie XP jest taka opcja ze mozna stworzyc kazdemu uzytkownikowi z sieci osobne konto z loginem jego nazwy komputera dzieki czemu kazdemu mozna udostepnic cos innego a mnie ciekwei wlasnie czy mozna jakisms tajnym sposobem zrobic tak samo tylko nie opierajac sie na loginie – nazwie komputera danego uztykownika sieci tylko na jego adresie IP.
Pytam bo zauwazylem ze jest taka opcja pod linuxem po zainstalowaniu samby ... wiec moze ktos wie jak to zrobic pod windowsem i czy wogole sie da ...
czekam na odpowiedzi :)
Odpowiedzi: 5
Qrde, czy naprawde nikt nic o tym nie wie ?
Moze ktos opisac opcje panel steroania/narzedzia administracyjne/Zasady zabezpieczeń lokalnych/Zasady zabespieczen IP w komputer lokalny/ ...
Z tego co ja rozumiem dzieki tej opcji (dobremu skonfigurowaniu) mozna zablokowac czyjest IP a dzieki temu osoba o danym IP nie bedzie miala wogole do mnie dostempu przez siec LAN.
Jesli ktos uzywal tej opcji t prosilbym o opis konfiguracji chyba ze sam wczeniej dojde do obslugi tego bo w sumie jeszcze dokladnie nie patrzalem ...
Z tego co ja rozumiem dzieki tej opcji (dobremu skonfigurowaniu) mozna zablokowac czyjest IP a dzieki temu osoba o danym IP nie bedzie miala wogole do mnie dostempu przez siec LAN.
Jesli ktos uzywal tej opcji t prosilbym o opis konfiguracji chyba ze sam wczeniej dojde do obslugi tego bo w sumie jeszcze dokladnie nie patrzalem ...
Hmm, rzeczywiscie troche dziwny sposob ale sprawdzajacy sie. Dzieki :)
Istnieje pewien sposób, który kiedyś sam stosowałem. Nie jest on zbyt miły dla administratora ale cóź. Zainstaluj sobie jakis firewall (np. Tiny Personal Firewall ver 2.15 – starsza ale prosta w obsłudze) i tam sobie mozesz wpisywać zakresy ip, poszczególne ip którym moźesz odblokować pakiety TCP, UDP, ICMP itd. To jedyny pomysł jaki mi przychodzi do głowy. Pozdrawiam
Nie da sie. W XP udostepnia sie dla wybranego konta.
Strona 1 / 1