Mostek sieciowy
Na moim kompie jest WinXP Professional i mam dostęp do neta poprzez tv kablową. Chcę neta udostępnić bratu (Win98). Robię mostek sieciowy i niby wszystko jest ok. Ale jak zresetuję mojego kompa, to źaden z nas niema neta. Na mostku jest adres IP, maska i jest przypisane przez DHCP, ale i tak nie działa. Jak go usunę i zrobię nowy to czasami działa, a czasami nie. Próbowałem teź Wingate'a ale chociaź przydziela drugiemu kompowie IP, to one nawet się nie ping'ują. Próbowałem kreatora udostępniania i teź nic. O co chodzi. Help!!!
Odpowiedzi: 13
Pamietaj, źe w razie reinstalacji systemu operację zmiany mac adresu będziesz musiał powtórzyć.
Powodzenia
Powodzenia
Jeszcze raz dzięki wam wszystkim za pomoc. Po zmianie Imac'a sieciówka na płycie oźyła. Po załoźeniu tego neta duźo się nauczyłem (a mam go jakieś 2 tygodnie). chociaź momentami myślałem sobie źe ludzie bez internetu bywają bardziej szczęśliwi.
:)
:)
Tak mam teraz trzy karty. Jutro spróbuje pozmieniać te numery. Dzięki za pomoc
Sposób który opisał Gagman jest jak najbardziej prawidłowy. Przypomne jedynie źe MACadres naleźy wpisać bez minusów(–) oddzielających liczby–litery, czyli jeśli masz adres 00–04–44–51–E5–D1 to wpisujesz w pasek "Network Address" wartość 00044451E5D1.
Ja bym ci radził spisać te mac'i które masz, a później tej karcie zintegrowanej nadac mac z karty na której wszystko działa.
BTW, to teraz w kompie masz 3 karty (jedna kablówka, jedna do 98 i ta niedziłająca zintegrowana) czy tak?
BTW, to teraz w kompie masz 3 karty (jedna kablówka, jedna do 98 i ta niedziłająca zintegrowana) czy tak?
mogę wpisać dowolną wartość?
XP:
mój komputer, właściwości, menedźer urządzeń, karty sieciowe, (wybierasz kartę), właściwości, zaawansowane, NetworkAddress, (zaznaczasz opcję Wartość), wpisujesz w kratkę adres...
mój komputer, właściwości, menedźer urządzeń, karty sieciowe, (wybierasz kartę), właściwości, zaawansowane, NetworkAddress, (zaznaczasz opcję Wartość), wpisujesz w kratkę adres...
Nie mam pojęcia jak to zrobić. Kumpel próbował to zrobić pod Win98SE, ale mu nie wyszło. Zresztą ja musiałbym to zrobić pod XP. Nie wiem jak moźna to zrobić. Nawet nie byłem pewny czy wogóle moźna
Zmień Mac'a tej karty zintegowanej i teź chulać będzie.
Dzięki za pomoc. Okazało się, źe karta sieciowa (zintegrowana z płytą) miała zły adres. Jej imac to FF–FF–FF–FF–FF–FF. Najprawdopodobniej to był powód moich problemóch, bo na innej karcie sieciowej wszystko jest ok. Udostępnienie działa. Okazuje się źe wszystko robiłem dobrze, tylko ten pieprzony adres wszystko psół. Ale dzięki za poświęcenie mi uwagi.
1. Tam jest rozwiazanie Twojego problemu.
2. Mostkiem sieciowym w zasadzie nie udostepnia sie neta. Od tego jest ICS.
3. WinGate jest programem ktory moze prawie wszystko, ale trzeba go umiec uzyc.
4. Nie baw sie w mostki i inne pierdoły, tylko zrob to za pomoca zwyklego udostepniania.
2. Mostkiem sieciowym w zasadzie nie udostepnia sie neta. Od tego jest ICS.
3. WinGate jest programem ktory moze prawie wszystko, ale trzeba go umiec uzyc.
4. Nie baw sie w mostki i inne pierdoły, tylko zrob to za pomoca zwyklego udostepniania.
Tam nie mam rozwiązania mojego problemu. Przy uźyciu Wingate'a kompy się nawet nie pingują, a system na drugiem kompie to Win98 (niestety nie SE). Najbardziej mnie interesuje dlaczego mostek sieciowy nie działa po zresetowaniu komputera.
Strona 1 / 1