Mostek sieciowy – problem

Witam wszystkich centrumxp – forumowiczów
Mam taki problem mam sieć bezprzewodową z którą łączę się poprzez ap, który jest bezpośrednio połączony do mojego komputera. Z tej sieci bezprzewodowej ciągnę internet. Jest teź 2 sieć – kablowa którą chce podłączyć razem z tą bezprzewodową. Mam jedną kartę sieciową realteka i drugą zintegrowaną z płytą główną Soltek 75frn2–l. I tutaj jest problem gdy połącze normalnie 2 sieci (tzn. wtyczke od bezprzewodowej włoźe do realteka a wtyczke od kablowej włoźe do zintegrowanej karty sieciowej) wszystko niby gra ale tylko u mnie. Ja widzę 2 sieci, ale komputer np. z sieci bezprzewodowej nie widzi kimputerów z sieci kablowej itd.

A gdy połączę połączenia sieciowe z obydwu sieci mostkiem sieciowym i skonfiguruje jego ustawienia TCP/IP tak jak powinno być zeby był internet to nic nie działa (Ani sieć ani internet) Co zrobić źeby te sieci były dobrze połączone za pomocą mostka sieciowego (wszystkie komputery ze wszystkich sieci sie nawzajem widziały i mogły wymieniać dane i zeby mi działał internet) Proszę o szybkie odpowiedzi

Odpowiedzi: 11

chodzi raczej o wykorzystanie 192.168.0.1
Szymon Grabiński
Dodano
30.11.2004 16:13:04
hmm adresacja ?? We właściwościach tego mostka wpisuje dane jakie mam w sieci bezprzewodowej źeby mieć internet, poniewaź nie mamy w tej sieci usługi DHCP !! Czy to moźe być problem ?? I jak to rozwiązać ?
zulusnet
Dodano
30.11.2004 16:03:00
Odwrotnie – mozna mostkowac. Nie moze jednak byc na zadnym polaczeniu zalaczone ani udostepnianie, ani systemowy firewall.
Ponadto nie wiem, czy czasem problemu nie stwarza adresacja tych dwoch sieci.
EL NINO
Dodano
30.11.2004 00:08:48
przeczytałem to i znalazłem taki wers, w którym było napisane źe nie moźna mostkować połączenia internetowego. To znaczy źe nie będę mógł zmostkować tych sieci, jak z sieci bezprzewodowej biore internet ?? Moźecie mi to jakoś wyjaśnić i czy idzie to jakoś obejść??
zulusnet
Dodano
29.11.2004 23:12:37
http://www.howto.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=163
EL NINO
Dodano
28.11.2004 23:30:08
Adresy sieciowe??

A więc tak
sieć kablowa – 192.168.0.x
sieć bezprzewodowa – 192.168.0.x

Tylko źe jest to jakoś tak poukładane źe kablowa ma mniejsze liczby (1–30), a bezprzewodowa (50–60.
Pingują się tylko komputery z sieci kablowej
W otoczeniu sieciowym teź widzę komputery z sieci kablowej. Sprawdzałem to wszystko bez uruchamiania ponownego mojego komputera, po ustawieniu mostka. HMM nie mam pojęcia co to moźe być moźe jak zamiast AP wstawie sieciówke to pomoźe, ale wątpię
zulusnet
Dodano
28.11.2004 23:21:30
zulusnet, jakie adresy maja te sieci ?
EL NINO
Dodano
28.11.2004 23:14:03
podalem sposob prawidlowego zrobienia mostka. wedlug tego opisu powinno dzialac. czy te kompy ktore nie widza maja inne systemu operacyjne niz twoj komputer?
czy masz zalaczona usluge przegladarki? czy nie widac ich w otoczeniu czy rowniez po pingowaniu?

el nino poza tym jakas inna podpowiedz?
Szymon Grabiński
Dodano
28.11.2004 20:17:51
No co jest nie wierze źeby nikt nie znał odpowiedzi na ten problem !! HELP PLEASEEEEEE
zulusnet
Dodano
28.11.2004 18:18:41
Oczywiście ze jest to to samo!!! Chodzi mi o rozwiązanie problemu z tym mostkiem przeicieź juź mostkowałem te połączenia. A po drugie to nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale nie podłączam switcha tylko kabel który idzie bezpośrednio do domu administratora (przypuszczam ze tam jest switch ale mogę sie mylić) Ratujcie chce miec net i 2 sieci podłączone to Waźne
zulusnet
Dodano
28.11.2004 10:58:48
Szymon Grabiński:
(...)kliknij jedno z wyroznionych polaczen lokalnych prawym przyciskiem myszy i wskaz polecenie POlaczenia mostkowe.
Pewnie znowu bedzie ze sie czepiam, ale czy to to nie jest to samo ?
zulusnet:
A gdy połączę połączenia sieciowe z obydwu sieci mostkiem sieciowym...

Chyba ze zulusnet robi ten mostek szydelkiem :P .
EL NINO
Dodano
28.11.2004 00:19:16
zulusnet
Dodano:
27.11.2004 21:36:22
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1