Monitoring temperatury kart Grafiki GF 6600

Cześć, mam pytanie odnośnie monitorowania temperatury karty grafiki. W mojej GF 6600, nie mogę tego wydusić.Proszę powiedzcie od czego to zaleźy i w jakich kartach GF jest ta moźliwośc i w jaki sposób mozna spowodowac aby tą temperaturę uzyskać w np V–tunerze?Przepraszam za naiwnośc ale czy np wgranie innego BIOSU, czy coś podobnego ? Proszę o radę.

Odpowiedzi: 18

No niby tak ale ten program niema opcji dla mojej karty :/ niestety rozpoznal tylko producenta... A reszta funkcji jest jakos dziwnie postawiane i jest powylanczanych troszke
Ukey
Dodano
11.09.2005 22:09:35
Ukey:
Dziekuje :] Zaraz sie za to wezme :D A czy jak cos pojdzie nie tak to komp sie wlonczy ale wyda jakis dzwiek czy jak :?: Bo podobno wtedy musze miec karte PCI i na niej kompa odpalic ale czy ma byc karta z AGP w kompie :?:

Nie miałem okazji sprawdzać :) ale to chyba jest tak:
Wyjmujesz kartę agp, wstawiasz kartę pci, uruchamiasz komputer i wchodzisz do biosu, tam ustawiasz init first na pci, wstawiasz spowrotem kartę agp, uruchamiasz komputer który uruchomi się na karcie pci, wgrywasz sprawny bios do karty agp, restart i w biosie spowrotem init first na agp.
SLAY3R
Dodano
11.09.2005 21:59:13
Dziekuje :] Zaraz sie za to wezme :D A czy jak cos pojdzie nie tak to komp sie wlonczy ale wyda jakis dzwiek czy jak :?: Bo podobno wtedy musze miec karte PCI i na niej kompa odpalic ale czy ma byc karta z AGP w kompie :?:
Ukey
Dodano
11.09.2005 21:51:29
Ściągnij –> http://download.sudhian.com/faq/kt7/downloads/Misc/drdflash.exe , włóź dyskietkę do stacji i uruchom to (albo prawoklik na stacji dyskietek/formatuj... z zaznaczeniem opcji twórz dysk startowy dos). Jak juź się sformatuje dyskietka dograj do niej jeszcze nvflash.

Zgranie biosu:
Uruchom komputer z tejźe dyskietki i wydaj polecenie
nvflash –b bios.rom

Teraz moźesz ten bios zmodyfikować nibitorem i zabisać na dyskietce, najlepiej pod inną nazwą np. biosmod.rom

Wgranie biosu:
Znowu uruchomić z dyskietki komputer i wydać polecenie:
nvflash –5 –6 biosmod.rom
SLAY3R
Dodano
11.09.2005 21:48:25
No to sie biroe za badanie biosu :P Moze na ustawieniach 300/600 bedzie dzialas stabilnie, ale pierw zobacze co ma on w sobie :]

A moze ktos opisac jak go zgrac bo wlonczylem nacisnolem Enter nastepnie B i co dalej ?? Bo niechce nic uszkodzic :P ani nic nadgrac
Ukey
Dodano
11.09.2005 19:39:54
Jesli nie mozesz znalezc biosu do swojej karty to zrob tak jak pisal SLAY3R, zgraj go z karty do pliku i zapisz na dysku, dyskietce.

tu masz program nVflash http://www.mvktech.net/index.php?option=com_remository&func=fileinfo&filecatid=859
mettal
Dodano
11.09.2005 19:30:43
Naprawde niechce go mocno modyfikowac tylko zoabczyc czy da sie jeszcze cos wycisnac odblokowac itp :] Ale za chiny niemoge znalesc nigdzie takowego biosu :/
Ukey
Dodano
11.09.2005 19:23:31
Ukey:
I czy wlonczenie i nic nie zmienianie moze cos spowodowac ze karta zeswiruje

Nic się nie stanie bo:
Bo najpierw musisz zgrać bios do pliku np. programem nvflash działającym w dosie.
nibitor działa pod okienkami i zmian dokonuje się właśnie w tym wczześniej zgranym pliku.
Karta zeświruje dopiero jeźeli mocno namieszasz i ten zmodyfikowany bios wgrasz spowrotem do karty :)
SLAY3R
Dodano
11.09.2005 19:09:40
A czy moge wejsc tym programem do biosu od mojej karty grafiki GF 4TI 4200 128MB firmy Gainward Bo moze mam jakies opcje zablokowane.. i czy ten program wlancza sie pod windowsem czy DOSEM. I czy wlonczenie i nic nie zmienianie moze cos spowodowac ze karta zeswiruje
Ukey
Dodano
11.09.2005 18:41:20
Do karty masz program do wgrywania biosu z poziomu windowsa, ten sam program daje mozliwosc zgrania biosu z karty i zapisania na dysku, zapisujesz go na dysku, zmieniasz rozszerzenie na .rom, otwierasz w nibitorze, w zakladce Temparature masz opcje dotyczaca monitoringu temp, zaznaczasz ja i zapisujesz plik biosu ( jesli ta opcja bedzie nieaktywan, to znaczy ze karta nie ma czujnka temperatury). Zmieniasz rozszerzenie spowrotem na F1 i wgrywasz bios do karty. Jezeli nie wiesz do czego sluza pozostale opcje w programie NiBiTor to radze ich NIE ZMIENIAC !!!
mettal
Dodano
11.09.2005 01:37:57
Dziękuję serdecznie ale najśmieszniejsze jest to źe na stronie Gigabyte nie ma Biosu do mojej karty. Jest BIOS do modelu GV–NX66128D a moja jest DP :( i nie wiem co robic dalej?:(
zibizeb
Dodano
11.09.2005 01:31:09
No masz karte Gigabyte, czyli normalka ze czujnk zablokowany przez bios. Pobierz do swojego modelu bios ze trony gigabyte, czyli do takiego jak wyczytales z opkaowania.

A stad pobierz program NiBiTor
http://www.idg.pl/ftp/pc_7797/NVIDIA.BIOS.Editor..NiBiTor..2.4.html
mettal
Dodano
11.09.2005 00:53:19
google znalazły coś takiego: http://forum.oc–serwis.pl/index.php?showtopic=6246
SLAY3R
Dodano
11.09.2005 00:50:33
O rany ja nie znam angielskiego, czy byłbyś uprzejmy podać coś w jęźyku polskim ? przepraszam.
zibizeb
Dodano
11.09.2005 00:42:23
Moja karta grafiki to GV–NX66128DP tyle mogę odczytać z opakowania
zibizeb
Dodano
11.09.2005 00:36:49
Kaźdy 6600 ma czujnik temperatury, tyle źe producenci kart często w tym akurat modelu ten czujnik wyłączają. Tak samo było i z moim Gainward 6600 GT, wystarczy mała modyfikacja biosu – instrukcja tutaj –> http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=2379
w łatwy sposób moźna tego dokonać takźe wspomnianym przez mettala nibitor'em

Free Image Hosting at
SLAY3R
Dodano
11.09.2005 00:32:07
Po pierwsze podaj nazwe producenta karty, firma Gigabyte dosc czesto montuje czujnk temperatury, ale odziwo blokuje jego dzialanie w biosie. Najwazniejsze jest to jaka to karta i czy posiada czujnik, jesli posiada, to takowa opcja bedzie zablokowana w biosie, wtedy nalezalo by pobrac nowsza wersje biosu, otworzyc go w programie NiBiTor, zam zaznaczyc pokazywanie temperatury i wgrac do karty.
mettal
Dodano
11.09.2005 00:21:06
No temperature sie sprawdza w sterownikach . Niestety niemoge dac zdjecia bo moja karta niema termometra :/ Ale gdzies SLAY3R chyba dawal takowe zdjecie ale od tego jest szukajka. A zmiana biosu karty graficznej czest onic nei daje i jest ryzykowna.. Ale ponoc mozna wgrac bios od nowszej karty i jak sie przyjbie bedzie lepiej albo gorzej ale sam niewiem ile z tego jest prawdy. na tweak.pl bedzie na 100% taki temat
Ukey
Dodano
10.09.2005 23:05:00
zibizeb
Dodano:
10.09.2005 22:54:21
Komentarzy:
18
Strona 1 / 1