Moje napięcie +12V wynosi 0.90V

[:'(]Szanowni forumowicze przeczytałem wszystkie wypowiedzi na temat wartości napięć ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

Wszyscy pisali, że mają za wysokie a u mnie jest bardzo niskie. 

Otóż w biosie w podmenu Hardware Monitor są następujące wartości napięć:

+3.3V =3.28V

+5V =5.08V

+12V =0.90V

Chcę dodać, że nie wchodzi w rachubę wymiana zasilacza gdyż sprawdzałem już na dwóch innych i bez rezultatu. Ale żeby było ciekawiej to jeszcze nie kręci się wiatrak od karty graficznej i w ogóle brak dźwięku w systemie. Może właśnie to wszystko jest związanie z tym niskim napięciem.

Pisałem na różnych forach ale nikt mi nie udzielił konkretnej odpowiedzi.

Proszę o radę bo jestem załamany a jednocześnie ciekawy rozwiązania.

Pozdrawiam

Odpowiedzi: 2

+12V zasila ci wentylatory i silniczki w napędach.Jak by bylo takie jak podajesz to komputer by nie ruszył.Jaka ta karta graficzna?Być może uszkodzony jast wentylator.Na procesorze się obraca wentylator?Sprawdź stan gniazda i wtyki zasilania płyty głównej.I zmierz to napięcie miernikiem.
Wiech
Dodano
23.08.2006 10:15:52
  • palacz 23.08.2006 15:12:00

Karta graficzna to nvidia geforce 2mx 400 a wentylator na procesorze pracuje normalnie. Być może wentylator grafy jest uszkodzony nie sprawdzałem bo wcześniej pracował normalnie stało się to dopiero gdy zobaczyłem to niskie napięcie. Pr&oacute;bowałem podłączyć dodatkowy wentylator do chłodzenia obudowy w gnazdo PWR FAN na płycie gł&oacute;wnej i ono r&oacute;wnież nie reaguje. A gdy go podłączyłem do Chassis Fan Speed to ruszył ale obroty ma około 360. Podstawiłem go pod grafikę żeby trochę ją schłodzić.<br />

Tak na szybko, jesli nie zasilacz to plyta glowna nawalila. Moze jakies kondenstaory polecialy ?
brtx
Dodano
23.08.2006 00:29:15
  • Seeker 23.08.2006 07:27:43

palacz -p&oacute;ki nie zmierzysz tych napięć miernikiem , to wog&oacute;le nie ma oczym gadać /pisać . Czujniki z płyty mogą podawać źle napięcia.<br />

palacz
Dodano:
22.08.2006 22:21:33
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1