Moje napięcie +12V wynosi 0.90V
[:'(]Szanowni forumowicze przeczytałem wszystkie wypowiedzi na temat wartości napięć ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Wszyscy pisali, że mają za wysokie a u mnie jest bardzo niskie.
Otóż w biosie w podmenu Hardware Monitor są następujące wartości napięć:
+3.3V =3.28V
+5V =5.08V
+12V =0.90V
Chcę dodać, że nie wchodzi w rachubę wymiana zasilacza gdyż sprawdzałem już na dwóch innych i bez rezultatu. Ale żeby było ciekawiej to jeszcze nie kręci się wiatrak od karty graficznej i w ogóle brak dźwięku w systemie. Może właśnie to wszystko jest związanie z tym niskim napięciem.
Pisałem na różnych forach ale nikt mi nie udzielił konkretnej odpowiedzi.
Proszę o radę bo jestem załamany a jednocześnie ciekawy rozwiązania.
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 2
-
palacz -póki nie zmierzysz tych napięć miernikiem , to wogóle nie ma oczym gadać /pisać . Czujniki z płyty mogą podawać źle napięcia.<br />
Karta graficzna to nvidia geforce 2mx 400 a wentylator na procesorze pracuje normalnie. Być może wentylator grafy jest uszkodzony nie sprawdzałem bo wcześniej pracował normalnie stało się to dopiero gdy zobaczyłem to niskie napięcie. Próbowałem podłączyć dodatkowy wentylator do chłodzenia obudowy w gnazdo PWR FAN na płycie głównej i ono również nie reaguje. A gdy go podłączyłem do Chassis Fan Speed to ruszył ale obroty ma około 360. Podstawiłem go pod grafikę żeby trochę ją schłodzić.<br />