Moje miejsca sieciowe

Witam,
Co zrobic, aby xp nie pobierał informacji o lokalizacjach w sieci?

Odpowiedzi: 9

no moze faktycznie z przelacznikiem /delete

... a niektorzy i tak tylko sie czepiaja ;)
Szymon Grabiński
Dodano
11.06.2004 01:43:20
Szymon Grabiński:
powyzsze odlaczenie mozna rowniez zrobic poleceniem net use z przelacznikiem persistent.
Nieprawda :P .
Szymon Grabiński:
... wystarczy im to wytlumaczyc, nakrzyczec albo wjechac na ambicje ;)
Raczej to pierwsze, bo drugie przynosi odwrotny skutek a trzecie dziala tylko na niektorych :wink: .
EL NINO
Dodano
10.06.2004 15:56:12
Wielkie dzięki.
Ostatnie rozwiązanie pomogło.
nemesis
Dodano
10.06.2004 00:49:18
hmm, gdybys chcial sie pozbyc zmapowanych napedow to polecam uzycie RemoveNetworkDrive, jako skrypt:

Set objSiec = CreateObject("WScript.Network")
objSiec.RemoveNetworkDrive "F:"

niestety nie bardzo dziala to z udzialami. Musialbys znalezc odpowiedni obiekt odpowiedzialny za udzial.
najprosciej w malej sieci po prostu ograniczyc dostep na zasadzie udzialow na kompie z tym zasobem. jednak przy wiekszej liczbie kompow jest to faktycznie beznadziejne rozwiazanie. Co wiecej, podejrzewam, ze w twoim przypadku jestes po prostu zwyklym userem i nie chcesz ogladac udzialow innych.

powyzsze odlaczenie mozna rowniez zrobic poleceniem net use z przelacznikiem persistent.

w zarzadzaniu komputerem mozesz wylaczyc wyswietlanie zawartosci tych folderow, ale nazwy udziałow nadal pozostaną.

mozna wylaczyc ikone moje miejsca sieciowe w szablonach administracyjnych, mozna w koncu usunac udzialy poprzez menu podreczne (usun).

no i jest jeszcze najciekawsze :) w opcjach folderow, w widoku –> automatycznie wyszukaj foldery sieciowe i drukarki. odznacz ptaszka. jesli przedtem usunales wszystkie udostepnione zdalnie foldery to od tej pory nie powinny sie pojawiac nowe w moich miejscach sieciowych. komputer zaprzestanie okresowego przeszukiwania sieci w celu znalezienia i dodania do moich miejsc sieciowych udostepnionych folderow i drukarek.

jak widzisz "tacy" fachowcy moga czasami pomoc, wystarczy im to wytlumaczyc, nakrzyczec albo wjechac na ambicje ;)
powodzenia!
Szymon Grabiński
Dodano
09.06.2004 14:12:42
Bla, bla ....
Myślałem, źe "tacy" spece będą wiedzieli o co mi chodzi.

OK. Mogą prościej.
W "Moich miejscach sieciowych" automatycznie pojawiają się zasoby udostępnione na innych komputerach w sieci.

CO ZROBIĆ ABY SIĘ AUTOMATYCZNIE NIE POJAWIAŁY ?

PS. Bardzo proszę o pomoc osoby, które wiedzą jak to zrobić. Odpisywanie bzdur nawet na trywialne pytanie, tylko po to aby podnieść sobie statystykę wysłanych postów jest nie na miejscu.
nemesis
Dodano
09.06.2004 01:48:02
jakie pytanie taka odpowiedz :wink:
Szymon Grabiński
Dodano
06.06.2004 01:09:33
Szymon Grabiński:
odinstaluj klienta sieciowego.
:shock:
EL NINO
Dodano