Moje dokumenty i ich zawartość
Witam!
Posiadam Windows XP professional i mam na nim dwie toźsamości (czyli dwa pulpity).
I teraz pytanie: Czy w folder znajdującym się na pulpicie "Moje dokumenty" kaźdy uźytkownik moźe mieć swoje rzeczy? Ja w swojej toźsamości mam MOJE dokumenty,ale chcialabym,źeby mój chlopak na swojej toźsamości mial w tym folderze SWOJE dokumenty. Czy jest to moźliwe i jeśli tak to jak to sie ustawia?
(bo chwilowo wchodząc z poziomu jego toźsamości do Moje Dokumenty–otwieraja sie MOJE rzeczy) :roll:
Posiadam Windows XP professional i mam na nim dwie toźsamości (czyli dwa pulpity).
I teraz pytanie: Czy w folder znajdującym się na pulpicie "Moje dokumenty" kaźdy uźytkownik moźe mieć swoje rzeczy? Ja w swojej toźsamości mam MOJE dokumenty,ale chcialabym,źeby mój chlopak na swojej toźsamości mial w tym folderze SWOJE dokumenty. Czy jest to moźliwe i jeśli tak to jak to sie ustawia?
(bo chwilowo wchodząc z poziomu jego toźsamości do Moje Dokumenty–otwieraja sie MOJE rzeczy) :roll:
Odpowiedzi: 3
Jest jeszcze inne rozwiązanie: utworzyć dwa oddzielne foldery (np. na dysku D: źeby nie stracić danych w razie formata) i w kaźdym z profili ustawić dostęp do danego folderu. Najlepiej, źeby folder Moje dokumenty znajdował się na partycji NTFS, bo wtedy moźna ustawić prawa dla kaźdego uźytkownika.
1. Musisz miec partycje systemowa na NTFS bo twój chłopak w przeciwnym wypadku moźe buszowac po twoich dokumentach.
2. Jak cos ci nie pasuje na jego pulpicie to zmień sciezke do jego dokumentów na "%userprofile%Moje dokumenty"
3. Dodaj swojego chłopaka do grupy "Uźytkownicy" to pozwoli ci na zabezpieczeni się przed przejęciem twoich plików na jego własnosc.
I to by było na tyle nie radze bawienia sie z szyfrowaniem plików.
2. Jak cos ci nie pasuje na jego pulpicie to zmień sciezke do jego dokumentów na "%userprofile%Moje dokumenty"
3. Dodaj swojego chłopaka do grupy "Uźytkownicy" to pozwoli ci na zabezpieczeni się przed przejęciem twoich plików na jego własnosc.
I to by było na tyle nie radze bawienia sie z szyfrowaniem plików.
(bo chwilowo wchodząc z poziomu jego toźsamości do Moje Dokumenty–otwieraja sie MOJE rzeczy)
Ale to jest nawet chwilowo niemozliwe. Nie pomyliły Ci się profile??
Zlbo zobacz, czy na drugim profilu nie widac tylko jego dokumentów. Jeśli tak, to zamieńciesię profilami i juź :lol:
Strona 1 / 1