Moje Boje Z Benq 1650, nie mam już siły!!!
Miałem NEC3540A, niestety po ponad rocznej męcę z nim, która objawiała się:
- nie odczytywaniem płyt przez się nagranych,
- nie odczytywaniem płyt nagranych przez inne nagrywarki.
Postanowilem więc zmienić ją na coś innego, leszpego. Po godzinach spędzonych na czytaniu testów miałem do wyboru Pioneer 111, lub benq 1650.
Wybrałem to drugie i wszystko byłoby pięknie gdyby nie to, że nie nagrywarka nie chce czasem kasować płyt RW, i DVD i CD. Żeby było śmieszniej napisałem "czasem" bo chodzi mi o dokładnie te same płyty RW (te same egzemplarze).
Na pewnej stronie wyczytałem, że w Alcoholu może być za to odpowiedzialna funkcja "ingotuj typ nośnika ATIP" wyłączyłem ją i nie pomogło. Problem występuje w Nero, Alcoholu, Dvdinfo. Nie mogę kasować płyt RW w tych programach (innych nie próbwałem). Problem występuje ponieważ nośnik jest rozpoznawany jako DVD-R bądź CD-R a nie RW. Co najdziwniejsze, przy tej samej konfiguracji, na tym samym komputerze przy tych samych uruchomionych programach czasem da się je skasować. Nie mam pojęcia czemu tak jest. Wgrałem najnowszy frimaware ale to nie pomogło :Oddałem ją do serwisu, ale testowali tylko na 1 CD, którą ja też mogłem skasować u siebie w domu (kolega pracuje w serwisie). Nie mam pojęcia, co zrobić ale moje pomysły się juz wyczerpały a ręce opadły
Pomocy!
Odpowiedzi: 1
Sciągnij sobie program Qsuite ze strony Benq'a i ustaw booktype dla poszczególnych nośników taki jak być powinien , standardowo Benq ma DVD ustawiony jako DVD ROM. Ustaw dla płyt DVD RW booktype DVD RW i powinno to rozwiązać problem
Strona 1 / 1