moja wina ....... ?
formatowałem dysk 20 gb i aktualnie jest Xp jak wczesniej oraz dodatkowo porobiłem partycje dokładnie 5 z tego co sie dowiedziałem trzeba było je uaktualnic io tak zrobiłem . U mnie na kompie wykrywa ten dysk ale dla kolezanki :) dla której robiłem cos nie działa kiedy podpinam dysk spowrotem na masterze a probowałem nawet i pod cd rom podpiąc wyskakuje nastę;puijący błąd
PRIMARY IDE CHANNEL NO 80 CONDUCTOR CABLE INSTALLED
lub tez PRIMARY SECONDARY SLAVE
PRIMARY MASTER HARD DISK FILDE
i nie idzie nic dalej zrobic kiedy wciskam F1 idzie dalej i pokazuje o fizycznym zrzucie pamieci aby dysku nie uszkodzic
dysk ogólnie wykrywa nawet w biosie a zawsze widac go pod PRIMARY SECONDARY SLAVE
bawiłem sie zwrokami itp w biosie nic nie przestawiałem i nie mam pojecia co jest podłącząłme inny dysk do tego kompa i wyskakuje podobny błąd a na innych kompach dyski chodzą bez zarzutu
pozdrawiam
PRIMARY IDE CHANNEL NO 80 CONDUCTOR CABLE INSTALLED
i nie idzie nic dalej zrobic kiedy wciskam F1 idzie dalej i pokazuje o fizycznym zrzucie pamieci aby dysku nie uszkodzic
dysk ogólnie wykrywa nawet w biosie a zawsze widac go pod PRIMARY SECONDARY SLAVE
bawiłem sie zwrokami itp w biosie nic nie przestawiałem i nie mam pojecia co jest podłącząłme inny dysk do tego kompa i wyskakuje podobny błąd a na innych kompach dyski chodzą bez zarzutu
pozdrawiam
Odpowiedzi: 7
kaluznikow:REBE mozesz sprecyzowac bardziej gdzie moge tą opcje znaleźdz
pozdrownienia
Jakoś tak nie mam pod ręką BIOS–u z taką opcją tedy i nie podam szczegółów, ale sam je powinieneś znaleźć.
A jak nie dasz rady to pewnie jaki Seeker bedzie pamiętał lokalizację.
REBE mozesz sprecyzowac bardziej gdzie moge tą opcje znaleźdz
pozdrownienia
pozdrownienia
gusioo nie isej paniki w ślad za Autorem – toź to nie jest błąd tylko informacja o braku 80–źyłowego kabla sygnałowego łaczącego kanał IDE na płycie z urządzeniem.
To i cąła filozofia tego opisu. Całkiem spokojniem ozna ten komunikat wyłaczyć – jest opcja w BIOS–ie gdzieś w okolicach kanałów IDE – i nie zawracać sobie tym głowy – szczególnie gdyby miało to dotyczyc urządzeń ATAPI lub dysku pracujących poniźej ATA66
To i cąła filozofia tego opisu. Całkiem spokojniem ozna ten komunikat wyłaczyć – jest opcja w BIOS–ie gdzieś w okolicach kanałów IDE – i nie zawracać sobie tym głowy – szczególnie gdyby miało to dotyczyc urządzeń ATAPI lub dysku pracujących poniźej ATA66
kaluznikow:gusioo fakt sorki za pomyłke secondary slave
ale powinno własnie pod nim wykrywać kiedy jest jeden dysk tylkoo i na masterze ?
Jeśli jest jeden dysk, to podłącz go na osobnym kontrolerze i ustaw jako Primary Master, a CD ROm jako Secondary Master (na drugim kontrolerze)
Taśmy sprawdziłeś, spróbuj podłączyć swoje taśmy to kompa koleźanki.
gusioo fakt sorki za pomyłke secondary slave
ale powinno własnie pod nim wykrywać kiedy jest jeden dysk tylkoo i na masterze ?
kaluznikow:PRIMARY IDE CHANNEL NO 80 CONDUCTOR CABLE INSTALLED
Sprawdź taśmy sygnałowe, moźe są uszkodzone i zobacz czy je dobrze wkładasz (tym czerwonym paskiem na zewnątrz)
kaluznikow:PRIMARY SECONDARY SLAVE
A nie Primary Master, Primary Slave, Secondary Master, Secondary Slave ?
koles jak juz piszesz to uzywaj znakow przestankowych chociaz odrobine... to nie sms...
Strona 1 / 1