moja wina ....... ?

formatowałem dysk 20 gb i aktualnie jest Xp jak wczesniej oraz dodatkowo porobiłem partycje dokładnie 5 z tego co sie dowiedziałem trzeba było je uaktualnic io tak zrobiłem . U mnie na kompie wykrywa ten dysk ale dla kolezanki :) dla której robiłem cos nie działa kiedy podpinam dysk spowrotem na masterze a probowałem nawet i pod cd rom podpiąc wyskakuje nastę;puijący błąd

PRIMARY IDE CHANNEL NO 80 CONDUCTOR CABLE INSTALLED
lub tez PRIMARY SECONDARY SLAVE
PRIMARY MASTER HARD DISK FILDE

i nie idzie nic dalej zrobic kiedy wciskam F1 idzie dalej i pokazuje o fizycznym zrzucie pamieci aby dysku nie uszkodzic

dysk ogólnie wykrywa nawet w biosie a zawsze widac go pod PRIMARY SECONDARY SLAVE

bawiłem sie zwrokami itp w biosie nic nie przestawiałem i nie mam pojecia co jest podłącząłme inny dysk do tego kompa i wyskakuje podobny błąd a na innych kompach dyski chodzą bez zarzutu

pozdrawiam

Odpowiedzi: 7

kaluznikow:
REBE mozesz sprecyzowac bardziej gdzie moge tą opcje znaleźdz

pozdrownienia

Jakoś tak nie mam pod ręką BIOS–u z taką opcją tedy i nie podam szczegółów, ale sam je powinieneś znaleźć.
A jak nie dasz rady to pewnie jaki Seeker bedzie pamiętał lokalizację.
Rebe
Dodano
29.08.2004 21:38:04
REBE mozesz sprecyzowac bardziej gdzie moge tą opcje znaleźdz

pozdrownienia
kaluznikow
Dodano
29.08.2004 21:00:03
gusioo nie isej paniki w ślad za Autorem – toź to nie jest błąd tylko informacja o braku 80–źyłowego kabla sygnałowego łaczącego kanał IDE na płycie z urządzeniem.
To i cąła filozofia tego opisu. Całkiem spokojniem ozna ten komunikat wyłaczyć – jest opcja w BIOS–ie gdzieś w okolicach kanałów IDE – i nie zawracać sobie tym głowy – szczególnie gdyby miało to dotyczyc urządzeń ATAPI lub dysku pracujących poniźej ATA66
Rebe
Dodano
29.08.2004 13:34:14
kaluznikow:
gusioo fakt sorki za pomyłke secondary slave

ale powinno własnie pod nim wykrywać kiedy jest jeden dysk tylkoo i na masterze ?

Jeśli jest jeden dysk, to podłącz go na osobnym kontrolerze i ustaw jako Primary Master, a CD ROm jako Secondary Master (na drugim kontrolerze)
Taśmy sprawdziłeś, spróbuj podłączyć swoje taśmy to kompa koleźanki.
Anonymous
Dodano
29.08.2004 11:45:00
gusioo fakt sorki za pomyłke secondary slave

ale powinno własnie pod nim wykrywać kiedy jest jeden dysk tylkoo i na masterze ?
kaluznikow
Dodano
29.08.2004 11:42:15
kaluznikow:
PRIMARY IDE CHANNEL NO 80 CONDUCTOR CABLE INSTALLED
lub tez PRIMARY SECONDARY SLAVE
PRIMARY MASTER HARD DISK FILDE

Sprawdź taśmy sygnałowe, moźe są uszkodzone i zobacz czy je dobrze wkładasz (tym czerwonym paskiem na zewnątrz)

kaluznikow:
PRIMARY SECONDARY SLAVE

A nie Primary Master, Primary Slave, Secondary Master, Secondary Slave ?
Anonymous
Dodano
29.08.2004 11:40:39
koles jak juz piszesz to uzywaj znakow przestankowych chociaz odrobine... to nie sms...
Kaworu
Dodano
29.08.2004 11:32:57
kaluznikow
Dodano:
29.08.2004 01:30:45
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1