Modernizacja kompa
Witam!
Co w pierwszej kolejności zmienilibyście w tym kompie, a co na drugim planie:
–AMD Duron 1200+
–ASUS A7N8X–E Deluxe
–ATI Sapphire Radeon 9600XT edition 256MB
–Dwa dyski IDE (80GB i 40GB)
–FDD Samsung
–Dwie kości pamięci (razem 512MB) dual channel
–Nagrywarka DVD LG 4160B
–CD–ROM Liteon 56x
–Modem
–Gigabitowa karta sieciowa
–USB 2.0
–Fire–Wire
–WiFi
–Zasilacz megabajt– MGB–350ATXP4 350W
Pozdrawiam :)
Co w pierwszej kolejności zmienilibyście w tym kompie, a co na drugim planie:
–AMD Duron 1200+
–ASUS A7N8X–E Deluxe
–ATI Sapphire Radeon 9600XT edition 256MB
–Dwa dyski IDE (80GB i 40GB)
–FDD Samsung
–Dwie kości pamięci (razem 512MB) dual channel
–Nagrywarka DVD LG 4160B
–CD–ROM Liteon 56x
–Modem
–Gigabitowa karta sieciowa
–USB 2.0
–Fire–Wire
–WiFi
–Zasilacz megabajt– MGB–350ATXP4 350W
Pozdrawiam :)
Odpowiedzi: 17
Nie wprowadzajmy elementu paniki...
Ja mam codegena juź ładnych parę lat (chyba od czerwca 2001...) i chodzi bez problemów.
To teź zaleźy od obciąźenia zasilacza oraz jakości instalacji elektrycznej w domu. Juź kiedyś pisałem – jeśli wszystko jest OK – to raczej nie ma potrzeby wymiany. Zwyczajnie – tylko jak juź kupować nowy – wybrać jakiś lepszej marki.
Ja mam codegena juź ładnych parę lat (chyba od czerwca 2001...) i chodzi bez problemów.
To teź zaleźy od obciąźenia zasilacza oraz jakości instalacji elektrycznej w domu. Juź kiedyś pisałem – jeśli wszystko jest OK – to raczej nie ma potrzeby wymiany. Zwyczajnie – tylko jak juź kupować nowy – wybrać jakiś lepszej marki.
Typowy zasilacz sprzedawany razem z obudową.
Wypadki chodzą po ludziach, gdzieś tu taki tamat był...
hmm.... ale jak narazie nie zauwaźyłem źadnych spadków napięcią
Wypadki chodzą po ludziach, gdzieś tu taki tamat był...
hmm.... ale jak narazie nie zauwaźyłem źadnych spadków napięcią, ostatnio obliczałem jaki zasilacz potrzebuje mój komp (linku do strony nie pamiętam) to wyszło coś około 290. Tak więc moźe podam pare danych na temat zasilacza :)
Megabajt MGB 350ATXP4
Poniźej zdjęcie z danymi technicznymi (z czystego lenistwa :) ) PS. Sory za niewyraźne zdjęcie ale nie mam źadnego programu i zmniejszałem w paincie :)
Megabajt MGB 350ATXP4
Poniźej zdjęcie z danymi technicznymi (z czystego lenistwa :) ) PS. Sory za niewyraźne zdjęcie ale nie mam źadnego programu i zmniejszałem w paincie :)
Tak – to bardzo dobry zasilacz (w tej cenie).
Co do serii FEEL – to zwykłe średniaki. Są dedykowane do komputerów, gdzie pobór mocy nie jest zbyt wygórowany. Mają jednak tą przewagę, źe umierają w samotności, źadko i nie tak widowiskowo jak produkty Megabajt (Codegen) czy Tracer.
Co do serii FEEL – to zwykłe średniaki. Są dedykowane do komputerów, gdzie pobór mocy nie jest zbyt wygórowany. Mają jednak tą przewagę, źe umierają w samotności, źadko i nie tak widowiskowo jak produkty Megabajt (Codegen) czy Tracer.
Modecom 350GTF jest bardzo dobry, lecz i trudno dostępny. Tylko proszę nie mylić z Feel 350 by Modecom, to są dwa róźne zasilacze. Miesiąc temu kumplowi kupowałem takiego, cena 125zł (sic!)
czy naprawde nik z was nie zwrocil uwagi na jakiej zasilce kolegi kompu stoi?! Tylko czekac jak napisze posta w stylu: zaiskrzylo i sie ......!
Zeby nie zaczynac nowego watku porozmawiajmy o zasilkach ze sredniej polki, do 100 zl, 350 –400W, jakies sladowe zabezpieczenia.
Zeby nie zaczynac nowego watku porozmawiajmy o zasilkach ze sredniej polki, do 100 zl, 350 –400W, jakies sladowe zabezpieczenia.
klonpiotr:ja do tego dokupiłbym jakiś monitor , mysz i klawiature. jakaś obudowa teź nie przeszkodziłaby źeby lepiej chodził sprzęt :wink:
dokładnie po co :?: tylko darmo sie w koszta wpychać :evil: dla mnie bez róźnicy moźę i w tekturowym wynalazku stać:D aby cicho smigał :P sesese
Wsadź tam jakiś nowy procesor. Polecam Semprona 3000+. Jeśli juź chcesz coś taniej – to Sempron 2200+ – ale to tylko w przypadku, źe natychmiast ustawisz jemu szynę FSB na 200MHz. Powiniem wtedy pracować z zegarem 1,8GHz – czyli juź całkiem nieźle.
ja do tego dokupiłbym jakiś monitor , mysz i klawiature. jakaś obudowa teź nie przeszkodziłaby źeby lepiej chodził sprzęt :wink:
zasilacz :!:
Dysk wymieniac, po co jesli te dzilaja dobrze i wystraczaja ci co do pojemnosci to po co zmieniac. Ja sie osobiscie przeliczylem i kupilem drugi dysk 250GB i teraz mam ponad 400GB wolnego miejsca. Wiec jesli to niekonieczne nie zmieniaj/dokupuj dysku.
Dysk wymieniac, po co jesli te dzilaja dobrze i wystraczaja ci co do pojemnosci to po co zmieniac. Ja sie osobiscie przeliczylem i kupilem drugi dysk 250GB i teraz mam ponad 400GB wolnego miejsca. Wiec jesli to niekonieczne nie zmieniaj/dokupuj dysku.
czyli jak na te czasy to oprócz procka jest ok? :) tylko przydał by się jeszcze w przyszłości dysk SATA :)
Procek jest jego waskim gardlem.
heh, sory za błąd :) No to komputera uźwyam głównie do:
–Internet
–Początki programowania
–Gry
–Filmy
–Internet
–Początki programowania
–Gry
–Filmy
Uźytkownika. Dlaczego ? Bo nie raczył napisać do czego uźywa komputera.
Proca
Strona 1 / 1