Mini sieć
Witam!
Ja wraz z moim kolegą chcielibyśmy uźądzić sobie mini pojedynki. Obaj posiadamy zintegrowaną kartę sieciową i chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób i przy pomocy czego moglibyśmy połączyć nasze komputery? Proszę o pomoc
Ja wraz z moim kolegą chcielibyśmy uźądzić sobie mini pojedynki. Obaj posiadamy zintegrowaną kartę sieciową i chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób i przy pomocy czego moglibyśmy połączyć nasze komputery? Proszę o pomoc
Odpowiedzi: 3
jeden przewod – skretka kat. 5/5e/6 wedlug polaczenia – z przeplotem. polega to na tym, ze masz w kablu osiem źył o nastepujacych kolorach:
1. biało–zielony,
2. zielony,
3. biało–pomarańczowy,
4. niebieski,
5. biało–niebieski,
6. pomarańczowy,
7. biało–brązowy,
8. brązowy
i w tej kolejności wtykasz kable do pierwszej wtyczki (RJ–45). jedna wazna uwaga, musisz mieć zaciskarkę do takich wtyczek, bo inaczej to kicha. koszt jest dość znaczny, wiec jak chcesz tylko jeden przewod to popros kogos kto ma takie narzedzie.
do drugiej wtyczki (na drugim końcu kabla) wtykasz źyły w takiej kolejności:
1. biało–pomarańczowa
2. pomarańczowy
3. biało–zielony
4. niebieski
5. biało–niebieski
6. zielony
7. biało–brązowy
8. brązowy
teraz podłącz jedną wtyczkę do twojej karty sieciowej, a drugą do qmpla. Teraz pytanie ode mnie? Jakie macie zainstalowane systemy na swoich kompach?
Mówiąc ogólnie, musicie teraz mieć ten sam rodzaj sieci np. Microsoft Networking, te same nazwy grupy roboczej, nazwac komputery, i skorzystać z protokołu np. TCP/IP. W razie problemów mail do mnie: simonking@poczta.onet.pl
Pozdro!
Szymon Grabiński
1. biało–zielony,
2. zielony,
3. biało–pomarańczowy,
4. niebieski,
5. biało–niebieski,
6. pomarańczowy,
7. biało–brązowy,
8. brązowy
i w tej kolejności wtykasz kable do pierwszej wtyczki (RJ–45). jedna wazna uwaga, musisz mieć zaciskarkę do takich wtyczek, bo inaczej to kicha. koszt jest dość znaczny, wiec jak chcesz tylko jeden przewod to popros kogos kto ma takie narzedzie.
1. biało–pomarańczowa
2. pomarańczowy
3. biało–zielony
4. niebieski
5. biało–niebieski
6. zielony
7. biało–brązowy
8. brązowy
teraz podłącz jedną wtyczkę do twojej karty sieciowej, a drugą do qmpla. Teraz pytanie ode mnie? Jakie macie zainstalowane systemy na swoich kompach?
Mówiąc ogólnie, musicie teraz mieć ten sam rodzaj sieci np. Microsoft Networking, te same nazwy grupy roboczej, nazwac komputery, i skorzystać z protokołu np. TCP/IP. W razie problemów mail do mnie: simonking@poczta.onet.pl
Pozdro!
Szymon Grabiński
jeden przewod – skretka kat. 5/5e/6 wedlug polaczenia – z przeplotem. polega to na tym, ze masz w kablu osiem źył o nastepujacych kolorach:
1. biało–zielony,
2. zielony,
3. biało–pomarańczowy,
4. niebieski,
5. biało–niebieski,
6. pomarańczowy,
7. biało–brązowy,
8. brązowy
1. biało–pomarańczowa
2. pomarańczowy
3. biało–zielony
4. niebieski
5. biało–niebieski
6. zielony
7. biało–brązowy
8. brązowy
Pozdro!
Szymon Grabiński
1. biało–zielony,
2. zielony,
3. biało–pomarańczowy,
4. niebieski,
5. biało–niebieski,
6. pomarańczowy,
7. biało–brązowy,
8. brązowy
1. biało–pomarańczowa
2. pomarańczowy
3. biało–zielony
4. niebieski
5. biało–niebieski
6. zielony
7. biało–brązowy
8. brązowy
Pozdro!
Szymon Grabiński
Przy pomocy kabla skrosowanego – http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707
Strona 1 / 1