Mikroukład płyty głównej ????
proszę o poradę.
mam zainstalowany program Aida 32.Chcę dokupić pamięć{mam 256 i chciałem sprawdzić jaka to pamięć w programie Aida}
W dziale Mikroukład płyty głównej mam podany taki komunikat:
"Ponad połowa pamięci fizycznej jest dostępna dla AGP. to moźe zmniejszyć wydajność"
O co tu chodzi proszę o pomoc i ew. porady
mam zainstalowany program Aida 32.Chcę dokupić pamięć{mam 256 i chciałem sprawdzić jaka to pamięć w programie Aida}
W dziale Mikroukład płyty głównej mam podany taki komunikat:
"Ponad połowa pamięci fizycznej jest dostępna dla AGP. to moźe zmniejszyć wydajność"
O co tu chodzi proszę o pomoc i ew. porady
Odpowiedzi: 11
Jesli bedziesz juz mial 512RAMU to wtedy dla grafiki ustaw MAX 128MB i nic wiecej. A jesli na grafice masz ze 256MB to spokojnie starczy jak zostawisz te 64MB, czyli tak jak teraz ustawiles...
Rebe sorki juz wiem co to jest to AGP i do czego słuźy.
pamięci w grafice mam 128Mb
pamięci w grafice mam 128Mb
roman1:
Chodzi mi o konkretną odpowiedz co to jest to AGP i dlaczego taka jest sugestia programu Aida .
Widac moje zdolności dydaktyczne znowu psu na buty.
najprościej Agp :
Pozwalaa na wykorzystanie pamięci RAM zainstalowanej w komputerze w sytuacji, gdy ilość pamięci na karcie jest zbyt mała w stosunku do potrzeb aplikacji ( gry ).
Pamięci masz rzeczywiście ciut mało – szczególnie jezeli uźywasz windowsa XP lub nowszego.
Cały czas jednak nie napisąleś ile pamieci jest na karcie – jeźlei 128 lub 256MB to praktycznie mozesz sobie rozmiar w BIOS–ie ustawić minimalny.
Ok zrobiłem ale jesli zakupię jeszcze 256 mb to ustawic spowrotem taka wartość?
To ustaw w biosie 64MB w opcji AGP Aperature Size, bo rzeczywiscie jesli masz tylko 256 RAMU systemowego to polowa dla grafiki to za duzo. AGP jest to rodzaj zlacza karty graficznej.
Co do karty grafiki mam Gf 5200.
do tej pory nie miałem problemów z komputerem [ 2 lata bez formata] i większych kłopotów.
poprostu zauwaźam ze zaczyna brakować pamięci {256 Mb}
co do rodzaju pamięci to Aida podaje
Chodzi mi o konkretną odpowiedz co to jest to AGP i dlaczego taka jest sugestia programu Aida .
do tej pory nie miałem problemów z komputerem [ 2 lata bez formata] i większych kłopotów.
poprostu zauwaźam ze zaczyna brakować pamięci {256 Mb}
co do rodzaju pamięci to Aida podaje
Mój błąd :D
sh@dow:Najprawdopodobniej posiadasz kartę graficzną zintegrowaną.
A po czym tak wnioskujesz ? :wink:
Opcja AGP aperature size, przydziela czesc pamieci systemowej dla karty graficznej i wcale nie tej zintegrowanej.
Wpierw napisz jaka masz karte, ile ma pamieci i napisz ile masz pamieci RAM w kompie. Niby zasada jest taka ze wielkosc pamieci dla karty graficznej nie powinna byc wieksza niz 1/4 calej wielkosci RAMU. Ale jezeli masz np bardzo malo ramu na grafice, typu 32–64MB,a duzo pamieci systemowej,tomoze byc uzyte nawet do polowy z tej pamieci dla grafiki i tym komunikatem raczej sie nie przejmuj.
Poniewaź o szczegółach juź napisano dodam tylko część ogolną:
To co cytujesz z AIDy ma charakter wyłącznie informacyjny i samo w sobie jeszcze o niczym nie swiadczy. Np. masz 384MB pamieci i w BIOS–ie ustawiłeś jej przydział dla AGP na 256 – to jest "więcej niź połowa". jednak pamiętać trzeba, źe dynamiczna obsługa – korzystanie – zasobów RAM–u jest konieczna dopiero gdy to co na karcie nie wystarcza, a i t5o tylko w akresie ograniczonym do – z jednej strony potrzeb rzeczywistych, a z drugiej górnej granicy ustawionej w BIOS–ie.
Przykład kolejny – masz kartę 128MB , tekstyura gry zajmuje 200MB – ciut uproszczę – co oznacza, źe mimo,iź karta moze skorzystać z 256MB to "zabierze" tylko 72MB – róźnica między wielkościa tekstury, a ilością pamięci karty.
Poniewaź nie podąłeś ani ile masz RAM–u, ani jaką karta dysponujesz, ani jak jest przydział w BIOS–ie ustawiony to konkretnych sugestii dot. tego czy i co zmienić nie oczekuj.
PS.
Alem się sprawcował :wink:
To co cytujesz z AIDy ma charakter wyłącznie informacyjny i samo w sobie jeszcze o niczym nie swiadczy. Np. masz 384MB pamieci i w BIOS–ie ustawiłeś jej przydział dla AGP na 256 – to jest "więcej niź połowa". jednak pamiętać trzeba, źe dynamiczna obsługa – korzystanie – zasobów RAM–u jest konieczna dopiero gdy to co na karcie nie wystarcza, a i t5o tylko w akresie ograniczonym do – z jednej strony potrzeb rzeczywistych, a z drugiej górnej granicy ustawionej w BIOS–ie.
Przykład kolejny – masz kartę 128MB , tekstyura gry zajmuje 200MB – ciut uproszczę – co oznacza, źe mimo,iź karta moze skorzystać z 256MB to "zabierze" tylko 72MB – róźnica między wielkościa tekstury, a ilością pamięci karty.
Poniewaź nie podąłeś ani ile masz RAM–u, ani jaką karta dysponujesz, ani jak jest przydział w BIOS–ie ustawiony to konkretnych sugestii dot. tego czy i co zmienić nie oczekuj.
PS.
Alem się sprawcował :wink:
Jeśli chcesz sie dowiedźieć jakiego rodzaju masz pamięć to wyciągnij ją z komputera. Będzie tam pisało czy jest to np. DDR PC 2100, 2700, 3200 lub SDRAM PC 100, 133. Powinna znajdować sie tam takźe informacja o producencie pamięci jak i układów.
Najprawdopodobniej posiadasz kartę graficzną zintegrowaną. Ta karta "zabiera" z pamięci RAM tyle ile jest ustawione w BIOS (ustaw jak radzi SPIDERKO). Jeźeli dokupisz sobie pamięć to będziesz mógł zwiekszyć (w BIOSie) ilość pamięci, która będzie dostepna dla karty graficznej.
Najprawdopodobniej posiadasz kartę graficzną zintegrowaną. Ta karta "zabiera" z pamięci RAM tyle ile jest ustawione w BIOS (ustaw jak radzi SPIDERKO). Jeźeli dokupisz sobie pamięć to będziesz mógł zwiekszyć (w BIOSie) ilość pamięci, która będzie dostepna dla karty graficznej.
AGP Aperture size sprawdź w biosie jak masz ustawione, spróbuj opcji 64MB lub 32MB dla tej funkcji. Wypróbuj to na grach, bo niwiadomo jak na to zareagują.
Strona 1 / 1