Mikroukład płyty głównej ????

proszę o poradę.
mam zainstalowany program Aida 32.Chcę dokupić pamięć{mam 256 i chciałem sprawdzić jaka to pamięć w programie Aida}
W dziale Mikroukład płyty głównej mam podany taki komunikat:
"Ponad połowa pamięci fizycznej jest dostępna dla AGP. to moźe zmniejszyć wydajność"
O co tu chodzi proszę o pomoc i ew. porady

Odpowiedzi: 11

Jesli bedziesz juz mial 512RAMU to wtedy dla grafiki ustaw MAX 128MB i nic wiecej. A jesli na grafice masz ze 256MB to spokojnie starczy jak zostawisz te 64MB, czyli tak jak teraz ustawiles...
mettal
Dodano
03.02.2006 19:47:04
Rebe sorki juz wiem co to jest to AGP i do czego słuźy.
pamięci w grafice mam 128Mb
roman1
Dodano
03.02.2006 19:46:48
roman1:

Chodzi mi o konkretną odpowiedz co to jest to AGP i dlaczego taka jest sugestia programu Aida .

Widac moje zdolności dydaktyczne znowu psu na buty.

najprościej Agp :
Pozwalaa na wykorzystanie pamięci RAM zainstalowanej w komputerze w sytuacji, gdy ilość pamięci na karcie jest zbyt mała w stosunku do potrzeb aplikacji ( gry ).

Pamięci masz rzeczywiście ciut mało – szczególnie jezeli uźywasz windowsa XP lub nowszego.
Cały czas jednak nie napisąleś ile pamieci jest na karcie – jeźlei 128 lub 256MB to praktycznie mozesz sobie rozmiar w BIOS–ie ustawić minimalny.
Rebe
Dodano
03.02.2006 19:44:12
Ok zrobiłem ale jesli zakupię jeszcze 256 mb to ustawic spowrotem taka wartość?
roman1
Dodano
03.02.2006 19:44:10
To ustaw w biosie 64MB w opcji AGP Aperature Size, bo rzeczywiscie jesli masz tylko 256 RAMU systemowego to polowa dla grafiki to za duzo. AGP jest to rodzaj zlacza karty graficznej.
mettal
Dodano
03.02.2006 19:42:02
Co do karty grafiki mam Gf 5200.
do tej pory nie miałem problemów z komputerem [ 2 lata bez formata] i większych kłopotów.
poprostu zauwaźam ze zaczyna brakować pamięci {256 Mb}
co do rodzaju pamięci to Aida podaje
Chodzi mi o konkretną odpowiedz co to jest to AGP i dlaczego taka jest sugestia programu Aida .
roman1
Dodano
03.02.2006 19:27:42
Mój błąd :D
sh@dow
Dodano
03.02.2006 19:20:57
sh@dow:
Najprawdopodobniej posiadasz kartę graficzną zintegrowaną.

A po czym tak wnioskujesz ? :wink:

Opcja AGP aperature size, przydziela czesc pamieci systemowej dla karty graficznej i wcale nie tej zintegrowanej.

Wpierw napisz jaka masz karte, ile ma pamieci i napisz ile masz pamieci RAM w kompie. Niby zasada jest taka ze wielkosc pamieci dla karty graficznej nie powinna byc wieksza niz 1/4 calej wielkosci RAMU. Ale jezeli masz np bardzo malo ramu na grafice, typu 32–64MB,a duzo pamieci systemowej,tomoze byc uzyte nawet do polowy z tej pamieci dla grafiki i tym komunikatem raczej sie nie przejmuj.
mettal
Dodano
03.02.2006 18:22:59
Poniewaź o szczegółach juź napisano dodam tylko część ogolną:
To co cytujesz z AIDy ma charakter wyłącznie informacyjny i samo w sobie jeszcze o niczym nie swiadczy. Np. masz 384MB pamieci i w BIOS–ie ustawiłeś jej przydział dla AGP na 256 – to jest "więcej niź połowa". jednak pamiętać trzeba, źe dynamiczna obsługa – korzystanie – zasobów RAM–u jest konieczna dopiero gdy to co na karcie nie wystarcza, a i t5o tylko w akresie ograniczonym do – z jednej strony potrzeb rzeczywistych, a z drugiej górnej granicy ustawionej w BIOS–ie.
Przykład kolejny – masz kartę 128MB , tekstyura gry zajmuje 200MB – ciut uproszczę – co oznacza, źe mimo,iź karta moze skorzystać z 256MB to "zabierze" tylko 72MB – róźnica między wielkościa tekstury, a ilością pamięci karty.

Poniewaź nie podąłeś ani ile masz RAM–u, ani jaką karta dysponujesz, ani jak jest przydział w BIOS–ie ustawiony to konkretnych sugestii dot. tego czy i co zmienić nie oczekuj.

PS.
Alem się sprawcował :wink:
Rebe
Dodano
03.02.2006 18:18:11
Jeśli chcesz sie dowiedźieć jakiego rodzaju masz pamięć to wyciągnij ją z komputera. Będzie tam pisało czy jest to np. DDR PC 2100, 2700, 3200 lub SDRAM PC 100, 133. Powinna znajdować sie tam takźe informacja o producencie pamięci jak i układów.

Najprawdopodobniej posiadasz kartę graficzną zintegrowaną. Ta karta "zabiera" z pamięci RAM tyle ile jest ustawione w BIOS (ustaw jak radzi SPIDERKO). Jeźeli dokupisz sobie pamięć to będziesz mógł zwiekszyć (w BIOSie) ilość pamięci, która będzie dostepna dla karty graficznej.
sh@dow
Dodano
03.02.2006 18:06:52
AGP Aperture size sprawdź w biosie jak masz ustawione, spróbuj opcji 64MB lub 32MB dla tej funkcji. Wypróbuj to na grach, bo niwiadomo jak na to zareagują.
spiderko
Dodano
03.02.2006 16:28:39
roman1
Dodano:
03.02.2006 14:23:03
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1