Mielenie dysku po uruchomieniu systemu?

Hej! Mam takie małe szybkie pytanie do użytkowników Visty. Posiadam ten system gdzieś od jakiegoś miesiąca. Ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony, wszystko mi działa jak należy, lecz zastanawia mnie jedna rzecz w nim. Mianowicie za każdym razem jak odpalam system to po jego uruchomieniu mam jakieś 30-40 sekund ciszy, a potem nagle zaczyna mi mielić dysk przez jakąś minutę lub dwie. Później już mam spokój. Zauważyłem też, że podczas tej operacji spada mi zużycie ramu np z 40% do 25-29%, widzę to w gadżecie Multimeter. Nie przeszkadza mi to, że tak mieli ten dysk po uruchomieniu systemu, tylko jestem ciekaw co on tak na prawdę robi za każdym razem. No i spotkałem się z czymś takim, że nie wszystkim mieli ten dysk po uruchomieniu. Aha system mam czyściutki, bez żadnych syfów. Będę bardzo wdzięczny za konkretną i treściwą odpowiedź. Pozdrawiam!

Odpowiedzi: 5

Wyłącz w usługach "wstępne ładowanie do pamięci" i gwarantuje ci że system po załadowaniu, przestanie mielić dyskiem. Ja to mam wyłączone i nie zauważyłem negatywnych skutków, wręcz przeciwnie. Po co system ma ci ładować do pamięci operacyjnej programy, które niekoniecznie w danej chwili chcesz użyć?
jar76
Dodano
16.10.2007 22:24:30
System po zalogowaniu się użytkownika szuka na WU nowych aktualizacji. I domyślnie jest włączona defragmentacja więc też może coś 'mielić'.
AndrewSpec
Dodano
04.10.2007 17:29:11
póki co sprawdź i napisz czy pomogło, jeśli pomoże to potencjalni wspomożyciele zajmą się problemami inych userów zamiast marnować czas na myślenie nad problemem, którego rozwiązanie zostało podane
Endrju
Dodano
04.10.2007 09:00:07
Hmm może to indeksowanie, ale jestem ciekaw wypowiedzi innych osób. Może ktoś jeszcze się wypowie? :-k
Wonters
Dodano
03.10.2007 22:41:14
może wykonywać zaplanowane zadania [wyłącz na chwilę harmonogram zadań, bądź zadanie w nim uruchonione]. Indeksowanie plików to taka częsta przyczyna mielenia dyskiem w trakcie bezczynności systemu. spróbuj wyłączyć tę funkcję poprzez prawoklik na dysku/partycji i odptaszenie opcji na zakładce "ogólne".
Endrju
Dodano
03.10.2007 09:25:07
Wonters
Dodano:
03.10.2007 02:10:39
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1