Mielenie dysku po uruchomieniu systemu?
Hej!
Mam takie małe szybkie pytanie do użytkowników Visty. Posiadam ten system gdzieś od jakiegoś miesiąca. Ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony, wszystko mi działa jak należy, lecz zastanawia mnie jedna rzecz w nim. Mianowicie za każdym razem jak odpalam system to po jego uruchomieniu mam jakieś 30-40 sekund ciszy, a potem nagle zaczyna mi mielić dysk przez jakąś minutę lub dwie. Później już mam spokój. Zauważyłem też, że podczas tej operacji spada mi zużycie ramu np z 40% do 25-29%, widzę to w gadżecie Multimeter. Nie przeszkadza mi to, że tak mieli ten dysk po uruchomieniu systemu, tylko jestem ciekaw co on tak na prawdę robi za każdym razem. No i spotkałem się z czymś takim, że nie wszystkim mieli ten dysk po uruchomieniu. Aha system mam czyściutki, bez żadnych syfów. Będę bardzo wdzięczny za konkretną i treściwą odpowiedź.
Pozdrawiam!
Odpowiedzi: 5
Wyłącz w usługach "wstępne ładowanie do pamięci" i gwarantuje ci że system po załadowaniu, przestanie mielić dyskiem. Ja to mam wyłączone i nie zauważyłem negatywnych skutków, wręcz przeciwnie. Po co system ma ci ładować do pamięci operacyjnej programy, które niekoniecznie w danej chwili chcesz użyć?
System po zalogowaniu się użytkownika szuka na WU nowych aktualizacji. I domyślnie jest włączona defragmentacja więc też może coś 'mielić'.
póki co sprawdź i napisz czy pomogło, jeśli pomoże to potencjalni wspomożyciele zajmą się problemami inych userów zamiast marnować czas na myślenie nad problemem, którego rozwiązanie zostało podane
Hmm może to indeksowanie, ale jestem ciekaw wypowiedzi innych osób. Może ktoś jeszcze się wypowie? :-k
może wykonywać zaplanowane zadania [wyłącz na chwilę harmonogram zadań, bądź zadanie w nim uruchonione]. Indeksowanie plików to taka częsta przyczyna mielenia dyskiem w trakcie bezczynności systemu. spróbuj wyłączyć tę funkcję poprzez prawoklik na dysku/partycji i odptaszenie opcji na zakładce "ogólne".
Strona 1 / 1