miejsce na dysku
na dysku twardym(D) mam w plikach i folderach łącznnie 587MB, a we właściwościach pokazuje mi źe zajmuje 2,28 GB.
Dlaczego?
Dlaczego?
Odpowiedzi: 13
Nistety, w kreciku nie ma (albo jestem ślepy) moźliwości zmiany wielkości wolnego dysku, przy którym ma się alarm pojawić, moźna go tylko wyłączyć.
Dzięki, mam nadzieję źe krecik pozwoli mi dostosować tę w sumie uźyteczną opcję (twórca pewnie był fanem tej czeskiej bajki :wink: )
Wszystkie w "dymkach".
Rebe:
norlub – regedit i F3, a tam "baloontips" – zmienić wartość z 1 na 0 – to wyłaczy ten i podobne komunikaty.
To wyłączy wszystkie komunikaty :wink:
norlub – regedit i F3, a tam "baloontips" – zmienić wartość z 0 na 1 – to wyłaczy ten i podobne komunikaty.
Update:
To wpisy rejestru
HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer
lub globalnie
HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer
Update:
To wpisy rejestru
HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer
lub globalnie
HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer
Jeźeli chodzi o wyłączenie powiadamiania o braku wolnego miejsca to nie wiem czy z poziomy systemu nie moźna tego jakoś wyłączyć, ale na pewno pomaga i dla mnie osobiście bardzo pomocy jest programik Krecik który pozwala zmieniać niektóre opcje w systemie. Polecam. A to jest link to stronki skad moźna ściągnąć wspominanego przeze mnie Krecika
http://www.piciu999.prv.pl/
http://www.piciu999.prv.pl/
Pozwolę się tu dopisać, bo mam pytanie o miejscu na hdd, choć o czym innym: XP wywala komunikat na temat "mało miejsca na dysku" czy jakoś tak, moźna tę granicę gdzieś zmienić albo wyłączyć raportowanie ilości wolnego miejsca (najlepiej zmienić)?
A jeśli chodzi o pytanie: włącz pokazywanie wszystkich plików i wtedy zobacz ile tego miejsca faktycznie masz (w eksploratorze narzędzia–opcje folderów–widok, odznacz ukryj chronione pliki... i zaznacz pokaź ukryte pliki i foldery), albo uźyj np. JDiskReport.
A jeśli chodzi o pytanie: włącz pokazywanie wszystkich plików i wtedy zobacz ile tego miejsca faktycznie masz (w eksploratorze narzędzia–opcje folderów–widok, odznacz ukryj chronione pliki... i zaznacz pokaź ukryte pliki i foldery), albo uźyj np. JDiskReport.
dawidson powiedz jakiego masz windowsa!!!
O jakim systemie wogóle rozmawiamy ??
zrób oczyszczanie dysku!!!start>wszystkie prograny>akcesoria>narzedzia systemowe>oczyszczanie dysku. tam zaptaszkuj wszystko to co bedzie mialo pare kilo. nie buj sie nic z dysku ci nie usunie. zrob tak na tym dysku (D). ale nie radze tego robić tam gdzie masz windowsa.
Jeźeli jest to 98 to problem moze istniec jeszcze w błędach na dysku.... wystarczy zrobic Scan Disc
Do tego co napisał SLAY3R dodać tylko moźna, źe takich plików i katalogów jest więcej. Obejmują one wspomniane przywracanie systemu, ale równieź plik hiberfile.sys – o ile jest włączona obsługa hibernacji – wielkość tego pliku jest równa ilości pamięci RAM zainstalowanej w komputerze oraz pagefile.sys – plik pamięci wirtualnej o wielkości domyślnie ustawionej przez system na poziomie ok. 1,5x wiekości fizycznej pamięci RAM.
Do tego dochodzić moźe – o ile uźywa sie programu NSW ochrona plików w koszu, one równieź – mimo, ze nie są pokazywane, zajmują miejsce, a wielkość przestrzeni dyskowej dla celów tej ochrony wynosi domyślnie 10% powierzchni dysku.
To z grubsza te elementy, które mogą być niewidoczne na pierwszy rzut oka – przy domyślnych ustawieniach systemu, a kóre miejsce pochłaniają.
Do tego dochodzi jeszcze zawartość Temporary Internet Files w profilu uźytkownika – tam teź moźe się znajdować nawet kilkaset megabajtów danych.
Do tego dochodzić moźe – o ile uźywa sie programu NSW ochrona plików w koszu, one równieź – mimo, ze nie są pokazywane, zajmują miejsce, a wielkość przestrzeni dyskowej dla celów tej ochrony wynosi domyślnie 10% powierzchni dysku.
To z grubsza te elementy, które mogą być niewidoczne na pierwszy rzut oka – przy domyślnych ustawieniach systemu, a kóre miejsce pochłaniają.
Do tego dochodzi jeszcze zawartość Temporary Internet Files w profilu uźytkownika – tam teź moźe się znajdować nawet kilkaset megabajtów danych.
Mniemam źe te ponad 2GB pokazuje ci we właściwościach dysku. To normalne, na kaźdym dysku jest ukryty folder a w nim między innymi punkty przywracania systemu.
Ilość miejsca na przywracanie systemu mozna zmniejszyc dla kaźdeh partycji osobno. Prawoklik na mój komputer/zakładka przywracanie systemu/zaznaczasz dysk i klik w ustawienia.
Ilość miejsca na przywracanie systemu mozna zmniejszyc dla kaźdeh partycji osobno. Prawoklik na mój komputer/zakładka przywracanie systemu/zaznaczasz dysk i klik w ustawienia.
Strona 1 / 1