miejsce dla serwera

Witam,
potrzebuję porady/koncepcji gdzie umieścić komputer spełniający rolę serwera. To jest dość mocna maszyna w biurze (!) pracująca non–stop: router, firewall, intensywnie wykorzystywana jako serwer plików oraz druku. Ale do rzeczy: komp strasznie hałasuje. Wiatrak na procu, zasilaczu, jeden dodatkowy na dyski, i jeden z tyłu obudowy. Przepływ powietrza jest idealny.
Stał kilka dni w dość pojemnej szafce biurka, ale kiedy ją otworzyłem to myślałem źe ognisty podmuch brwi mi spali. Z kolei na zewnątrz bardzo przeszkadza. Co proponujecie? A moźe ktoś juź z czymś podobnym się borykał? :) Myślałem o nawierceniu otworków w szafce mniej wiecej na wysokości wiatraków.
Z góry dzięki za zainteresowanie.
Pozdrawiam.

Odpowiedzi: 15

dacki:
gusioo: z lm_sensors chyba pokombinuje bo wyglada to bardzo ciekawie i rozsadnie. Bede dzialal metoda prob i bledow.

Bo to jest bardzo ciekawe i rozsądne. W necie jest pełno manuali (w tym po Polsku) jak to zrobić bez błędów ;)
Anonymous
Dodano
23.06.2005 20:12:24
Dzieki Panowie za zainteresowanie tematem. Narazie pozostane przy przetrzymaniu sprzetu poza szafa :) i zatrzymaniu czesci wiatrakow.
Dodatkowe wiatraczki w szafie w kwestii temperatury napewno by pomogly...ale dodatkowy halas... Z zamknietej szafki tez go slychac dosc intensywnie... Abstrahujac – w szafie tak czy siak bedzie mu cieplo... a szkoda.
gusioo: z lm_sensors chyba pokombinuje bo wyglada to bardzo ciekawie i rozsadnie. Bede dzialal metoda prob i bledow.
dacki
Dodano
23.06.2005 19:46:01
sdcom:
znowu on...
jak juz to szafa "uciszy" kompa w stopniu znaczacym a dodatklowe wentylatory zamatowane w srodku szafy i tylko wyprowadzone przewody wentylacji i zasilania....

POMYSL ZANIM COS NAPISZESZ GUSIOO...

Dalej sie upieram, źe bedzie za gorąco w tej szafie. Poza tym zwykłe wentyle nic nie poradzą w zamkniętej szafie z której tylko jakie ruły będą wychodzić.
Anonymous
Dodano
23.06.2005 16:47:16
znowu on...
jak juz to szafa "uciszy" kompa w stopniu znaczacym a dodatklowe wentylatory zamatowane w srodku szafy i tylko wyprowadzone przewody wentylacji i zasilania....

POMYSL ZANIM COS NAPISZESZ GUSIOO...
sdcom
Dodano
23.06.2005 16:35:21
sdcom:
jak juz pisalem dodatkowa wentylacja w szafie i wyprowadzenie rurkami powietrza.....

Dodatkowa wentylacja = dodatkowy hałas.
Pomyśl zanim coś napiszesz.
Anonymous
Dodano
23.06.2005 16:18:32
jak juz pisalem dodatkowa wentylacja w szafie i wyprowadzenie rurkami powietrza.....
sdcom
Dodano
23.06.2005 16:00:51
A co z goracym powietrzem bedacym w srodku :?:
Ukey
Dodano
23.06.2005 15:57:21
Proponuje umieścić go w kacie na podstawce w szafie, w której będą dodatkowe wiatraki mniej więcej ala szafa serwera. Szafa stłumi hałas, choć troszkę.
sdcom
Dodano
23.06.2005 15:53:35
Widzialem takie cos: Od kompa byly odprowadzone dwi rurki, przez to ktore wchodzilo i wychodzilo powietrze. Sam takie cos zrobilem z rurek po paierku od "podcierania" 8) . Wystarczy gdzies to przykleic z tylu by powierze nie zatrzymywalo sie w szafie tylko wychodzilo na zewnatrz (przez wywiercone otworki np) Albo kupic gotowe tylko ze wtedy podlacza sie do wentylatorow poprzez nieco wieksze srubeczki. A dalej tak samo wyprowadzic z budy i szafy. Takie cos bym preferowal. Ja zrobilem rurke lonczana tasma. Zakleilem szczelnie na wylocie i wystawilem za okno przez taki maly otworek wentylacyjny :] Nastepnie zakleilem otworek by nie uciekalo ciple powietrze z mieszkania i prosze :D Dzialalo doputki nie zaczelo padac i wszystko zamoklo :[ Ale teraz zrobie z rurek PCV (tych plastikowych) i powinno byc wszystko ok :wink:
Ukey
Dodano
23.06.2005 15:46:24
dacki:
A moze orientujesz sie czy istnieje jakis soft pod linuksa do regulowania obrotow wentylatora na procku w zaleznosci od jego temperatury?

Zainteresuj się lm_sensors
Anonymous
Dodano
23.06.2005 13:42:31
Wentylatory sa nowe i dobre. Halas mam na mysli dosc donosny szum z obudowy, a on postaje wskutek przeplywu powietrza. Myslalem tez o wylaczeniu wentylatora na grafice (monitor i tak nie jest podlaczony), wylaczeniu dodatkowego wentylatora w obudowie i pozostawieniu tylko w zasilaczu, na procku i tym przy dyskach... i niech sobie stoi na zewnatrz. :)
A moze orientujesz sie czy istnieje jakis soft pod linuksa do regulowania obrotow wentylatora na procku w zaleznosci od jego temperatury?
dacki
Dodano
23.06.2005 12:35:14
W szafie to ja bym go raczej nie trzymal w obawie przed "ugotowaniem". Jesli wentyltory halasuja ponad miare, wymien na inne, cichsze. Byc moze to nie wszystkie a konkretny, jeden, z wysypujacym sie juz lozyskiem.
EL NINO
Dodano
23.06.2005 11:55:27
EL NINO: i widzisz...z tym jest największy problem. Gdybym tylko miał taką moźliość oczywiście bym tak zrobił. Ale zostałem postawiony przed faktem dokonanym. Ten komp juź poprostu był. :) A to biuro bynajmniej nie ma nawet klimy.

klonpiotr: w sensie "przeszkadza" miałem na myśli hałas :)
dacki
Dodano
23.06.2005 09:06:00
dacki:
gdzie umieścić komputer spełniający rolę serwera.
Serwer "profi" powinien stac w odrebnym, klimatyzowanym pomieszczeniu. I przeszkadzal nie bedzie i temperatura bedzie OK.
EL NINO
Dodano
23.06.2005 02:04:06
moźe jako podstawka na monitor.jest duźo pomysłów.moźesz wywiercis jakieś kołki i na jakiejś wysokości go dać.tak źeby nie przeszkadzał.wszystko zaleźy od wyobraźni i przestrzenia jaką masz.
najprościej wystawić go przez okno.
klonpiotr
Dodano
23.06.2005 00:40:50
dacki
Dodano:
23.06.2005 00:21:41
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1