MIcrosoft acces- formularz
Witam serdecznie, mam pytanie jak to zrobic:
mam tabele z 10 elementami (są to żaglowce) i teraz chce zrobić formularz w którym są dane techniczne tych żaglowców (sa one w tabeli) i obok tych danych chce zamieścic zdjęcie żaglowca i nie wiem jak to zrobić, znaczy nie wiem jak z tym zdjęciem, bo chical bym zeby to zdjęcie sie zmieniało wraz z przejsciem do następnego rekordu.
Odpowiedzi: 4
Nprawde BARDZO CI DZIĘKUJE!!!!!!!! :) :)
Najszybsze i najprostrze rozwiazanie - w projekcie kwerendy, w polu o ktorym piszesz (liczba masztow) wpisz w linii KRYTERIA cos takiego: [i][Podaj liczbe masztow:][/i]
Zapisz i uruchom kwerende....
dzieki wielkie :)
(jak wstawiam tak jak ty mowisz to pokazuje sie rylko nazwa pliku )
mam jeszcze jedno pytanie nie całkiem związane z poprzednim
mam tą samą tabele i teraz chcę stworzyć kwerende, która będzie wyświetlać żaglowce opodanej liczbie masztów
i chodzi mi o to zebym "dynamicznie" użytkownik mogl podać ilość tych masztów
-
[quote=snekkar] (jak wstawiam tak jak ty mowisz to pokazuje sie rylko nazwa pliku ) [/quote] A co do tego - rzeczywiscie przy plikach JPG tak jest. Zrob z nich BMP i bedzie ladnie lub zerknij np. tu: http://www.access.vis.pl/war014.htm
Musisz w tabeli stworzyc dodatkowe pole typu Obiekt OLE. I dla kazdego zaglowca w tabeli dodac fotke - tak samo jak dodajesz w innych polach poszczegolne dane techniczne.
Nastepnie stworzyc w oparciu o te tabele formularz - fotka pojawi sie z automatu, tak jak pozostale dane. Bedzie sie zmieniala przy zmianie biezacego rekordu.
Mozliwe ze trzeba bedzie w ramce gdzie sie pojawia ustawic np. dopasowanie czy przycinanie obrazu ale to juz kosmetyka.
Jakby cos bylo niejasne - dopytaj, a postaram sie dopowiedziec.
Strona 1 / 1