Micronet SP3354 Neostrada+ i problem
Hej MAm problem posiadam router microneta SP3354 i dwa kompy XP i 98. Na XP wszystko działa tak jak ma działać ale na 98 totalna kicha nic nie działa ani net ani sieć brak pingu na nim i do niego tak jak by to nie było. Karta i kabel okej bo połonczyłem oba kompy skrętką crosem i sie widziały. W czym istnieje problem źe 98 jest do d***. Acha 98 to bardzo stary komputer procek 133 ram 32 płyta główna tez stara.
Odpowiedzi: 14
przeslij mi logi z ipconfig /all
sprawdz czy mozesz sprawdzic zasoby programem hunt lub shareenum.
uzywasz kabla z przeplotem czy bez?
sprawdz czy mozesz sprawdzic zasoby programem hunt lub shareenum.
uzywasz kabla z przeplotem czy bez?
ipx zainstalowany grupa taka sama a kabel crossowany tez sie nie widzą
a grupe robocza na pewno dobrze sprawdziles? zainstaluj protokol ipx na obu kompach.
czy to samo dzieje sie jak laczyles bezposrednio kompy skrosowanym kablem?
czy to samo dzieje sie jak laczyles bezposrednio kompy skrosowanym kablem?
dhcp ale jak wpisze adres ip 98 na xp w menu uruchom to się otwierają dokumęty udostępnione na 98 a jak to robie na 98 to pisze ze nie ma takiego komputerka i niewidać ich w otoczeniu sieciowym acha pingi są okej ip nazwa grupy i maska sa oki
zle rozczytalm posta. sprawdz grupy robocze i ustawienia ip. ip masz na sztywno czy dhcp?!
zna ktoś odowiedz na moje pytanie napisane powyźej
kabel okej bo połonczyłem oba kompy skrętką crosem i sie widziały
no tak, tylko ze to byl calkiem inny kabel :)
eh...
kabel okej bo połonczyłem oba kompy skrętką crosem i sie widziały
no tak, tylko ze to byl calkiem inny kabel :)
eh...
sprawę wyjasnił głupi kabel był za lekko docisnięty ale sygnał na mierniku był i teraz wszystko chula tylko sieć nie zaden z kompów w otoczeniu sieciowym się nie widzi oco chodzi ??? ps: internet działa :)
Moźe ten router w logach będzie miał zapisane jakieś błedy dotyczące tego komputera, sprawdź.
Spróbuj podłączyć innem kablem (z działającego połączenia) i/lub przepnij ten kabel do innego złącza w routerze.
Pobaw się ustawieniami szybkości karty/trybami duplex.
Spróbuj podłączyć innem kablem (z działającego połączenia) i/lub przepnij ten kabel do innego złącza w routerze.
Pobaw się ustawieniami szybkości karty/trybami duplex.
no i nie pomogło na kaźdym ustawiłem ręcznie i nic to nie dało
ctx:ten kabel nie jest crosowany i brama dnsy i ip ma byc samo pobierane z routera tak jak na xp ( tak pisze w poradniku i tak działa u innych)
Ale mimo wszystko spróbuj ustawić na tym kompie wszystko ręcznie. Spróbować nie zaszkodzi.
ten kabel nie jest crosowany i brama dnsy i ip ma byc samo pobierane z routera tak jak na xp ( tak pisze w poradniku i tak działa u innych)
Tak z czystej formalności zapytam. Na tym kompie z winem 98 poprawnie ustawiłeś ip, bramę, maskę, dns'y?
I czy ten kabel który łączy kompa z router'em to nie przypadkiem ten crosowany?
I czy ten kabel który łączy kompa z router'em to nie przypadkiem ten crosowany?
Strona 1 / 1