menu w DOSie – jak ?
Witam, Jak zrobić menu w Dosie ? Chodzi mi o takie menu jak np wkladam dyskietke startowa – komputer startuje z niej i pokazuje sie takie okno ( Uruchom komputer z obslugą CDROM ... ) Chcialbym do tego menu dodac tez kilka swoich linijek tylko nie wiem jak to zobic
Dziekuje za pomoc
Dziekuje za pomoc
Odpowiedzi: 20
dobra spoko kij z tym napisem :P
Dzieki za dobre rady ... ;)
Dzieki za dobre rady ... ;)
No to *** :P .
Uzyj czystego DOSa, lub FreeDosa :wink: .
http://www.freedos.org/
Uzyj czystego DOSa, lub FreeDosa :wink: .
http://www.freedos.org/
no i co ... zrobilem i dalej jest napis – kurna :D
Tak kurna. Nazwiesz go "config.sys".
hm ale jak zrobie ten config.sys to skopiowac go pozniej do tych innych plikow typu autoexec command .... i innych z dyskietki ?
Pisalem abys zrobil od podstaw plik config.sys – w Notatniku, czy innym EDIT.EXE (DOSowy edytor tekstu). Nie chcialbym Cie wprowadzac w blad, bo w DOSie juz lata nic nie robilem, ale po wykonaniu pliku config.sys w edit.exe, nie bylo chyba widac takiego "tytulu". Z tym, ze korzystalem wtedy z czystego DOSa.–MaRciN–[PL]–:wykorzystałem pliki z dyskietki startowej od Me.
Sciagnij sobie dystkietke botowalna w95 lub w98. Tam powinien byc edit.exe.
wykorzystałem pliki z dyskietki startowej od Me. Dołoźyłem kilka linijek w config.sys i kilka programów.
Mam skopiowane wszystkie pliki z dyskietki + moje dodatkowe programy w jednym katalogu na dysku. Dreczy mnie jeszcze tylko ten napis menu startowe ... :P
Mam skopiowane wszystkie pliki z dyskietki + moje dodatkowe programy w jednym katalogu na dysku. Dreczy mnie jeszcze tylko ten napis menu startowe ... :P
Wykorzystaj tą stronę, wielce pomocna, http://home7.inet.tele.dk/batfiles/msdos7/
Tak. Nakazujesz wykonanie plyty botowalnej i podajesz mu np. dyskietke botowalna jako zrodlo.
W jakim pliku wykonales calosc ? Zrobiles calosc od podstaw w Notatniku ? Czy moze wykorzystales plik z ME ?
W jakim pliku wykonales calosc ? Zrobiles calosc od podstaw w Notatniku ? Czy moze wykorzystales plik z ME ?
czyli normalnie przez kreator –> utwórz BootCD i tam wgrać pliki ?
A moźe ktoś wie coś o tym nagłówku jak go zmienić, gdzie ?
A moźe ktoś wie coś o tym nagłówku jak go zmienić, gdzie ?
Trzeba "robic jakieś specjalne BootCD". Inaczej plyta nie bedzie bootowalna.
Witam, chciałem się coś dowiedzieć ale nie będę zakładał takiego samego tematu. mianowicie wszystko jest ok mozna dodawac linie w menu i all dziala tylko za Chiny nie wiem jak zmienic tytuł tego menu. Napisane jest: Menu startowe systemu Windows Millenium
Jeszcze tak na marginesie, zeby dyskietke startową przegrać na CD to trzeba robic jakieś specjalne BootCD czy wystarczy wszystkie pliki przeciągnąć na CD ? i bedzie działać ?
Jeszcze tak na marginesie, zeby dyskietke startową przegrać na CD to trzeba robic jakieś specjalne BootCD czy wystarczy wszystkie pliki przeciągnąć na CD ? i bedzie działać ?
a moze mi ktos napisać przykładowy config.sys dla programu pq.exe, a reszte programów zrobię sobie na przykładzie tego :)
bo z tego kodu co Seeker napisal nie kumam – nie wiem jakie polecenia wpisać
I jeszcze raz sorki za tego nowego posta wczoraj :/
bo z tego kodu co Seeker napisal nie kumam – nie wiem jakie polecenia wpisać
I jeszcze raz sorki za tego nowego posta wczoraj :/
Zrob sobie sam plik config.sys w notatniku z taka zawartoscia jaka potrzebujesz. Mie musisz miec zadnych plikow z jakiegokolwiek systemu.
na dyskietce z XP nie ma config , moze w Me/98 bedzie
Zrob dyskietke startową i naniej znajdziesz config.sys
pamietaj jak to maja byc jakies odnosniki do programow to musisz dodac przed nazwa install=...
Warto tez dodac ,ale wtedy chyba trzeba dodadc device przed himem.sys więcej programow bedzie chodzić. Ale jak pisza u gory najlepiej zobaczyc w config.
(malo pamietam bo dawno dawno ... to robilem)
pozdro
pamietaj jak to maja byc jakies odnosniki do programow to musisz dodac przed nazwa install=...
Warto tez dodac ,ale wtedy chyba trzeba dodadc device przed himem.sys więcej programow bedzie chodzić. Ale jak pisza u gory najlepiej zobaczyc w config.
(malo pamietam bo dawno dawno ... to robilem)
pozdro
yh nie rozumiecie mnie na owej plycie ja autoboot z tym menu ktore chce przerobic :/ – a nie zadne A: :/ i wlasnie na tej CD nie ma pliku Config
–MaRciN–[PL]–:Moze inaczej mam CD z WinME i ona jest botujaca – po wlozeniu pokazuje sie owe menu do ktorego chcialem cos dolozyc. – i jak wejde na CD nawet w ukrytych to tego pliku nie ma :|
To uruchom komputer z tej płyty i wejdź na A: ;) I nie zapomnij o autoexec.bat.
Moze inaczej mam CD z WinME i ona jest botujaca – po wlozeniu pokazuje sie owe menu do ktorego chcialem cos dolozyc. – i jak wejde na CD nawet w ukrytych to tego pliku nie ma :|
–MaRciN–[PL]–:yyy a coś więcej na ten temat gdzie znajdę ? – bardzo mi zalezy zeby sklecić jedna plytkę a na niej wszystko dla DOSa...
Hmm ale nie ma takiego pliku config.sys u mnie :|
Gdzie nie ma? u mnie to nic nie znaczy, plik moźe być ukryty .
Napewno masz tego DOSa?
Uproszczona struktura konfigurowalnego config.sys moźe wyglądać tak:
[Menu]
MENUITEM=WARIANT1
MENUITEM=WARIANT2
MENUITEM=WARIANT3
MENUDFAULT=WARIANT1,5
.....
[WARIANT1]
POLECENIE
POLECENIE
....
[WARIANT2]
POLECENIE
POLECENIE
...
[WARIANT3]
POLECENIE
POLECENIE
...
[COMMON]
POLECENIE
POLECENIE
(polecenia wspólne dla wszystkich wariantów)
Dotego co EL Nino podał dochodzi jeszcze SUBMENU
o składni:
SUBMENU=sekcja[,opis]