Menedzer dysków logicznych – coś nie tak...
Zasintalowałem Windowsa XP Proffesional SP1 na nowym dysku twardym Samsung 200GB. Podzieliłem go na partycje programem Partition Magic i chciałem zmienic litery partycji z tych:
na inne, czyli partycja Gry na D, partycja Filmy na E a pozostałe na napedy cd–rom, dvd na F o G. Weszlem w tym celu do Menedzera dysków logicznych w Zarzadzaniu komputerem aby zmienic litery dysków i wyskakuje mi taki oto komunikat, który uniemozliwia mi dokonania tych zmian:
http://www.punkserwis.org/avatar/001.jpg
O co chodzi ??? Dlaczego wyskakuje taki bład ??? Jak go naprawic, zeby dobrze działało i mógł zmienic litery partycji ??? Prosze o pomoc. Dziekuje.
na inne, czyli partycja Gry na D, partycja Filmy na E a pozostałe na napedy cd–rom, dvd na F o G. Weszlem w tym celu do Menedzera dysków logicznych w Zarzadzaniu komputerem aby zmienic litery dysków i wyskakuje mi taki oto komunikat, który uniemozliwia mi dokonania tych zmian:
http://www.punkserwis.org/avatar/001.jpg
O co chodzi ??? Dlaczego wyskakuje taki bład ??? Jak go naprawic, zeby dobrze działało i mógł zmienic litery partycji ??? Prosze o pomoc. Dziekuje.
Odpowiedzi: 1
Start -> Uruchom -> services.msc i sprawdź czy usługi Menedżer dysków
logicznych i Usługa
administracyjna Menedżera dysków logicznych są ustawione w tryb uruchamiania ręczny.
Strona 1 / 1
I ja mam też dziwne przypadki z usługą "Menedżer dysków logicznych" (dmserver). Otóż po uruchomieniu i zalogowaniu do systemu XP SP2 jeden z procesów - svchost.exe - zaczyna obciążać procesor w 100% przez około minutę. Bardzo spowalnia to uruchamianie pozostałych programów autostartu i usług, nawet zdarza się że przez chwilę nie można przesunąć wskaźnikiem myszy.<br>Skąd wiem, że to akurat ta usługa? Ponieważ raz, gdy miałem z tym problem zakończyłem proces svchost.exe, który używał 100% CPU. Następnie w services.msc zacząłem po kolei uruchamiać te gwałtownie zakończone usługi. No i w ten sposób znalazłem winowajcę - po uruchomieniu usługi dmserver, zużycie procesora wzrosło na maxa.<br>Na szczęście nie zdarza się to zawsze.. ale prawie zawsze przy uruchomieniu systemu.<br>