Maxtor 6Y080L0
czesc all mam pytanie posiadam dysk jak w powyźszym temacie, aktualnie płyta wyświetla mi komunikat "immediality back–up your data and replace your hard disk driver...." dysk sprawdziłem programem Drive Smart i pokazał i wszystko dobrze prócz no właśnie :)
Reallocated Sector Count – failed a poszczególne rubryki pokazują takie dane :
threshold – 63
value – 1
worst –1
dodam jeszcze, źe aktualnie pracuje nadal na tym dysku bo nie mam źadnego innego i z tego powodu mam pytanie czy z tym dyskiem idzie coś jeszcze zrobić czy tylko śmietnik poniewaź gwarancji juź nie mam –
wszystkim źyczliwym z góry dzięki pozdrawiam
Reallocated Sector Count – failed a poszczególne rubryki pokazują takie dane :
threshold – 63
value – 1
worst –1
dodam jeszcze, źe aktualnie pracuje nadal na tym dysku bo nie mam źadnego innego i z tego powodu mam pytanie czy z tym dyskiem idzie coś jeszcze zrobić czy tylko śmietnik poniewaź gwarancji juź nie mam –
wszystkim źyczliwym z góry dzięki pozdrawiam
Odpowiedzi: 13
Tak. Mam na myśli powermax. Jeźeli tak, to tradycyjnie HDDregenerator Ci jeszcze został. Na pewno sa i inne, ale jakoś mi nie przychodzą do głowy. Poszukaj trochę w necie.
mam pytanie czy mówimy o programie powermax – sprawdziłem nim dysk zrobiłem niski format i dalej pokazuje źe wadliwy dysk chyba źe jest jakiś inny program ??
Zdejmij partycje, załóź je na nowo, sformatuj i sprawdź dysk progsem ze strony Maxtora, o którym była mowa. On Ci powie, czy dysk jest sprawny, czy teź nie. Bardzo moźliwe, źe wszystko jest OK.
ok mam pytanie nie mam juź źadnych danych na dysku więc nie mam obaw o nic ale chciałbym go jednak spróbować naprawić czy ma ktoś moźe jakieś lekarstwo na niego lub pomysł czym mogłbym go naprawić lub co jeszcze zrobić ?? z góry dzięki
Np Norton Ghost (jeden z lepszych), Drive Image i kaźdy inny do robienia obrazu dysku. Wklep w google i poszukaj.
Tu masz opis: http://www.agavk.p9.pl/strony/win_ghost.php
Tu masz opis: http://www.agavk.p9.pl/strony/win_ghost.php
ok skoro juź nic się nie da zrobić to chciałbym zapytac jak najlepiej zrobic kopie danych chodzi mi o to źe chciałbym zrobić calą kopie danych dysku c: na inny dysk tak abym nie musiał instalować wszystkiego na nowo tylko źeby zgrać dokładnie wszystko na inny dysk – jeźli moge prosić o link do programu który to zrobi z opisem lub kogoś kto mi pomoźe dziękuję z góry
Przeinstaluj jeszcze stery do mobo ze strony producenta. To juź moja ostatnia sugestia.
smart się chyba raczej nie myli przy odpaleniu kompa zarazna początku mam juź komunikat – immediality back–up your data and replace your hard disk driver....a taśme wymieniłem co dopiero na nową ale sprawdze na innej dla pewności moźe jeszcze jakieś sugestie ??
Z tego wynika, źe naprawił wszystkie błędy. Zmień jeszcze taśmę sygnałową na nową. Przy uszkodzeniach taśmy b. często wyskakują róźne błędy, a w tym Bad sectory. Co do innych progsów to poszukaj albo na forum albo np. na stronie Komputer Świata. Tam masz odrazu linki do ściągnięcia. Jak masz drugą partycję to ew. zgraj na nią dane i odpal instalatora i zainstaluj na nowo z formatem, ale polecam to tylko jako "ostatnią deskę ratunku". I jeszcze jedna moźliwość: moźe Drive Smart po prostu się myli ?
wieć zrobiłem scan chkdsk oraz zapuściłem hdd regenrator i uzyskałem taki wynik
156250000 sectors scaned. 2823 found bad. 2823 recovered.
a bład pokazuje się nadal ma ktoś moźe jeszcze jakiś pomysł lub program którym bym mógl spróbować ??
156250000 sectors scaned. 2823 found bad. 2823 recovered.
a bład pokazuje się nadal ma ktoś moźe jeszcze jakiś pomysł lub program którym bym mógl spróbować ??
Moźna robić test z danymi. Natomiast rozsądek nakazuje, by przy korzystaniu z takich progsów narzędziowych zawsze zgrać gdzieś dane, tak "dla wszelkiego" :lol:
mam pytanie czy ten program diagnostyczny ze strony matroxa usuwa dane z dysku ?? czy moźna robić test z danymi ?
Na stronie Maxtora masz progs producenta do dysku. Przejedź nim twardziela. Przedtem moźesz jeszcze z wiersza poleceń uźyć chkdsk z przełącznikami /f /r
Strona 1 / 1