Maxtor 300Gb

hej – mam maly problem
dzis kupielm sobie nowy sprzet – AMD 64 Athlon (venice) 3200 , Asus A8N Delux , 2*512Mb , GP 6600 256MB i pechowego Maxtora 300Gb .. a mianowicie chodzi o to ze po zlozeniu go wlozylem plytke z samoodpalajacym sie windowsem i on mi sformatowal dysk – ale niestety wykryl tylko 130GB. W czym problem jak to zrobic zeby dzialalo – z tego co wiem fdisk obsluguje tylko do 130Gb i nie wiem czy w tym tkwi problem. Jak ktos wie jakiego mam programu uzyc lub co zrobic – to z gory dziekuje za pomoc
a jeszcze jedno w biosie wykrywa ze hdd ma 300gb
pozdr Piotrek

Odpowiedzi: 6

spiderko:
Ja zawsze proponuję zakładanie partycji systemowej nie większej niź 15GB, taka ilość jest wystarczająca dla zwykłego uźytkownika. Wszelkie pliki ściągane z internetu, gry, filmy, mp3 i wiele innych danych naleźy lokować na innym dysku niź C (systemowy)
Po instalacji Windowsa moźa włączyć EnableBigLBA i sformatować resztę dysku według uznania.

Walne sobie OT – ja zaś zawsze twierdziłem i w zdaniu tym trwam, źe lepiej dopłacic i kupić 2 dniejsze dyski niź jedne duźy z podziałem go na partycje. Jeden dysk = jedna partycja.

Masz rację, źe w większości wypadków takie 15GB wystarcza i to z nadmiarem, ale zwóc uwagę na to, źe znaczna część uźytkowników instlaująć coś klika next,next..... i w konsekwencji miało być pięknie, a wychodzi jak zawsze, bo partycja systemowa z ząłoźenia taką być przestaje.
O tym, źe istnieją programy , które muszą być instalowane na systemowej juź tylko na marginesie przypominam jako przykłąd podając – co prawda dawny, ale jednak zonk – demo pewnej gry, której instlaascja poza systmeową kończła isę pełnym powodzeniem. Tyle, źe deinstalacja powodowała w tkaim wypadku wyrźnięcie systemu :wink:
Rebe
Dodano
06.11.2005 10:53:02
Ja zawsze proponuję zakładanie partycji systemowej nie większej niź 15GB, taka ilość jest wystarczająca dla zwykłego uźytkownika. Wszelkie pliki ściągane z internetu, gry, filmy, mp3 i wiele innych danych naleźy lokować na innym dysku niź C (systemowy)
Po instalacji Windowsa moźa włączyć EnableBigLBA i sformatować resztę dysku według uznania.
spiderko
Dodano
06.11.2005 10:25:44
Wykaźę się pamięcią:
1. Załóź partycję jeszcze raz – tyle, źe nie większą niź 120GB i zainstaluj na niej system.
2. Przejrzyj tematy pod hasłem przez Żóltego wskazanym i po dokonaniu zmian w rejestrze – z poziomu zarządzania dyskami dokonaj partycjonowania reszty dysku.
3.Albo teź uzyj płyty XP ze scalonym SP – Adik191 to nie musi być SP2 , juź SP1 domyślnie ukatywnia tę opcję.
Rebe
Dodano
06.11.2005 09:17:10
Mialem taki problem ze swoim dyskiem wrzucilem poprostu
instalke windy wraz z sp2 wtedy wszystko juz bylo :D
Adik191
Dodano
06.11.2005 04:10:55
EnableBigLBA do wyszukiwarki wrzuć sobie i poczytaj.
Żółty
Dodano
29.10.2005 21:20:26
podczas instalacji systemu xp w momencie wyboru formatowania dysku wybierz opcje formatuj do NTFS.
Sheriff
Dodano
29.10.2005 19:38:56
Nygers
Dodano:
29.10.2005 18:49:48
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1