max zuzycie procka i ramu podczas kopiowania przez sieć
witam, mam taki problem, podczas gdy ktos z sieci kopiuje odemnie jakis plik to u mnie zuzycie procka jest w tym czasie maksymalne, i ilosc wolnego ramu spada tak samo szybko jak ilosc odczytanych danych tzn jezeli skopiowalo sie juz 200 mb to u mnie jest o 200 mb mniej wolnego niz przed kop;iowaniem, mam 640 mb ramu i w koncu zostaje mi ok 13 mb i wskakuje na 40 i znowu spada do 13 i wskakuje na 40 i tak w kolko, jak skonczy sie kopiowac to spowrotem ten ram jest uwalniany i jest nawet wiecej niz poprzednio bo windows poprzerzucal programy do swapa, i mam pytanie, co moze powodować to ogrmne uzycie procesora i to zapychanie ramu, bo podczas kopiowania to praktycznie nic sie nie da robic, komputer chodzi tak jakby mial pentiuma 100 na pokladzie i 32 mb ramu
Odpowiedzi: 4
hmmm...
przy okazji, aktualnie mam podlaczone w takiej kolejnosci na plycie glownej:
grafika
sieciowka
karta pci z 4 portami usb 2.0
dzwiekowa
i nadal to samo, gdyby proces System mial jakis odpowiednik w normalnych procesach (w menedzerze zadan podczas kopiowania ten proces zuzywa ok 40–50% procka, a reszta sie rozklada na svchost ktorys i explorer no i pozostale procesy) to moglbym taką wtyczką do total commandera dowiedziec sie wiecej o tym czemu tak jest
przy okazji, aktualnie mam podlaczone w takiej kolejnosci na plycie glownej:
grafika
sieciowka
karta pci z 4 portami usb 2.0
dzwiekowa
i nadal to samo, gdyby proces System mial jakis odpowiednik w normalnych procesach (w menedzerze zadan podczas kopiowania ten proces zuzywa ok 40–50% procka, a reszta sie rozklada na svchost ktorys i explorer no i pozostale procesy) to moglbym taką wtyczką do total commandera dowiedziec sie wiecej o tym czemu tak jest
Przerwania IRQ mogą mieć ustawione te same:
"Menadźer Urządzeń/Widok/Zasoby wg. połączeń/Żądanie przerwań IRQ"
U mnie występuje taki sam objaw jak wejdę na DC i ludziska z lana zaczynają ssać.
"Menadźer Urządzeń/Widok/Zasoby wg. połączeń/Żądanie przerwań IRQ"
U mnie występuje taki sam objaw jak wejdę na DC i ludziska z lana zaczynają ssać.
transfer jest wlasnie ok 4–5 MB/s ale karta nie jest zintegrowana, tylko normalna pod PCI, co do netlimitera, nie, dziękuje, pozatym shareware
zauwaźyłem jeszcze jedną rzecz, otórz jezeli mam właczonego Winampa i leci w nim muza to transfer jest ok 2–3 MB/s (reszta objawów taka sama)a jak wylacze muzyke to transfer wzrasta, czy to moze byc kwestia tego jak mam powkladane do plyty karte dzwiekowa i sieciową (tzn w jakiej kolejności) bo jak to nam mowił profesor na architekturze komputerów, wlasnie wtedy ta wczesniejsza karta ma wiekszy priorytet, cos w ten deseń
zauwaźyłem jeszcze jedną rzecz, otórz jezeli mam właczonego Winampa i leci w nim muza to transfer jest ok 2–3 MB/s (reszta objawów taka sama)a jak wylacze muzyke to transfer wzrasta, czy to moze byc kwestia tego jak mam powkladane do plyty karte dzwiekowa i sieciową (tzn w jakiej kolejności) bo jak to nam mowił profesor na architekturze komputerów, wlasnie wtedy ta wczesniejsza karta ma wiekszy priorytet, cos w ten deseń
Jaka jest prędkość takiego śćiągania?
Jeśli jest to około 4–5MB/s i w dodatku k.sieciowa jest zintegrowana to nie ma się co martwić – to narmalny objaw. Moźesz się ewentualnie posłuźyć programem do ograniczania uploadu, np. NetLimiter.
Jeśli jest to około 4–5MB/s i w dodatku k.sieciowa jest zintegrowana to nie ma się co martwić – to narmalny objaw. Moźesz się ewentualnie posłuźyć programem do ograniczania uploadu, np. NetLimiter.
Strona 1 / 1