Master Boot Record

Witam.

Problem jest następujący.
:arrow: Pierwszy dysk z XP SP2 zainstalowany na dysku SATA {4 partycje).
:arrow: Drugi dysk VISTA Beta zainstalowany na ATA (partycja systemowa).

Drugi system instalowałem na odłączonym dysku SATA a więc MBR od VISTY jest na dysku ATA. Po instalacji VISTY włączyłem zpowrotem dysk SATA. W tej chwili partycja systemowa VISTY (pierwotnie C) jest teraz partycją G pod XPkiem.

Moje pytanie: czy mogę dorzucić do boot.ini XP informacje o butowaniu VITY i jak to mam zrobić?

Za odpowiedzi dziękuję.

8) Pozdro.

Odpowiedzi: 4

Najpierw moźe spróbuj manualnie zmodyfikować boot.ini w podobny sposób jak dodaje się systemy z linii NT.
W razie jakiś problemów uźyj konsoli, choć nie ma wcale pewnosci ze XP–ekowy bootcfg zauwaźy instalację Visty.
Bobi
Dodano
16.03.2006 15:19:06
Amon–Ra:
Z drugiej jednak strony, zapewne zakładasz, iź takie rozwiązanie jest tymczasowe, zatem pozostaje tylko odpowiednia modyfikacja XPekowego boot.ini w celu uniknięcia późniejszych kłopotów z uruchamianiem systemu, gdy Vistę juź wyrugujesz.

Dokładnie. VISTE chcę przetestować wyłącznie, dlatego nie instalowałem jej na SATA. Teraz jak mam to zrobić: przez edycję boot.ini czy z poziomu konsoli?

8) Pozdro.
moohomor
Dodano
16.03.2006 11:13:49
Aby na pewno ze starszego bootloadera da się zabootować nowszą Vistę ?? Nie będzie to tak jak w przypadku np 2000 i XP ??
Żółty
Dodano
16.03.2006 00:16:09
Chyba wyłącznie za pomocą bootcfg /rebuild, (ścieźka ARC do partycji na dysku S–ATA moźe być myląco skomplikowana, podobna do ścieźek do zewnętrznych kontrolerów IDE) chociaź i z tym mogę problemy być. Jeźeli juź masz tę Vistę, to moźe lepszym wyjściem byłoby bootować do kodu startowego nowszego systemu? Podobno bootloader WinVi miał być unowocześniony... Z drugiej jednak strony, zapewne zakładasz, iź takie rozwiązanie jest tymczasowe, zatem pozostaje tylko odpowiednia modyfikacja XPekowego boot.ini w celu uniknięcia późniejszych kłopotów z uruchamianiem systemu, gdy Vistę juź wyrugujesz.
Amon–Ra
Dodano
16.03.2006 00:10:33
moohomor
Dodano:
15.03.2006 21:48:59
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1