Mapowanie portow

Witam

Mam DSL z TP (z opcja NAT) i chcialbym zmapowac porty. Mam od niedawna stalke i nie moge sie polapac w tych calych DHCP,DNS i jeszcze w kilku skrotach.Probowalem za pomoca winroute wystawic porty,przeczytalem cala pomoc ale nie wiem czy musze od podstaw skonfigurowac winroute czy wystarczy tylko porty.Na stronie tepsy w FAQ przeczytalem ze nie prowadza forwardu portow, czy to znaczy ze nawet jak mi sie uda ustawic porty to i tak u nich w centrali nie przejdzie wiec nie mam sie po co meczyc? Jesli jednak jest taka mozliwosc to czy mozecie podac ktorym programem to najlepiej zrobic i w jaki sposob moge sprawdzic czy sie udalo, moze jakas stronka?

Odpowiedzi: 12

W zasadzie to wazna jest chyba cena, ale i firma rowniez. Mozesz sie rozejrzec po sklepach internetowych porownujac ceny zebys mial jakies wyobrazenie. Jedni chwala urzadzenia firmy X a drudzy maja do nich uprzedzenia. Nie mozna na 100% stwierdzic, ze cos jest pewne. No i wystarczy jakis maly.
EL NINO
Dodano
07.07.2003 00:46:06
Ok wielkie dzieki EL NINO. Jutro jade do tepsy zrezygnowac z tego nata i kupic switcha bo router ma tylko jedno wejscie.Czy mozesz mi polecic jakiegos switcha czy nie ma wielkiego znaczenia co do wyboru i patrzec tylko na cene??
Despero
Dodano
07.07.2003 00:16:56
Jesli tak jest jak piszesz, to faktycznie bedziesz mogl miec do czterech adresow zewnetrznych i wydaje mi sie, ze sam router wystarczy jesli ma kilka gniazd wyjsciowych. Jesli nie, to oczywiscie switch.
EL NINO
Dodano
06.07.2003 23:56:19
Mam router z tepsy. A co do numeru IP to w DSL maja taka oferte: 1. DSL TP 512
Stały dostęp do sieci Internet z maksymalną szybkością transmisji do / od komputera Abonenta 512kbit/s / 128 kbit/s
Stała 4 adresowa podsieć publicznych adresów IP na interfejsie LAN modemu*.
i pozniej Ad do gwiazdki o NAT W przypadku aktywowania przez Abonenta usługi wymienionej w Tabeli 3, poz. 2 Abonent traci moźliwość uźytkowania opcji stałej podsieci publicznych adresów IP wymienionej w Tabeli 2, poz. 1 na rzecz translacji adresów z prywatnej podsieci adresowej na jeden publiczny adres IP Lol :) Czy Stala 4 adresowa podsiec publicznych adresow IP oznacza ze bez NAT bede mial 4 adresy zewnetrzne?? Teraz z NAT mam jeden. A ze switchem myslalem ze mozna go podpiac do routera, nie wiem czy tak mozna
Despero
Dodano
06.07.2003 23:06:07
Despero:
Nie wiem czy mapowac czy otworzyc. (...)postawienie ftp albo w cos zagrac przez neta.
W takim razie bez problemu powinienes moc to zrobic bez NATa. Wydaje mi sie (nie znam DSL, nie wiem jak to jest podpiete), ze i teraz powinienes miec mozliwosc bezproblemowego laczenia z DC, stawiania FTP na tym pierwszym komputerze. No a pozniej laczenie dwoch komputerow bezposrednio podpietych pod modem przez switcha ? Nie wydaje mi sie, zeby to bylo mozliwe. Masz jeden numer IP i dwa komputery nie moga miec tego samego. Zostawalby tylko jakis tani router do dyspozycji. On bezproblemowo udostepni dwom komputerom neta i potrafi zrobic forward portow.
EL NINO
Dodano
06.07.2003 22:44:05
Heh :) Nie wiem czy mapowac czy otworzyc.Sorka jesli wprowadzilem w blad ale czlowiek siedzac przez piec lat na modemie z zegarkiem w reku nie interesowal sie portami i teraz wychodza braki :) Chodzi mi np o przejscie w DC na stan Acitv: Active mode requires both UDP and TCP access on the same port.
First you need to set up the router to forward the connections to the computer with DC++. This is could be called Port mapping, port redirecting, port forwarding or something like that
, postawienie ftp albo w cos zagrac przez neta. Wracajac do NAT to w tepsie przy skladaniu wniosku o zalozenie DSL powiedziano mi ze jesli nie mam huba albo switcha to musze uaktywnic w modemie DSL funkcje NAT jezeli chcem podlaczyc dwa kompy w domu i teraz mam drugi komputer podlaczony na udostepnienie polaczenia.Czyli ten caly NAT nie jest mi potrzebny jesli kupie switcha?? Nie bede musial miec kompa caly czas wlaczonego i nie bedzie zabawy z portami bo NAT nie bedzie ich blokowal?? Heh troche sie rozpisuje ale pisze tu bo w tepsie sa pseudo fachowcy ktorzy mysla ze zjedli wszystkie rozumy i nie odpisuja na maile a ogladajac ich reklamowki mozna zobaczyc jak podobno staraja sie poprawic kontakt z klientem :evil:
Despero
Dodano
06.07.2003 22:30:07
Despero:
NAT odpowiada za kierowanie informacji do odpowiedniego kompa i taka role tez spelnia switch??
Jesli chodzi o NAT, to powiedzmy, ze masz w czesci racje. NAT, to w uproszczeniu zamiana adresu komputera z sieci wewnetrznej przez serwer lub router na adres zewnetrzny wlasnie tego serwera czy tez routera.Switch nie ma funkcji NAT. Switch w odroznieniu od huba potrafi kierowac dane do odpowiedniego komptera w sieci bez rozsylania ich do wszystkich.
Despero:
Jedyne rozwiązanie to rezygnacja z funkcji NAT (nie prowadzimy forwardu portów).
Tak wiec teraz jestes chyba "za jakims" serwerem i po rezygnacji z tego NATa bedziesz prawdopodobnie widoczny w necie pod swoim adresem, no i bedziesz mogl robic z portami co bedziesz chcial.

Male pytanko – dlaczego chcesz mapowac porty. Po co ? Mapowac, czy otworzyc ?
EL NINO
Dodano
06.07.2003 21:52:39
Mam stale IP.Poprawcie mnie jesli sie myle.NAT odpowiada za kierowanie informacji do odpowiedniego kompa i taka role tez spelnia switch?? Czyli jezeli bym zrezygnowal z NAT i kupil switcha to bylo by ok? W FAQ tepsy jest: Czy przy usłudze z translacja NAT istnieje moźliwość postawienie serwera FTP.
Jedyne rozwiązanie to rezygnacja z funkcji NAT (nie prowadzimy forwardu portów).
Despero
Dodano
06.07.2003 21:18:56
Nie znam DSLu, ale skoro tepsa pisze, ze nie jest mozliwe forwardowanie portow, to to co chcesz zrobic nie bedzie mozliwe. Masz stale taki sam IP ? Mozesz sobie sprawdzic swoje dane http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~mamrow/ip.php
EL NINO
Dodano
06.07.2003 15:34:00
Nie znam DSLu, ale skoro tepsa pisze, ze nie jest mozliwe forwardowanie portow, to to co chcesz zrobic nie bedzie mozliwe. Masz stale taki sam IP ? Mozesz sobie sprawdzic swoje dane http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~mamrow/ip.php
EL NINO
Dodano
EL NINO
Dodano
EL NINO
Dodano
Despero
Dodano:
06.07.2003 06:00:14
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1