Mapowanie portow
Witam
Mam DSL z TP (z opcja NAT) i chcialbym zmapowac porty. Mam od niedawna stalke i nie moge sie polapac w tych calych DHCP,DNS i jeszcze w kilku skrotach.Probowalem za pomoca winroute wystawic porty,przeczytalem cala pomoc ale nie wiem czy musze od podstaw skonfigurowac winroute czy wystarczy tylko porty.Na stronie tepsy w FAQ przeczytalem ze nie prowadza forwardu portow, czy to znaczy ze nawet jak mi sie uda ustawic porty to i tak u nich w centrali nie przejdzie wiec nie mam sie po co meczyc? Jesli jednak jest taka mozliwosc to czy mozecie podac ktorym programem to najlepiej zrobic i w jaki sposob moge sprawdzic czy sie udalo, moze jakas stronka?
Mam DSL z TP (z opcja NAT) i chcialbym zmapowac porty. Mam od niedawna stalke i nie moge sie polapac w tych calych DHCP,DNS i jeszcze w kilku skrotach.Probowalem za pomoca winroute wystawic porty,przeczytalem cala pomoc ale nie wiem czy musze od podstaw skonfigurowac winroute czy wystarczy tylko porty.Na stronie tepsy w FAQ przeczytalem ze nie prowadza forwardu portow, czy to znaczy ze nawet jak mi sie uda ustawic porty to i tak u nich w centrali nie przejdzie wiec nie mam sie po co meczyc? Jesli jednak jest taka mozliwosc to czy mozecie podac ktorym programem to najlepiej zrobic i w jaki sposob moge sprawdzic czy sie udalo, moze jakas stronka?
Odpowiedzi: 12
W zasadzie to wazna jest chyba cena, ale i firma rowniez. Mozesz sie rozejrzec po sklepach internetowych porownujac ceny zebys mial jakies wyobrazenie. Jedni chwala urzadzenia firmy X a drudzy maja do nich uprzedzenia. Nie mozna na 100% stwierdzic, ze cos jest pewne. No i wystarczy jakis maly.
Ok wielkie dzieki EL NINO. Jutro jade do tepsy zrezygnowac z tego nata i kupic switcha bo router ma tylko jedno wejscie.Czy mozesz mi polecic jakiegos switcha czy nie ma wielkiego znaczenia co do wyboru i patrzec tylko na cene??
Jesli tak jest jak piszesz, to faktycznie bedziesz mogl miec do czterech adresow zewnetrznych i wydaje mi sie, ze sam router wystarczy jesli ma kilka gniazd wyjsciowych. Jesli nie, to oczywiscie switch.
Mam router z tepsy. A co do numeru IP to w DSL maja taka oferte: 1. DSL TP 512
Stały dostęp do sieci Internet z maksymalną szybkością transmisji do / od komputera Abonenta 512kbit/s / 128 kbit/s
Stała 4 adresowa podsieć publicznych adresów IP na interfejsie LAN modemu*. i pozniej Ad do gwiazdki o NAT W przypadku aktywowania przez Abonenta usługi wymienionej w Tabeli 3, poz. 2 Abonent traci moźliwość uźytkowania opcji stałej podsieci publicznych adresów IP wymienionej w Tabeli 2, poz. 1 na rzecz translacji adresów z prywatnej podsieci adresowej na jeden publiczny adres IP Lol :) Czy Stala 4 adresowa podsiec publicznych adresow IP oznacza ze bez NAT bede mial 4 adresy zewnetrzne?? Teraz z NAT mam jeden. A ze switchem myslalem ze mozna go podpiac do routera, nie wiem czy tak mozna
Stały dostęp do sieci Internet z maksymalną szybkością transmisji do / od komputera Abonenta 512kbit/s / 128 kbit/s
Stała 4 adresowa podsieć publicznych adresów IP na interfejsie LAN modemu*. i pozniej Ad do gwiazdki o NAT W przypadku aktywowania przez Abonenta usługi wymienionej w Tabeli 3, poz. 2 Abonent traci moźliwość uźytkowania opcji stałej podsieci publicznych adresów IP wymienionej w Tabeli 2, poz. 1 na rzecz translacji adresów z prywatnej podsieci adresowej na jeden publiczny adres IP Lol :) Czy Stala 4 adresowa podsiec publicznych adresow IP oznacza ze bez NAT bede mial 4 adresy zewnetrzne?? Teraz z NAT mam jeden. A ze switchem myslalem ze mozna go podpiac do routera, nie wiem czy tak mozna
W takim razie bez problemu powinienes moc to zrobic bez NATa. Wydaje mi sie (nie znam DSL, nie wiem jak to jest podpiete), ze i teraz powinienes miec mozliwosc bezproblemowego laczenia z DC, stawiania FTP na tym pierwszym komputerze. No a pozniej laczenie dwoch komputerow bezposrednio podpietych pod modem przez switcha ? Nie wydaje mi sie, zeby to bylo mozliwe. Masz jeden numer IP i dwa komputery nie moga miec tego samego. Zostawalby tylko jakis tani router do dyspozycji. On bezproblemowo udostepni dwom komputerom neta i potrafi zrobic forward portow.Despero:Nie wiem czy mapowac czy otworzyc. (...)postawienie ftp albo w cos zagrac przez neta.
Heh :) Nie wiem czy mapowac czy otworzyc.Sorka jesli wprowadzilem w blad ale czlowiek siedzac przez piec lat na modemie z zegarkiem w reku nie interesowal sie portami i teraz wychodza braki :) Chodzi mi np o przejscie w DC na stan Acitv: Active mode requires both UDP and TCP access on the same port.
First you need to set up the router to forward the connections to the computer with DC++. This is could be called Port mapping, port redirecting, port forwarding or something like that , postawienie ftp albo w cos zagrac przez neta. Wracajac do NAT to w tepsie przy skladaniu wniosku o zalozenie DSL powiedziano mi ze jesli nie mam huba albo switcha to musze uaktywnic w modemie DSL funkcje NAT jezeli chcem podlaczyc dwa kompy w domu i teraz mam drugi komputer podlaczony na udostepnienie polaczenia.Czyli ten caly NAT nie jest mi potrzebny jesli kupie switcha?? Nie bede musial miec kompa caly czas wlaczonego i nie bedzie zabawy z portami bo NAT nie bedzie ich blokowal?? Heh troche sie rozpisuje ale pisze tu bo w tepsie sa pseudo fachowcy ktorzy mysla ze zjedli wszystkie rozumy i nie odpisuja na maile a ogladajac ich reklamowki mozna zobaczyc jak podobno staraja sie poprawic kontakt z klientem :evil:
First you need to set up the router to forward the connections to the computer with DC++. This is could be called Port mapping, port redirecting, port forwarding or something like that , postawienie ftp albo w cos zagrac przez neta. Wracajac do NAT to w tepsie przy skladaniu wniosku o zalozenie DSL powiedziano mi ze jesli nie mam huba albo switcha to musze uaktywnic w modemie DSL funkcje NAT jezeli chcem podlaczyc dwa kompy w domu i teraz mam drugi komputer podlaczony na udostepnienie polaczenia.Czyli ten caly NAT nie jest mi potrzebny jesli kupie switcha?? Nie bede musial miec kompa caly czas wlaczonego i nie bedzie zabawy z portami bo NAT nie bedzie ich blokowal?? Heh troche sie rozpisuje ale pisze tu bo w tepsie sa pseudo fachowcy ktorzy mysla ze zjedli wszystkie rozumy i nie odpisuja na maile a ogladajac ich reklamowki mozna zobaczyc jak podobno staraja sie poprawic kontakt z klientem :evil:
Jesli chodzi o NAT, to powiedzmy, ze masz w czesci racje. NAT, to w uproszczeniu zamiana adresu komputera z sieci wewnetrznej przez serwer lub router na adres zewnetrzny wlasnie tego serwera czy tez routera.Switch nie ma funkcji NAT. Switch w odroznieniu od huba potrafi kierowac dane do odpowiedniego komptera w sieci bez rozsylania ich do wszystkich.Despero:NAT odpowiada za kierowanie informacji do odpowiedniego kompa i taka role tez spelnia switch??
Tak wiec teraz jestes chyba "za jakims" serwerem i po rezygnacji z tego NATa bedziesz prawdopodobnie widoczny w necie pod swoim adresem, no i bedziesz mogl robic z portami co bedziesz chcial.Despero:Jedyne rozwiązanie to rezygnacja z funkcji NAT (nie prowadzimy forwardu portów).
Male pytanko – dlaczego chcesz mapowac porty. Po co ? Mapowac, czy otworzyc ?
Mam stale IP.Poprawcie mnie jesli sie myle.NAT odpowiada za kierowanie informacji do odpowiedniego kompa i taka role tez spelnia switch?? Czyli jezeli bym zrezygnowal z NAT i kupil switcha to bylo by ok? W FAQ tepsy jest: Czy przy usłudze z translacja NAT istnieje moźliwość postawienie serwera FTP.
Jedyne rozwiązanie to rezygnacja z funkcji NAT (nie prowadzimy forwardu portów).
Jedyne rozwiązanie to rezygnacja z funkcji NAT (nie prowadzimy forwardu portów).
Nie znam DSLu, ale skoro tepsa pisze, ze nie jest mozliwe forwardowanie portow, to to co chcesz zrobic nie bedzie mozliwe. Masz stale taki sam IP ? Mozesz sobie sprawdzic swoje dane http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~mamrow/ip.php
Nie znam DSLu, ale skoro tepsa pisze, ze nie jest mozliwe forwardowanie portow, to to co chcesz zrobic nie bedzie mozliwe. Masz stale taki sam IP ? Mozesz sobie sprawdzic swoje dane http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~mamrow/ip.php
Strona 1 / 1