mam WIELKI problem !

wlasnie wlaczylem kompa i przy starcie win XP pokazuje mi sie caly niebieski ekran z wiadomoscia:
UNMONTABLE_BOOT_VOLUME.
***STOP:0*000000ED
(0*817D4D98,0*C0000032,0*00000000,0*00000000)
pisze jakas wiadomosc ze mozliwe ze zostalo zle zainstalowane hardware albo software.ale ja nic nie instalowalem ani nic nie robilem!............???
XP wogole nie startuje ! probowalem juz z CD WIn zeby sformatowac kompa ale nic nie moge zrobic.jesli startuje XP z CD pisze ze usniety jest plik do odnowienia ostatniej dobrze dzialajacej konfiguracji,i znowu pojawia sie wyzej wymienione obraz! co zrobic co to moze byc.......moze znajdzie sie ktos co mial juz cos takiego i zna sie na tym problemie.z gory dziekuje

Odpowiedzi: 5

heh, jesli chodzi o konsole odzyskiwania to wlazisz do niej bootojac syeym z plyty CDROM Windows XP po czym na pierwszym ekranie wciskasz R.
Wylistuj sobie polecenia piszac help
Paramatry poszeczegolnych polecen przywolujesz piszac /? (np.: fixmbr /?)

Polecenia ktorych mozesz uzyc to fixmbr, bootcfg.
Nie pamietam dokladnie – na pewno te zwiazane z bootowaniem...
W ostatecznosci moza uzyc jakiegos PartitionRecovera, ale tekiego softu musisz szukac sam.

Jesli masz mozliwosc przegraj wczesniej wazne pliki na dysk kolegi, gdyz zapene (jesli wszytko inne zawiedzie) bedzie Cie czekal "low format".

Maly hint : Stop 0x0000000ED: UNMONTABLE_BOOT_VOLUME ten błąd występuje w przypadku kiedy kontroler lub dysk twardy pracuje w zbyt szybkim trybie transferu Ultra DMA.

Sproboj w BIOS wybarc opcje LOAD FAIL/SAFE SETTINGS czy jakos tak. Moze pomoze ;)
brtx
Dodano
08.03.2004 23:50:54
brtx.........niestety nie mam pojecia jak to zrobic :cry: moze ty mi wlasnie pomozesz ? :shock: z gory dzieki za wszystko
daniel
maniasd
Dodano
08.03.2004 23:18:52
a probowales naprawic system z konsoli? Polecenia fixmbr itp...

A blad najczejsciej powoduje awaria dysku twardego.
brtx
Dodano
08.03.2004 20:21:07
maniasd:
rebe :–) niestety nic nie moge poczac z odpowiedziami opisujacymi ten blad we wyszukiwarce ! :–(

Tzn?
Przecieź tam są nie tylko odesłania do angielskich wersji opisów, ale ównieź do polskich. Podane są przyczyny – bezpośrednio lub w linkach – powstawanai błędu oraz porady związane z jego usunięciem.
Na czym więc Twój problem z "poczeciem" polega?
Rebe
Dodano
08.03.2004 13:18:37
rebe :–) niestety nic nie moge poczac z odpowiedziami opisujacymi ten blad we wyszukiwarce ! :–(
maniasd
Dodano
08.03.2004 12:54:05
maniasd
Dodano:
08.03.2004 12:04:56
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1