mam problema (jak kazdy)
moj kumpel ma win 98 i nie moze sie uruchomic tzn uruchamia sie do pewnego momentu i nagle pojawia sie komunikat :!: TERAZ MOŻNA BEZPIECZNIE WYŁĄCZYĆ KOMUTER :!: a jak sie da tryb awaryjny to pojawia sie komunikat, źe nie moźna bylo znaleźć pliku HIMAM.SYS (dokladnie niepamietam jaka to nazwa), pozniej sie dowiedzialem (jak dałem zeby uruchomil z wierszem polecen w trybie awaryjnym i wpisalem scandisk), źe ten plik to jest strownik pamieci wirtualnej (albo rozszezonej) i jeszcze pisalo zeby w pliku CONFIG.SYS wpisać DEVICE=C:\WINDOWS\HIMAM.SYS
moje pytanie jest nastepujace: jak to trzeba zrobic zeby to wpisac w tym pliku,
:roll: wiem ze to jest forum XP ale mysle ze dostane tu odpowiedz :roll:
z góry wielkie dzieki :wink:
moje pytanie jest nastepujace: jak to trzeba zrobic zeby to wpisac w tym pliku,
:roll: wiem ze to jest forum XP ale mysle ze dostane tu odpowiedz :roll:
z góry wielkie dzieki :wink:
Odpowiedzi: 6
klosik007:Moźna by spróbować sfc
A wątek zaczyna się tak
moj kumpel ma win 98
Jak myslisz dlaczego ta insformacja moźe być istotna wswietle Twojej odpowiedzi ?
Moźna by spróbować sfc
EL NINO:Nie HIMAM a HIMEM.
Z wiersza polecen:
edit c:\config.sys
A to się po jakim menu jako "tryb ms–dos" nie nazywa ?
Bez kpin tym razem, ale tak mi się majaczy.
toniu84 – zanim zaczniesz coś odpisywać to moze najpierw poczytaj o "config.sys" i "autoexec.bat".
Samo bowiem dopisanie ściezki do himem.sys nie będzie remedium na wszelkie kłopoty.
http://www.stargard.edu.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=46
http://64.233.183.104/search?q=cache:dpJauracuQgJ:www.kostur.art.pl/Informatyka/Download/Dos/Autoexecbat.pdf+autoexec.bat&hl=pl&lr=lang_pl
Od tych tekstów moźesz zacząć
Nie HIMAM a HIMEM.
Z wiersza polecen:
Z wiersza polecen:
tzn ten plik jest w folderze windows takze niewydaje mi sie ze "zaginal"...
a moglbym sie dowiedziec jeszcze jak wpisać DEVICE=C:\WINDOWS\HIMAM.SYS w tym pliku config.sys, jak wogóle otworzyc ten plik config.sys
a moglbym sie dowiedziec jeszcze jak wpisać DEVICE=C:\WINDOWS\HIMAM.SYS w tym pliku config.sys, jak wogóle otworzyc ten plik config.sys
Tak, to jest dzial o XP i nie zostal tak nazwany tylko po to, ze komus sie tak zachcialo. O w98 mozesz pisac w dziale "Inne systemy...".
Skoro system w komunikacie wypisuje ze nie moze znalezc pliku, to nie dlatego ze nie ma go wpisanego w config.sys, a dlatego ze prawdopodobnie plik zaginal. No i nie himam.sys a himem.sys
Sprawdz uruchamiajac komputer z wierszem polecen, czy w folderze Autostart w \windows\All users\Menu start\Programy nie ma jakiegos zlosliwego, podejrzanego pliku ktory automatycznie zamyka system po uruchomieniu.
Skoro system w komunikacie wypisuje ze nie moze znalezc pliku, to nie dlatego ze nie ma go wpisanego w config.sys, a dlatego ze prawdopodobnie plik zaginal. No i nie himam.sys a himem.sys
Sprawdz uruchamiajac komputer z wierszem polecen, czy w folderze Autostart w \windows\All users\Menu start\Programy nie ma jakiegos zlosliwego, podejrzanego pliku ktory automatycznie zamyka system po uruchomieniu.
Strona 1 / 1