mam problem

hej all mam problem mam dwa kompy na ktorych jest system XP i chciałem zrobic na nich sie aby udostepniac pliki miedzy nimi i mam taki problem kompy widza sie nawzajem ale tylko jeden ma dostep a drugi jak chce sie połaczyc to wsykakuje komunikat ze nie ma uprawnien i nie wiem co jest grane nie znam sie na tym za dobrze jesli ktos by mi to logicznie wytłumaczył co zrobic to z gory dzieki

Odpowiedzi: 15

Activity_:
Andre wchodzi do kompa mihu bez zadnych problemow i bez jakichkolwiek ustawien w zasadach zabezpieczen agdy komp Mih chce wejsc w kompa Andre to mimop tego ze go widzi w mshome to nie moze wejsc.

Wejdz na kompa Andre.
Start–>Uruchom –> secpol.msc
Rozwiń gałąź: Ustawienia zabezpieczeń –> Zasady lokalne –> Opcje zabezpieczeń –> Dostęp sieciowy: udostepnianie i model zabezpieczeń dla kont loklanych. Prawym klawiszem klinij na tej zasadzie i wybierz wlasciwosci.
Wybierz nastepujacy model: Klasyczny – uwierzytelnianie uźytkowników lokalnych, jako samych siebie

Teraz wejdz w Start–>Uruchom–>Control Userpasswords2
Zobacz czy masz uzytkownika Mihu i do jakiej grupy nalezy. Najlepiej go usun i wprowadz jeszcze raz.
We wlasciwosciach kazdego uzytkownika masz zakladke Czlonkowstwo grup. Jesli Mihu nalezy do uzytkownikow to daj mu poziom dostepu na Uzytkownik Standardowy, a nie Uzytkownik z ograniczonym dostepem.
Zakladajac nowego uzytkownika pamietaj aby wpisac mu haslo – identyczne jakie wpisujesz na kompie Mihu, gdy sie na nim logujesz.

Jesli to nie pomoze to wrocimy do zaawansowanych ustawien zarzadzania uzytkownikami. Byc moze to konto masz po prostu wylaczone.
Szymon Grabiński
Dodano
16.07.2004 10:35:26
wiec jest tak mam grupe robocza mshome w ktorej sa dwa kompy Andre i Mihu na oby dwoch sa tcp/ip załaczone i właczone udostepnianie plikow i drukarek nie ma firewalli . jak wyswietlam komputery grypy roboczej to sa obydwa widoczne koputer Andre wchodzi do kompa mihu bez zadnych problemow i bez jakichkolwiek ustawien w zasadach zabezpieczen agdy komp Mih chce wejsc w kompa Andre to mimop tego ze go widzi w mshome to nie moze wejsc raz uda mi sie zrobic udostepnianie na hasło ale komp raz zapytal o hasło i pokazał ze jest nieprawidłowe pozniej juz nie pytał o hasło wyswietla cały czas monit o braku dostepu robiłem dokladnie to co jest opisane w linkach od elnino krok po kroku i nic kompy sie widza mozna je pingowac ale jeden cos chyba ma załoczone i nie wpuszcza drugiego
Activity_
Dodano
16.07.2004 02:33:04
Activity_, opisz moze jeszcze raz, powoli, cala sytuacje.
Napisz dokladnie jak sie nazywaja komputery, jak sie nazywaja konta logujacych sie uzytkownikow, czy maja hasla, czy sa tam rowniez aktywne konta Gosc, w jaki sposob udostepniasz te dane (folder ? dysk ?), dla kogo ustawiasz uprawnienia, co juz robiles (jakich zmian juz dokonales), itd, itd.
EL NINO
Dodano
16.07.2004 01:37:06
kolejny raz mowie, zebys na obydwu kompach zrobil to co trzeba w zasach lokalnych, skasuj dotychczasowego usera i utworz nowego na jednym i na drugim. utworz je z haslami. wlacz konto goscia.

podaj dokladny komunikat bledu.
Szymon Grabiński
Dodano
16.07.2004 01:16:43
kolejny raz mowie, zebys na obydwu kompach zrobil to co trzeba w zasach lokalnych, skasuj dotychczasowego usera i utworz nowego na jednym i na drugim. utworz je z haslami. wlacz konto goscia.

podaj dokladny komunikat bledu.
Szymon Grabiński
Dodano
16.07.2004 01:16:43
wiec tak nie mam tam zadnej wartosci jak probuje pingowac to wszystko jest pomyslne kompy sie nawzajem widza ale jednym mozna sie połaczy c a drugi ma problemy juz nie wiem co jest grane
Activity_
Dodano
16.07.2004 00:30:23
chodzi o ustawienie: SUPPORT_388945a0
jest to konto stworzone przez Centrum Microsoftu Help and Support.
kiedy laczysz sie z ich centrum pomocy to oni automatycznie wlaczaja mozliwosc dostepu tego konta do twojego komputera, jesli konczy sie sesja to konto ponownie znajduje sie na liscie kont z odmowa.
w zwiazku z tym co napisalem mam dla ciebie smutna wiadomosc. jesli myslisz, ze wpisanie tej wartosci rozwiaze twoj problem to imho jestes w bledzie.
skoro nie miales wartosci support_xxxxxxx
to co w takim razie miales tam wpisane?
Szymon Grabiński
Dodano
15.07.2004 10:38:33
Narzędzia administracyjne –> Zasady zabezpieczeń lokalnych –> Zasady lokalne –> Przypisywanie praw uźytkownika –> Odmowa dostępu do tego komputera z sieci, powinien byc tylko Support cos_tam ale ja nie mam suport jak to właczyc ??
Activity_
Dodano
15.07.2004 01:42:57
no to zrob na odwrot i bez zadnych dup. po pierwsze zamiast w zasadach loklanych w dostepie do sieci wybrac – tylko gosc, wybierz drugi wariant – samego siebie czy jakos tak. po czym dodaj na tej drugiej maszynie uzytkownika, ktorym logujesz sie na pierwszym (wraz z haslem) i analogicznie na pierwszym. jesli nie zadziala to znaczy, ze nie potrafiles zrobic tego co juz ci napisalismy, a to nie jest raczej powod, zeby o tym publicznie pisac :D
Szymon Grabiński
Dodano
13.07.2004 22:27:40
*** nie moge sobie z tym poradzic widac kompa anie mozna do jego zasobow wejsc mimo tych linkow nie moge sobie poradzic mozecie mi jeszcze jakos pomoc ?? z gory dzieki
Activity_
Dodano
13.07.2004 21:13:32
jesli to tylko taka domowa siec to najprosciej zalacz konto goscia i wlacz w zasadach lokalnych dostep do sieci dla goscia.
Szymon Grabiński
Dodano
10.07.2004 19:40:37
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=16873#16873
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=10600
EL NINO
Dodano
10.07.2004 00:25:14
no własnie ze nie mam
Activity_
Dodano
10.07.2004 00:17:39
no własnie ze nie mam
Activity_
Dodano
10.07.2004 00:17:39
Activity_:
hej all mam problem mam dwa kompy na ktorych jest system XP i chciałem zrobic na nich sie aby udostepniac pliki miedzy nimi i mam taki problem kompy widza sie nawzajem ale tylko jeden ma dostep a drugi jak chce sie połaczyc to wsykakuje komunikat ze nie ma uprawnien i nie wiem co jest grane nie znam sie na tym za dobrze jesli ktos by mi to logicznie wytłumaczył co zrobic to z gory dzieki

moze masz feirwalla na tym drugim i dlatego
gacek777
Dodano
08.07.2004 21:46:21
Activity_
Dodano:
08.07.2004 17:29:57
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1