mam problem z folderami w xp
wszystkie moje foldery i pliki są ustawione na:tylko do odczytu,proby zmiany tych ustawien spełzają na niczym próbowalem z gpedit.msc,mimo źe to ja jestem adminem ,podejrzewam ze ktos lub cos(wirus lub trojan)zablokowało mozliwosc zmiany tych ustawien.Doszło do tego ze zrobiłem format c ale problem pozostał.Czyzby ustawienia dotyczyły MBR.Moze ktoś miał podobne problemy to niech napisze jak sobie z tym poradził.Oczywiście system plików to ntfs a skanery panda,mks i bitdef nic nie wykrywaja,pozdrawiam
Odpowiedzi: 10
mirasbuc w logu nie firuruje nic podejrzanego.
minęło parę dni i nic,panda nadal uporczywie domaga się aktualizacji(aktualizacja nie została zachowana na twardym dysku,sprawdź czy masz wystarczająco duźo miejsca na dysku),wszystko w dalszym ciagu :tylko do odczytu,gdy utworzyć np. nowy plik txt klikając PPM+nowy wyskakuje bład:Nie moźna utworzyć pliku:Nowy dokument tekstowy.txt.Odmowa dostępu.Gdy chcę zmienić ustawienia z gpedit.msc wyskakuje błąd:nie mozna ustalić ustawień zabezpieczeń zasad grupy stosowanych dla tego komputera.Został zwrócony następujący błąd podczas próby pobrania tych ustawień z bazy danych zabezpieczeń lokalnych(%windir%securitydatabasesecedit.sdb):Parametr jest niepoprawny.
I to jest nowość bo poprzednio jeszcze mogłem przynajmniej sprawdzić ustawienia.Skanowanie ad–awarem zostaje przerywane przed koncem a w dzienniku zdarzen figuruje wtedy wpis o tym źe aplikacja ad–aware wygenerowała błąd aplikacji:Wygenerowany wyjątek to c00000fd pod adresem 77E7A2F9(kernel32! GetTickCount)Oczywiście skanery on–line:panda,mks,bit–defender niczego nie znajduja.Na wszelki wypadek przesyłam loga,pozdrawiam
Logfile of HijackThis v1.98.0
Scan saved at 16:28:54, on 2004–07–25
Platform: Windows XP Dodatek SP. 1 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)
Running processes:
C:WINDOWSSystem32smss.exe
C:WINDOWSsystem32winlogon.exe
C:WINDOWSsystem32services.exe
C:WINDOWSsystem32lsass.exe
C:WINDOWSsystem32svchost.exe
C:WINDOWSSystem32svchost.exe
C:WINDOWSSystem32 vsvc32.exe
C:Program FilesCommon FilesPanda SoftwarePavShldpavprsrv.exe
C:WINDOWSExplorer.EXE
E:PROGRAMY ZABEZPIECZAJĄCEPANDAAPVXDWIN.EXE
F:do sciaganiaRam Opt amopt.exe
E:PROGRAMY ZABEZPIECZAJĄCEKAHKAVPF.exe
E:PROGRAMY ZABEZPIECZAJĄCEPANDAWebProxy.exe
E:PROGRAMY UŻYTKOWEOPERAopera.exe
F:do sciaganiaHijackThis.exe
R0 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Start Page = http://www.google.pl/
R1 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet Connection Wizard,ShellNext = http://www.google.pl/
R1 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Window Title = Microsoft Internet Explorer
R1 – HKCUSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionInternet Settings,ProxyServer = 192.168.1.254:8080
R0 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerToolbar,LinksFolderName = Łącza
O3 – Toolbar: &Radio – {8E718888–423F–11D2–876E–00A0C9082467} – C:WINDOWSSystem32msdxm.ocx
O4 – HKLM..Run: [APVXDWIN] "E:PROGRAMY ZABEZPIECZAJĄCEPANDAAPVXDWIN.EXE" /s
O4 – HKLM..Run: [Hidder] "E:programy uŻytkowesekretnik 2004Hidder.exe" /start
O4 – HKLM..Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:WINDOWSSystem32NvCpl.dll,NvStartup
O4 – HKCU..Run: [Ram_Opt] F:do sciaganiaRam Opt amopt.exe
O4 – Global Startup: Kaspersky Anti–Hacker.lnk = ?
O17 – HKLMSystemCCSServicesTcpip..{2C4F422C–D7C0–4C7F–9E61–0911FE9B8F69}: NameServer = 212.244.164.1,194.204.159.1
O17 – HKLMSystemCS1ServicesTcpip..{2C4F422C–D7C0–4C7F–9E61–0911FE9B8F69}: NameServer = 212.244.164.1,194.204.159.1
Oczywiście to ja jestem administratorem,tylko nie wiem czy nie jedynym
I to jest nowość bo poprzednio jeszcze mogłem przynajmniej sprawdzić ustawienia.Skanowanie ad–awarem zostaje przerywane przed koncem a w dzienniku zdarzen figuruje wtedy wpis o tym źe aplikacja ad–aware wygenerowała błąd aplikacji:Wygenerowany wyjątek to c00000fd pod adresem 77E7A2F9(kernel32! GetTickCount)Oczywiście skanery on–line:panda,mks,bit–defender niczego nie znajduja.Na wszelki wypadek przesyłam loga,pozdrawiam
Logfile of HijackThis v1.98.0
Scan saved at 16:28:54, on 2004–07–25
Platform: Windows XP Dodatek SP. 1 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)
Running processes:
C:WINDOWSSystem32smss.exe
C:WINDOWSsystem32winlogon.exe
C:WINDOWSsystem32services.exe
C:WINDOWSsystem32lsass.exe
C:WINDOWSsystem32svchost.exe
C:WINDOWSSystem32svchost.exe
C:WINDOWSSystem32 vsvc32.exe
C:Program FilesCommon FilesPanda SoftwarePavShldpavprsrv.exe
C:WINDOWSExplorer.EXE
E:PROGRAMY ZABEZPIECZAJĄCEPANDAAPVXDWIN.EXE
F:do sciaganiaRam Opt amopt.exe
E:PROGRAMY ZABEZPIECZAJĄCEKAHKAVPF.exe
E:PROGRAMY ZABEZPIECZAJĄCEPANDAWebProxy.exe
E:PROGRAMY UŻYTKOWEOPERAopera.exe
F:do sciaganiaHijackThis.exe
R0 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Start Page = http://www.google.pl/
R1 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet Connection Wizard,ShellNext = http://www.google.pl/
R1 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Window Title = Microsoft Internet Explorer
R1 – HKCUSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionInternet Settings,ProxyServer = 192.168.1.254:8080
R0 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerToolbar,LinksFolderName = Łącza
O3 – Toolbar: &Radio – {8E718888–423F–11D2–876E–00A0C9082467} – C:WINDOWSSystem32msdxm.ocx
O4 – HKLM..Run: [APVXDWIN] "E:PROGRAMY ZABEZPIECZAJĄCEPANDAAPVXDWIN.EXE" /s
O4 – HKLM..Run: [Hidder] "E:programy uŻytkowesekretnik 2004Hidder.exe" /start
O4 – HKLM..Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:WINDOWSSystem32NvCpl.dll,NvStartup
O4 – HKCU..Run: [Ram_Opt] F:do sciaganiaRam Opt amopt.exe
O4 – Global Startup: Kaspersky Anti–Hacker.lnk = ?
O17 – HKLMSystemCCSServicesTcpip..{2C4F422C–D7C0–4C7F–9E61–0911FE9B8F69}: NameServer = 212.244.164.1,194.204.159.1
O17 – HKLMSystemCS1ServicesTcpip..{2C4F422C–D7C0–4C7F–9E61–0911FE9B8F69}: NameServer = 212.244.164.1,194.204.159.1
Oczywiście to ja jestem administratorem,tylko nie wiem czy nie jedynym
A tak sobie jeszcze – na kanwie tych wątków z jamy – zapytam – "kim jesteś?" – o rodzaj konta/uprawnień mi idzie.
Moźe masz coś w nich właśnie pokopane i "tylko popatrzeć" masz prawo.
A tak sobie jeszcze – na kanwie tych wątków z jamy – zapytam – "kim jesteś?" – o rodzaj konta/uprawnień mi idzie.
wystąpił bład:nie moźna zapisać pliku,sprawdz czy dysk nie jest zapełniony albo nie jest uźywany przez inny program
mirasbuc:wszystkie moje foldery i pliki są ustawione na:tylko do odczytu
Edytuj jakiś plik tektowy , zmodyfikuj go i napisz czy dał się zapisać, jeźeli nie to napisz jaki wystąpił błąd.
sprawdzałem juź wcześniej na róźnych forach ale na razie echo ale dzięki za fatygę,pozdro
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=16652
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=27319
Jednak zarówno tu, jak i na jamie odpowiedzi jednoznacznej "co z tym fantem zrobić" nie znalazłem, a problem się przewijał – jeźlei masz czas/ochotę – to poczytaj "tylko do odczytu" w archiwach – i tu i tam dział XP.
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=27319
Jednak zarówno tu, jak i na jamie odpowiedzi jednoznacznej "co z tym fantem zrobić" nie znalazłem, a problem się przewijał – jeźlei masz czas/ochotę – to poczytaj "tylko do odczytu" w archiwach – i tu i tam dział XP.
Zrobiłem to na samym początku ale nic to nie dało,wprowadziłem zmiany równieź w gpedit.msc równieź bez efektu,próbowałem zmienic uastawienia programem subinacl.msi ale ten wogóle nie wystartował(jakby go coś blokowało)no i wreszcie zrobiłem reinstalkę xp z formatem c ale problem jak był tak jest
Wejdź w Mój komputer > narzędzia > opcje folderów > widok i usuń zaznaczenie uźyj prostego udostępniania plików. Dzięki temu jak klikniesz prawym klawiszem myszki na folderze będziesz miał opcję zabezpieczenia, w której to ustawisz sobie dowolne uprawnienia.
Strona 1 / 1