Mam problem z DHCP.

mam taki mały problem, nie dawno kupiłem sobie nowego kompa i gdy go włączam on szuka DHCP jeszcze przed ładowaniem windowsa (wyświetla się mac adres i jeszcze inne rzeczy NIE ZNAM SIE ZA BARDZO NA SIECIACH WIEC NIE WIEM O CO CHODZI) nowy komp ma ta sama karte sieciowa co stary. Jesli nacisne Esc podczas szukania DHCP to on go przestaje szukac a internet i tak jest. moje pytanie brzmi: co mam zrobić zeby za kazdym razem gdy wlaczam (lub resetuje) kompa nie bly szukany DHCP tylko od razu ladowal sie windows tak jak w starym kompie.

Odpowiedzi: 18

Nie. Sprawdzilem (w biosie) i wszystko jest OK [tylko jako pierwszy ma startowac dyst twardy, reszta wylaczona]. Jednak to chyba nie o to chodzi.

aha i jeszcze dodam ze to karta sieciowa Realtek, ale chyba mozna to wywnioskowac :)

For Realtek ...... (model karty)PCI Fast Ethernet Controller v.2.12
bmalz
Dodano
21.09.2004 19:48:05
ustawienia te znajdziesz w biosie. ostatnio walczylem z tym na plycie MSI P4MAM i po zmienieniu sekwencji startowej zniknelo oraz wylaczeniu szukania innych bootowanych miejsc komunikat zniknal.

polecam przeczytanie tego:
http://www.benchmark.pl/artykuly/bios_guide/bios_features_setup2.html
Szymon Grabiński
Dodano
21.09.2004 18:56:19
Mam ten sam problem.
Mam wlasny pomysl na usuniecie tego komunikatu. Choc nie wiem czy jest prawda to przedstawie go.
A wiec tak: dane o tym zeby sie ten program automatyczne wlaczal podczas startu moze znajdowac sie w Master Boot Record (MBR) lub w samym biosie. Skad ten pomysl? Na poczatku myslalem, ze wyjecie karty zalatwi problem. Ale sie mylilem. Po wyjeciu nadal szukalo tego DHCP. Po formacie bez zmian. Dopiero gdy se wymienilem HDD (nie bylo karty sieciowej) poszlo bez problemu. No to ucieszony wlozylem "sieciowke" i bez instalacji zadnych sterownikow znow sie to dziadostwo pojawilo!
Tak wiec bylo by to trzeba wywalic z MBR lub Biosu, zabezpieczyc przed ponowna instalacja i wszystko bylo by ok.
bmalz
Dodano
21.09.2004 17:44:11
Mam ten sam problem.
Mam wlasny pomysl na usuniecie tego komunikatu. Choc nie wiem czy jest prawda to przedstawie go.
A wiec tak: dane o tym zeby sie ten program automatyczne wlaczal podczas startu moze znajdowac sie w Master Boot Record (MBR) lub w samym biosie. Skad ten pomysl? Na poczatku myslalem, ze wyjecie karty zalatwi problem. Ale sie mylilem. Po wyjeciu nadal szukalo tego DHCP. Po formacie bez zmian. Dopiero gdy se wymienilem HDD (nie bylo karty sieciowej) poszlo bez problemu. No to ucieszony wlozylem "sieciowke" i bez instalacji zadnych sterownikow znow sie to dziadostwo pojawilo!
Tak wiec bylo by to trzeba wywalic z MBR lub Biosu, zabezpieczyc przed ponowna instalacja i wszystko bylo by ok.
bmalz
Dodano
21.09.2004 17:44:11
to moze jest to inny klawisz. powinno byc przez krotka chwile napisane.
Szymon Grabiński
Dodano
06.08.2004 10:10:52
gdy dusze F10 to nic sie nie dzieje i nie ma zadnego podmenu. chyba dam sobie z tym spokuj i zostawie to tak jak jest :) dzieki za pomoc!!!!!!!
Sova
Dodano
06.08.2004 02:29:00
podczas pojawienia sie tego komunikatu nacisnij F10 (standardowo). pojawi sie podmenu. zazwyczaj pod 1 bedzie opcja – disabled lan boot
od tej pory bedzie pojawial sie ten komunikat, ale nie bedzie juz szukal polaczenia z siecia.
Szymon Grabiński
Dodano
05.08.2004 02:24:43
mialem tak ustawione jak mi podales ostatnio i to nic nie daje....pokazuje sie nazwa karty sieciowej (Realtek ....)BOOT Agent i chwile ja wykrywa. nastepnie pojawia sie For Realtek ...... (model karty)PCI Fast Ethernet Controller v.2.12
CLIENT MAC ADDR: 00:0A: ..... GUID:00000000–0000–....
DHCP.. (i w tym momecie szuka i to zajmuje chwile)
a jak skonczy szukac to pojawia sie napis:
"Exiting PXE ROM"
pozniej normalnie laduje sie windows. a biosa mam z 24.02.2004.

z ta flaszka to bedzie gorzej przez forum :D
Sova
Dodano
05.08.2004 02:01:44
jaki jest konkretnie komunikat?
Szymon Grabiński
Dodano
04.08.2004 17:48:10
Sova:
zrobiłem tak jak oni radza ale to tez nie przyniosło efektów.
OK. Ale co zrobiles ?

Sciagnalem tego manuala – flaszke stawiasz.

W Onboard PCI Device
–> LAN Boot ROM ustaw Disable
W Advanced BIOS Features
–> Boot Other Device ustaw Disable
–> First/Second/Third Boot Device ustaw sobie cokolwiek oprocz LAN

BIOS masz datowany na ... ?
Jest z 01.06.2004 na http://www.abit–usa.com/products/mb/bios_revision.php?categories=1&model=164
EL NINO
Dodano
04.08.2004 17:30:13
moja płyta to Abit IS7–E2 przeczytałem manuala i zrobiłem tak jak oni radza ale to tez nie przyniosło efektów. czy moźe byc jeszcze jakas inna przyczyna tego? a moze musze gdzies wpisac mac adres karty sieciowej?
Sova
Dodano
04.08.2004 14:33:20
Sova, sam wiesz jaka masz plyte glowna. Poszukaj do niej manuala i poczytaj co producent napisal na ten temat. Musi byc opis zalaczania i wylaczania.
Jesli nie pomoglo wylaczenie/przestawienie w tym miejscu, to musi byc jeszcze w innym.
EL NINO
Dodano
04.08.2004 13:12:16
zrobiłem tak jak napisaliscie i nic to nie dało :(((
Sova
Dodano
04.08.2004 11:46:48
Szymon Grabiński:
Dołączam się do ElNino.
Ale ja nigdzie nie ide :? .
EL NINO
Dodano
04.08.2004 01:00:51
Wejdz do BIOS, Advenced BIOS Features–>Boot Sequence–>sprawdz czy nie ma LAN.
lub –>Boot other device–>jesli LAN to zrob Disabled.
Szymon Grabiński
Dodano
03.08.2004 23:18:03
Sova, sprawdz sobie w BIOSie, czy nie masz zalaczonego botowania systemu z sieci lub cos w tym stylu. Powinienes to znalezc (jesli jest) w miejscu ustawiania sekwencji botowania – dysk, CD, floppy, itd.
EL NINO
Dodano
03.08.2004 19:59:22
Sova, sprawdz sobie w BIOSie, czy nie masz zalaczonego botowania systemu z sieci lub cos w tym stylu. Powinienes to znalezc (jesli jest) w miejscu ustawiania sekwencji botowania – dysk, CD, floppy, itd.
EL NINO
Dodano
03.08.2004 19:59:22
jaka masz windowse ??
dk
Dodano
03.08.2004 14:42:25
Sova
Dodano:
03.08.2004 13:41:29
Komentarzy:
18