Mam dwa kompy na XP prof. [b]Siec mam a netu nie[/ !! pomocy
Mam dwa kompy oparte na XP prof. polaczone sa one skretka UTP jeden z nich jest z dostepem do LANu. Co zrobic zeby na drugim kompie byl net ??
Odpowiedzi: 13
Tzn. zrobiles cos inaczej, czy tak jak Ci pisalem ?
w sumie tak jak mi pisales, troche namieszalem, zrestartowalem i dziala.
ale kim jestes to niedokonca kumam ! hmmm zaqrka :?:
Tzn. zrobiles cos inaczej, czy tak jak Ci pisalem ?gieras:zrobilem co trzeba i chodzi !!:–)
Jak myslisz ? Mam Cie na oku, bo jestes o rzut beretem 8) :lol: .gieras:a ty zaqrka skad w koncu jestes ??
dobra !! zrobilem co trzeba i chodzi !!:–) a ty zaqrka skad w koncu jestes ??
gieras,
cos robisz zle i niestety nie wiem gdzie. Przy takich ustawieniach jak w podanym linku zawsze jest lacznosc miedzy kompami i udostepniony net. Sprobuj wykasowac wszystko jeszcze raz i powpisuj powoli w odpowiednie miejsca to co ma byc wpisane. Tutaj nie da sie ustawic czegos inaczej – to jest standard.
P.S. Najwyzej umowimy sie kiedys i udostepnisz mi kompa przez program VNC. Poustawiam Ci to wszystko.
cos robisz zle i niestety nie wiem gdzie. Przy takich ustawieniach jak w podanym linku zawsze jest lacznosc miedzy kompami i udostepniony net. Sprobuj wykasowac wszystko jeszcze raz i powpisuj powoli w odpowiednie miejsca to co ma byc wpisane. Tutaj nie da sie ustawic czegos inaczej – to jest standard.
P.S. Najwyzej umowimy sie kiedys i udostepnisz mi kompa przez program VNC. Poustawiam Ci to wszystko.
:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
niestety :–( nie pomoglo, co robic ???????
niestety :–( nie pomoglo, co robic ???????
dobra pobawie sie :–) a ty skad wiesz ze ja Z manhattanu ?? ty tez manhattan ??
Tutaj nie ma nic do dodania – te ustawienia otrzymujesz. Poza tym kliknij w swoim poprzednim poscie "Zmien" i wyiksuj te adresy dla pierwszej karty. Np. tak: 10.50.xxx.xxx. Nie daj boze, gdyby admin Twojej sieci wlazl na to forum. Bedzie wiedzial co kombinujesz.gieras:Komp 1
Widze, ze jednak nie czytales starszych postow. Dla tej karty ma byc ustawiony tylko IP i maska. Wykasuj ten DNS.gieras:Karta Ethernet siec domowa:
Serwery DNS – 192,168,0,1
Jak wyzej – nie czytales nie tylko starszych postow, ale i tego co wczesniej pisalem. Co to za IP ? Ma byc 192.168.0.2. No i dodaj DNS – 192.168.0.1.gieras:Komp 2
Adres IP – 192,18,0,2
Maska podsieci – 255,255,255,0
Brama domyslna – 192,168,0,1
Zreszta w tym linku znajdziesz to o czym pisze:
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=6307
Nie pisz, ze nie chodzi.
P.S. A tak na marginesie – pozdrow Manhattan :wink: .
Komp 1
Karta Ethernet z LANu:
DHCP – wlaczone
Autokonfiguracja – wlaczona
Adres IP – 10,50,xx,xxx
Brama domyslana – 10,50,xx,x
Serwer DHCP – 10,50,xx,x
Serwery DNS – 10,50,xx,x
194,204,xxx,x
Karta Ethernet siec domowa:
DHCP – wylaczone
Adres IP – 192,168,0,1
Brama domyslna –
Komp 2
DHCP – wylaczone
Adres IP – 192,168,0,2
Karta Ethernet z LANu:
DHCP – wlaczone
Autokonfiguracja – wlaczona
Adres IP – 10,50,xx,xxx
Brama domyslana – 10,50,xx,x
Serwer DHCP – 10,50,xx,x
Serwery DNS – 10,50,xx,x
194,204,xxx,x
DHCP – wylaczone
Adres IP – 192,168,0,1
Brama domyslna –
Komp 2
DHCP – wylaczone
Adres IP – 192,168,0,2
Taki problem, to nie problem. Masz te ustawienia, ale pewnie nie wiesz jak je odczytac. Jesli masz XP lub w2k, to z menu start i chyba akcesoria uruchom Wiersz polecen (takie DOSowe okno) i wklep ipconfig /all. Dostaniesz ustawienia kart na komputerze. W w98 w uruchom wpisujesz winipcfg i rowniez wyswietla Ci info o ustawieniach.gieras:no wlasnie z tym jest problem
niemam zadnych dokladniejszych ustawien
Jesli ten adres uzyskiwany automatycznie z DHCP jest adresem 192.168.0.xxx, to niestety trzeba pokombinowac. Natomiast jesli jest inny, to chyba tylko wystarczy na drugim kompie wpisac brame (192.168.0.1) i DNS (192.168.0.1). Dodatkowo jesli jest to w98, to wpisujemy nazwe Host, czyli nazwe pierwszego kompa.
Albo sobie poradzisz, albo dawaj ustawienia tych kart.
no wlasnie z tym jest problem
na 1 kompie na karcie z sieci domowej mam standartowe IP 192,168,0,1 i maske 255,255,255,0 a DNSa niemam
na karcie z LANu mam "uzyskaj IP automatycznie" i podobnie z DNS – "uzyskaj DNS automatycznie" mam tez zapore i udostepnienie polaczenia dla uzytkownikow sieci.
na 2 kompie mam na karcie z sieci domowej IP 192,168,0,2 i maske 255,255,255,0
chodzi mi o pomoc w stylu co gdzie wpisac i co zaznaczyc
na 1 kompie na karcie z sieci domowej mam standartowe IP 192,168,0,1 i maske 255,255,255,0 a DNSa niemam
na karcie z LANu mam "uzyskaj IP automatycznie" i podobnie z DNS – "uzyskaj DNS automatycznie" mam tez zapore i udostepnienie polaczenia dla uzytkownikow sieci.
na 2 kompie mam na karcie z sieci domowej IP 192,168,0,2 i maske 255,255,255,0
chodzi mi o pomoc w stylu co gdzie wpisac i co zaznaczyc
Podaj wszystkie ustawienia trzech kart sieciowych w obu kompach – IP, maski, bramy, DNSy.
przeczytalem i do niczego niedoszedlem ! niby wszystko jest ok a netu niema !!
na kompie 1 jest udostepnione polaczenie niema firewalla, wszystko jest jak trzeba
mógł bys mi podac jakis tutorial ?? albo cos w tym stylu ?
na kompie 1 jest udostepnione polaczenie niema firewalla, wszystko jest jak trzeba
mógł bys mi podac jakis tutorial ?? albo cos w tym stylu ?
Przede wszystkim przeczytac tematy ponizej.gieras:Co zrobic zeby na drugim kompie byl net ??
Strona 1 / 1