Mało miejsca na HDD!!!!!!

Hej
Przeglądałem wcześnejsze posty i niestety nie znalazałem odpowiedzi. NA dysku c: systemowym wyskakuje mi ze mam mało miejsca i źe muszę usunąc jakies programy lub oczyścić ze śmieci HDD. Ten komunikat pojawia sie gdy zostaje mi 200 Mb na hdd. Wielkość partycji c: to 3,5 Gb. uruchamiam windows comandera i zliczam poszczególne katalogi 1. Windows 1,1Gb, Program Files 500Mb, Moje dokumenty 200Mb, Inne katalogi 100Mb oraz plik Pagefile ustawiony jest na 500Mb. Wielkość katalogu System Volume Information jest ustawiona w systemie na minimum i wynosi 200Mb. Razem to daje około 2,4 Gb. Nadmieniam źe jak sprawdzam wielkość katalogu System Volume Information wynosi ona 0,00. Powinno mi zostać wolnego ponad 1Gb a wyskakuje źe mam mało miejsca na HDD. Co jest grane bo ja juz naprawdę nie mam pojęcia?
Pozdr Adam24

Odpowiedzi: 6

Problem się rozwiązał. To źe miałem ustawiony wielkość punktu przywracania na 200 Mb to nie znaczy źe katalog "system Volume Information" tyle zajmował. Właśnie w tym katalogu ukryło się 1 Gb. Poprostu w tym katalogu, pomimo zminiejszenia ilości miejsca na punkty przywracania, pozostały stare punkty przywracania. Te punkty pomimo zmniejszenia do 200 Mb sie nie kasują. Dopiero wyłączenie punktu przywracania systemu oczyszcza całkowicie katalog "System Volume Information". Dopiero po tej operacji mozna ustawiać swoją rządaną wielkość punktu przywracania, czyli u mnie 200 Mb. I teraz btrakuje mi 200 Mb w zliczaniu dysku ale one własnie siedzą w kochanym katalogu SVI.
Dzięki za pomoc
Pozdr All
Adam24
Dodano
01.04.2004 16:56:40
Sprawdź w Total Commanderze, ile zajmują te katalogi ale nie: "Całkowita przestrzeń zajmowana" a "Aktualnie uźyta przestrzeń (uwzględniając rozmiar klastra)...". Jak masz na dysku duźo małych plików to w zaleźności od wielkości klastrów trochę się traci.
mars28
Dodano
30.03.2004 13:15:16
Wpisz sobie do forumowej wyszukiwarki "mało and miejsca" i "poczytaj" tematy. To jeden z nich – http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=12036
EL NINO
Dodano
30.03.2004 12:22:32
Dzięki za pomoc, ale w daszym ciągu nie otrzymałem odp. W Wincmd mam zaznaczoną opcję "pokaź ukryte pliki" a hibernacje mam wyłączoną. W głownym dysku c: mam tylko plik pagefile o wielkości 550 Mb. Pliku z hiperfile (lub coś podobnego) ne ma wcale. Problem polega na tym źe zliczam wielkości katalogów w wincmd poprzez opcję ctrl + Q i suma wszystkich katalogów i plików na c: jest prawie o 1Gb mniejsza od opcji sprawdzania tez wincmd ile pozostało miejsca poprzez opcję ctrl + L. Jedyne co mi sie nasuwa na mózg to ten pieprzony katalog "system volume ...". czy jest moźliwe źeby zawierał on więcej niź jest ustawione w panelu sterowania gdzie punkt przywracania jest ustawiony na 2% czyli 200MB. Moja partycja c: jest w formacie nfts.
Adam24
Dodano
30.03.2004 10:36:16
ochrona kosza (z pakietu Nortona – jeśli uźywasz) miejsce zajmuje, hibernacja, etc.
Przejrzyj jeszcze raz posty w archiwum.
Pozdrawiam

BTW: "Moje dokumenty" lepiej jest przenieść na partycję inną niź systemowa:
1) oszczędność miejsca na tej partycji
2) nie stracisz ich w razie konieczności sformatowania tej partycji.

Moje dokumenty (prawym)>właściwości >element docelowy (wybierasz folder)>przenieś
Gagman
Dodano
29.03.2004 18:36:58
Policzyles wszystko to co widzisz, a nie to co jest faktycznie na dysku.
Kliknij w WinCMD konfiguracja ustawienia glowne wyswietlanie i zaptasz "pokaz pliki ukryte", zobaczysz wtedy cala zawartosc dysku.
Wylacz hibernacje(raczej malo uzywane), wywal katalog Help ( jesli nie uzywasz pomocy ktora jest w win–ie)
Powinienes zyskac troche po tych operacjach, mozesz jeszcze wylaczyc przywracanie systemu, ale to juz kwestia gustu.
doggydog
Dodano
29.03.2004 18:24:31
Adam24
Dodano:
29.03.2004 17:48:01
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1