mała sieć
Witam!
Kolega zostawi u mnie na jakiś czas swój komputer. Pomyślałem, źe wartoby było stworzyć sieć. Oba komputery mają po gigabitowej karcie sieciowej na pokładzie. Mój komputer korzysta przy tym z Neo, którą teź chciałbym udostępnić ale z pewnymi ograniczeniami. Rozumiem, ze nie wystarczy kupić zwykły kabel i podłączyć kompy ze sobą.... Nie znam się zbytnio na budowie sieci, więc proszę o pomoc co muszę kupić, ile to będzie kosztowało i jak to wszystko ułoźyć do kupy
Kolega zostawi u mnie na jakiś czas swój komputer. Pomyślałem, źe wartoby było stworzyć sieć. Oba komputery mają po gigabitowej karcie sieciowej na pokładzie. Mój komputer korzysta przy tym z Neo, którą teź chciałbym udostępnić ale z pewnymi ograniczeniami. Rozumiem, ze nie wystarczy kupić zwykły kabel i podłączyć kompy ze sobą.... Nie znam się zbytnio na budowie sieci, więc proszę o pomoc co muszę kupić, ile to będzie kosztowało i jak to wszystko ułoźyć do kupy
Odpowiedzi: 7
Tak tylko dopiszę źe w wypadku wolnych 200 zł , dokupił bym po prostu karty WiFi i tyle.
Bez kabli bez AP normalnie mniód 8)
Bez kabli bez AP normalnie mniód 8)
Zgadza sie. 300 metrow to wydatek tego rzedu. Ale kto kaze Ci kupowac cala role ? Idziesz do sklepu komputerowego, prosisz o 12 metrow kabla, dwie wtyczki i prosisz o skrosowanie tego kabla. Doplacisz za ta ostatnia operacje doslownie pare zlotych. Zwroc jednak uwage na krosowanie – wez z soba rozpiske/sciage wg kolorow jakie powinny byc w kazdej wtyczce i dopilnuj aby to poprawnie zrobiono.
Za wszystko zaplacisz okolo 15–20 zlotych.
Za wszystko zaplacisz okolo 15–20 zlotych.
Czytałem tamten temat. A co do tej skrętki, to ona kosztuje 190zł i ma 300m a ja potrzebuję jakieś 10–12. Nie da się nic zrobić po nizszych kosztach??
Rozumiem ze dlatego iz na pokladach obu kompow masz sieciowki gigabitowe chodzi Ci wylacznie o transfer miedzy nimi ? Spokojnie na kablu kat 5 lub 5e pojdzie./matthew/:Czy byle jaki kabel nie sprawi, źe nie będę miał transfery rzędu 1Gb/s??
Przyklejony w tym dziale temat o laczeniu komputerow juz przegladnales ?
Zgadza się, na byle jakim kablu nie pociągniesz 1 giga (chyba źe kupujesz nowe molexy :twisted:).
Skrętka kategorii 5e , 1000Base–T :P
Google.pl – polecam!
Zobacz to: http://www.dipol.com.pl/sklep/e1511.htm
Pozdrawiam!
CU.
Skrętka kategorii 5e , 1000Base–T :P
Google.pl – polecam!
Zobacz to: http://www.dipol.com.pl/sklep/e1511.htm
Pozdrawiam!
CU.
Ja łączę się z internetem poprzez modem USB Sagem. Nie muszę więc kupywać drugiej karty sieciowej, skoro nawet jedna nie jest jak narazie wykorzystywana. Czy byle jaki kabel nie sprawi, źe nie będę miał transfery rzędu 1Gb/s??
Masz w sumie trzy proste opcje:
1. Kupujesz router/switch/hub (od 120 do n PLN) podłanczas w jednym interfejsie sieć z internetem w drugim swoje komputerki w domu –wszystko.
2. Kupujesz krosa (niewiem nawet ile teraz 1,5 PLN za metr ?) , kupujesz sieciówke drugą do kompa który ma neo, łączysz oba kompy kablem, ustawiasz routing między interfejsami na komputerze z dwoma sieciówkami –wszystko.
3. Kupujesz kabel krosujesz go (schemat dokładam w załączniku) odłanczasz neo podłanczasz jeden koniec kabla, drugi wciskasz w drugi komp i masz lan ale bez dostępu do neta :P
Pozdrawiam!
CU.
P.S. http://www.sieci.lan.prv.pl/ – wszystko co potrzebujesz wiedzieć.
Następnym razem zanim napiszesz posta proponuje google.pl. Wierz mi napisanie tego posta zajeło ci więcej czasu niź znalezienie na google potrzebnych informacji.
1. Kupujesz router/switch/hub (od 120 do n PLN) podłanczas w jednym interfejsie sieć z internetem w drugim swoje komputerki w domu –wszystko.
2. Kupujesz krosa (niewiem nawet ile teraz 1,5 PLN za metr ?) , kupujesz sieciówke drugą do kompa który ma neo, łączysz oba kompy kablem, ustawiasz routing między interfejsami na komputerze z dwoma sieciówkami –wszystko.
3. Kupujesz kabel krosujesz go (schemat dokładam w załączniku) odłanczasz neo podłanczasz jeden koniec kabla, drugi wciskasz w drugi komp i masz lan ale bez dostępu do neta :P
Pozdrawiam!
CU.
P.S. http://www.sieci.lan.prv.pl/ – wszystko co potrzebujesz wiedzieć.
Następnym razem zanim napiszesz posta proponuje google.pl. Wierz mi napisanie tego posta zajeło ci więcej czasu niź znalezienie na google potrzebnych informacji.