mała sieć
Witam!
Kolega zostawi u mnie na jakiś czas swój komputer. Pomyślałem, źe wartoby było stworzyć sieć. Oba komputery mają po gigabitowej karcie sieciowej na pokładzie. Mój komputer korzysta przy tym z Neo, którą teź chciałbym udostępnić ale z pewnymi ograniczeniami. Rozumiem, ze nie wystarczy kupić zwykły kabel i podłączyć kompy ze sobą.... Nie znam się zbytnio na budowie sieci, więc proszę o pomoc co muszę kupić, ile to będzie kosztowało i jak to wszystko ułoźyć do kupy
Kolega zostawi u mnie na jakiś czas swój komputer. Pomyślałem, źe wartoby było stworzyć sieć. Oba komputery mają po gigabitowej karcie sieciowej na pokładzie. Mój komputer korzysta przy tym z Neo, którą teź chciałbym udostępnić ale z pewnymi ograniczeniami. Rozumiem, ze nie wystarczy kupić zwykły kabel i podłączyć kompy ze sobą.... Nie znam się zbytnio na budowie sieci, więc proszę o pomoc co muszę kupić, ile to będzie kosztowało i jak to wszystko ułoźyć do kupy
Odpowiedzi: 20
Tzn. tak jak jest opisane to http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=27775
Tzn jak ? Konta, hasla ? Usluge "Przegladarka komputera" wylaczyles ? Firewall Cie nie blokuje ?/matthew/:Zrobiłem tak jak jest napisane w przypiętym poście.
Zrobiłem tak jak jest napisane w przypiętym poście. Na moim kompie wszystko działa. Ale na drugim widać moj komputer, ale nadal nie moźna do niego wejść– znów pojawia się ten kompnikat. A na obu zrobiłem to samo...
Zrobiłem tak jak jest napisane w przypiętym poście. Na moim kompie wszystko działa. Ale na drugim widać moj komputer, ale nadal nie moźna do niego wejść– znów pojawia się ten kompnikat. A na obu zrobiłem to samo...
Nadal nie mogę udostępniać plików, ale zauwaźyłem źe moźna grać :D Mam tylko kłopot z Kerio– jak jest on włączony to nie mogę się połączyć... Jak mozna w nim zdefiniować dostęp dla IP??
Eeeee no. Nie pisz ze nie dziala bo tak nie jest. Siec chodzi skoro dostajesz odpowiedzi na ping, skoro z drugiego widzisz pierwszy i jego udostepnione zasoby, skoro "czasami" z pierwszego widzisz drugi. Siejesz zamet kolego a od tego podupada morale :P .
Z tym pierwszym komputerem moze tak byc jesli chodzi o dlugie przegladanie sieci, poniewaz jest on rowniez wpiety do neo i usilnie przeszukuje otoczenie dostepne dla obu kart. Czasami trzeba sie z tym pogodzic a czasami pomaga np. usuniecie dwoch wpisow w rejestrze odpowiadajacy za udostepnione drukarki i zaplanowane zadania. Znajdziesz w tym dziale z latwoscia posty opisujace to miejsce w rejestrze.
Kolejna sprawa – dziwne logowanie albo komunikat o uprawnieniach. Przegladnij drugi przyklejony temat o udostepnianiu danych. Byc moze masz na drugim wylaczone konto Gosc.
Byc moze trzeba wylaczyc rowniez usluge "Przegladarka komputera" –> z Uruchom "services.msc", wyszukaj ta usluge, wylacz i ustaw na "wylaczona".
Zreszta postow zawierajacych podobne komunikaty jest tu na kopy. Nic tylko szukac i przegladac.
Z tym pierwszym komputerem moze tak byc jesli chodzi o dlugie przegladanie sieci, poniewaz jest on rowniez wpiety do neo i usilnie przeszukuje otoczenie dostepne dla obu kart. Czasami trzeba sie z tym pogodzic a czasami pomaga np. usuniecie dwoch wpisow w rejestrze odpowiadajacy za udostepnione drukarki i zaplanowane zadania. Znajdziesz w tym dziale z latwoscia posty opisujace to miejsce w rejestrze.
Kolejna sprawa – dziwne logowanie albo komunikat o uprawnieniach. Przegladnij drugi przyklejony temat o udostepnianiu danych. Byc moze masz na drugim wylaczone konto Gosc.
Byc moze trzeba wylaczyc rowniez usluge "Przegladarka komputera" –> z Uruchom "services.msc", wyszukaj ta usluge, wylacz i ustaw na "wylaczona".
Zreszta postow zawierajacych podobne komunikaty jest tu na kopy. Nic tylko szukac i przegladac.
Ping chodzi. Ale nadal sieć nie działa
Zauwaźyłem jedną dziwną rzecz, na drugim komputerze jak wejdę w "moje miejsce sieciowe" to szybko, ładnie wchodzi, a nawet pokazuje udostępnione rzeczy na tym komputerze. Natomiast jak daje to na moim, to przestaje odpowiadać i zaskakuje dopiero po jakiś 15–20 sek. Czasem jak wejdę w głąb "folderu" to widzę komputer numer 2, ale kaze mi się jakoś dziwnie logować. A czesem wywala mi komunikat:
Dom nie jest dostępny. Moźesz nie mieć uprawnieć do uźywania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem sieci aby uzyskac uprawnienia dostępu.
Lista serwerów w tej grupie roboczej jest obecnie niedostępna
Zauwaźyłem jedną dziwną rzecz, na drugim komputerze jak wejdę w "moje miejsce sieciowe" to szybko, ładnie wchodzi, a nawet pokazuje udostępnione rzeczy na tym komputerze. Natomiast jak daje to na moim, to przestaje odpowiadać i zaskakuje dopiero po jakiś 15–20 sek. Czasem jak wejdę w głąb "folderu" to widzę komputer numer 2, ale kaze mi się jakoś dziwnie logować. A czesem wywala mi komunikat:
Dom nie jest dostępny. Moźesz nie mieć uprawnieć do uźywania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem sieci aby uzyskac uprawnienia dostępu.
Lista serwerów w tej grupie roboczej jest obecnie niedostępna
Ping z jednego komputera na drugi.
Z 192.168.0.1 puszczasz na 192.168.0.2 i odwrotnie.
Oczywiscie nie w Uruchom a w Wierszu polecen. Wywolujesz go w Uruchom komenda "cmd".
Z 192.168.0.1 puszczasz na 192.168.0.2 i odwrotnie.
Oczywiscie nie w Uruchom a w Wierszu polecen. Wywolujesz go w Uruchom komenda "cmd".
No niestety nie pomyślałem o wyłączeniu firewall. Jutro zobaczę czy to pomoźe. Ale na jaki adres mam puścić ten ping??
Poprawnie ustawione ? Probowales z wylaczonym firewallem ? Probowales puscic ping z jednego kompa na drugi ? Jesli tak, jaka odpowiedz ?
Oba komputery mają XP, zaporę systemową wyłączoną i siedzą za Kerio 4.1.3
To swietnie ze przynajmniej teraz dajesz znac o co chodzi :P .
Od poczatku piszesz ze chcesz polaczyc kompy i udostepnic neta. Natomiast takie okreslenie problemu jakiego uzyles wczesniej, nie mowi nic na temat tego co jest nie tak:
Masz na tych kompach XP ? A zapory polaczenia ? Jakies inne firewalle ?
Od poczatku piszesz ze chcesz polaczyc kompy i udostepnic neta. Natomiast takie okreslenie problemu jakiego uzyles wczesniej, nie mowi nic na temat tego co jest nie tak:
To "i nic" zrozumialem po prostu jako brak neta. Cos mi sie wydaje ze bede musial przestac zajmowac sie domyslami w rodzaju "co autor mial na mysli" i bede po prostu czekal na poprawne opisanie problemu./matthew/:Kupiłem juź kabel, podłączyłem, ustawiłem tak jak powinno się zrobic (czyli 192.168.0.1 a na drugim 2) i nic...
Masz na tych kompach XP ? A zapory polaczenia ? Jakies inne firewalle ?
Jestes pewien ze tylko tyle napisalem o udostepnianiu neta ? A nie jest tak, ze poprzestales na fragmencie mowiacym jedynie o polaczeniu dwoch kompow w siec ? A ciag dalszy ? O udostepnianiu neta ? O tym ze trzeba wpisac rowniez brame i DNS ?/matthew/:Tylko tyle wyczytałem źe trzeba zrobić
Zechciej prosze zabrac sie jeszce raz do tego, przyloz sie.
Nie mam pewności 100% czy kabel jest dobrze skrasowany, bo się na tym nie znam (ew. mogę zrobić zdjęcia końcówek). Powiedziałem w sklepie źe taki chcę i coś tam z nim robił... A więc podłączam kabel do kart sieciowych. Na jednym (moim) komputerze ustawiam w protokole TCP/IP IP: 192.168.0.1 i maske 255.255.255.0, a na drugim 192.168.0.2 i maske 255.255.255.0
Tylko tyle wyczytałem źe trzeba zrobić
Tylko tyle wyczytałem źe trzeba zrobić
Nie wiem co robisz nie tak. Napisz moze dokladnie co robisz, ze szczegolami. Wtedy z pewnoscia bedzie latwiej okreslic gdzie popelniasz blad.
Kabel na 1000% dobrze skrosowany ? Udostepniasz wlasciwe polaczenie ? Ustawienia wpisujesz poprawne na tych komputerach ?
P.S. Skanera nie da sie udostepnic. Mozesz to jedynie zrobic przez np. Pulpit zdalny czy jakis programik w rodzaju VNC.
Kabel na 1000% dobrze skrosowany ? Udostepniasz wlasciwe polaczenie ? Ustawienia wpisujesz poprawne na tych komputerach ?
P.S. Skanera nie da sie udostepnic. Mozesz to jedynie zrobic przez np. Pulpit zdalny czy jakis programik w rodzaju VNC.
Kupiłem juź kabel, podłączyłem, ustawiłem tak jak powinno się zrobic (czyli 192.168.0.1 a na drugim 2) i nic... Co robię nie tak
A jest moźliwe coś takiego, źe moźna udostępnić skaner w sieci?? Tzn. uźyrkownik na innym komputerze będzie mógł korzystać ze skanera??
I to konserwa turystyczna :P .Seeker:Konserwa i beton :wink:
EL NINO:Transfer do dupy. Zeby pograc czy z netem sie polaczyc, zgadza sie. Ale cos wiekszego przerzucac ? Eeeee tam :P .Seeker:Bez kabli bez AP normalnie mniód 8)
Konserwa i beton :wink:
w standardzie 802.11b jest to praktycznie na poziomie 5.5 Mb/s , ale w 802.11.g ze 25 Mb/s praktycznie to z 5x więcej :P do przerzucania filmów ....no trochę mało,ale jak coś większego to zawsze moźna dysk pod pachę, albo z płytą nagraną pod się po chacie przespacerować :P
Transfer do dupy. Zeby pograc czy z netem sie polaczyc, zgadza sie. Ale cos wiekszego przerzucac ? Eeeee tam :P .Seeker:Bez kabli bez AP normalnie mniód 8)