magistrala
Witam
Mam pytania:
1. Czy taktowanie magistrali systemowej za pomocą CPU odbywa się tylko i wyłącznie pomiędzy CPU a Chipsetem(mostkiem północnym)?? Którego taktowanie wynosi zaleźnie od rodzaju procesora AMD DDR 2xFSB a natomiast Inlet QDR 4xFSB?
2. Czy taktowanie magistrali systemowej za pomocą pamięci RAM odbywa się tylko i wyłącznie pomiędzy pamięcią RAM a Chipsetem(mostkiem północnym)??
Mam pytania:
1. Czy taktowanie magistrali systemowej za pomocą CPU odbywa się tylko i wyłącznie pomiędzy CPU a Chipsetem(mostkiem północnym)?? Którego taktowanie wynosi zaleźnie od rodzaju procesora AMD DDR 2xFSB a natomiast Inlet QDR 4xFSB?
2. Czy taktowanie magistrali systemowej za pomocą pamięci RAM odbywa się tylko i wyłącznie pomiędzy pamięcią RAM a Chipsetem(mostkiem północnym)??
Odpowiedzi: 18
spiderko:g.... prawdę źes napisał.
Tego nie rozumiem, nie zgadzasz się z tym co napisałem o taktowaniu PCI/AGP?
Sprawy BX nie tykajmy, to historia.
A co tu do rozumienia – np. KT400, źeby nie było o BX–ie – FSB moźna ustawić do 250, ale ......z braku obsługi szyny 200 dla CPU tylko przy 100/133/166 masz powrót do 33/66, a przy 200 juź normalnie FSb x dzielnik wychodzi.
Nie jest więc to tak prosto i jasno jak opisałeś.
Oczywiściem ozna i inne przykłądy chipsetów podawać – powoływać isę na rozwiązania stosowane przez producentów płyt, ale bez nadmiernych uproszczeń, bo one prowadzą do nieporozumień i kamaa tylko wyjdzie od tego mniej mądry.
Masz dowód w jego poscie powyźej, na który musiałeś "Nie" odpowiedzieć.
PS.
O tym, źe i szyny PCI bywały inne niź 33MHz to juź tylko dla "podgrzania atmosfery" przypomnę :lol:
czyli PCI i AGP mają takie czestotliwośći:
PCI 33MHz
AGP 2x 66MHz
AGP 4x 133HHz
AGP 8x 266MHz
NIE!
Jak coś ma przy sobie x to oznacza źe trzeba to odrazy mnoźyć z czymś, AGP ma 66MHz i koniec.
Co do reszty proponuje pocztać ten faq:
http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=29395
czyli PCI i AGP mają takie czestotliwośći:
PCI 33MHz
AGP 2x 66MHz
AGP 4x 133HHz
AGP 8x 266MHz
Moje pytanie jest takie:
1. jeźeli podniesiemy FSB CPU 20 MHz przyczym płyta główna nie ma blokady na PCI AGP to o ile wzrasta taktowanie PCI AGP??
2. Kolejne pytanie w jaki sposób moźna sprawdzić czy jest blokada na PCI AGP??
3. Jakimi programami mozna sprawdzić taktowanie PCI AGP oraz ich napiecie??
Jakimi programami mozna
PCI 33MHz
AGP 2x 66MHz
AGP 4x 133HHz
AGP 8x 266MHz
Moje pytanie jest takie:
1. jeźeli podniesiemy FSB CPU 20 MHz przyczym płyta główna nie ma blokady na PCI AGP to o ile wzrasta taktowanie PCI AGP??
2. Kolejne pytanie w jaki sposób moźna sprawdzić czy jest blokada na PCI AGP??
3. Jakimi programami mozna sprawdzić taktowanie PCI AGP oraz ich napiecie??
Jakimi programami mozna
g.... prawdę źes napisał.
Tego nie rozumiem, nie zgadzasz się z tym co napisałem o taktowaniu PCI/AGP?
Sprawy BX nie tykajmy, to historia.
spiderko:BX i Elvis to legenda, ale jedno jak i drugie juź nie źyje, umarlaków się nie tykam :wink:
Przywołam raz jeszcze Twoją wypowiedź
100/133/166/200 to są magistrale FSB przy których taktowanie PCI i AGP nie podnosi się,
by – boś mnie ciut zniesmaczył – napisać:
Moźe pora zacząć w trupach grzebać, by potem na ..... nie wyjść(?).
Na polski przekłada się zaś to w sposób:
g.... prawdę źes napisał.
QED
BX i Elvis to legenda, ale jedno jak i drugie juź nie źyje, umarlaków się nie tykam :wink:
Nie kumasz ;0
Dla AGP były tylko 2 dzielniki 1/1 i 2/3 . Dla PCI nie pomnę, ustawień,ale zasada ta sama.
W konsekwencji nie miało znaczyenia czy FSB wynosiła 103, czy 133 – w obu wypadkach MHz dla tych kontroleów wędrowały w góre.
Po naszemu – AGP pracowało, w takim wypadku, na szynie 88 MHz i .....to potrafiło być stabilne.
PS.
ABIT "przerobił" BX–a na szynę 133 wprowadzając dodatkwoe dzielniki,ale była to jednak przeróbka, bo oficjalnie specyfikowany ten chipset był na 100.
Dla AGP były tylko 2 dzielniki 1/1 i 2/3 . Dla PCI nie pomnę, ustawień,ale zasada ta sama.
W konsekwencji nie miało znaczyenia czy FSB wynosiła 103, czy 133 – w obu wypadkach MHz dla tych kontroleów wędrowały w góre.
Po naszemu – AGP pracowało, w takim wypadku, na szynie 88 MHz i .....to potrafiło być stabilne.
PS.
ABIT "przerobił" BX–a na szynę 133 wprowadzając dodatkwoe dzielniki,ale była to jednak przeróbka, bo oficjalnie specyfikowany ten chipset był na 100.
Rebe historie zostaw historykom. :D
Tak jest i teraz, przecie napisałem źe:
Przy FSB 133MHz taktowanie PCI/AGP pozostaje na swoich częstotliwościach.
Nie kumam?
osławiony BX Intela np. mozna bło ustawić FSB 133,a PCI?AGP "nie wracąło" do wartości nominalnych, bo i nie miało jak .
Tak jest i teraz, przecie napisałem źe:
100/133/166/200 to są magistrale FSB przy których taktowanie PCI i AGP nie podnosi się
Przy FSB 133MHz taktowanie PCI/AGP pozostaje na swoich częstotliwościach.
Nie kumam?
spiderko:100/133/166/200 to są magistrale FSB przy których taktowanie PCI i AGP nie podnosi się, nawet blokada jest w tym przypadku zbędna.
Aź tak kategoryczny bym nie był, a to z uwagi na mą wybiórczą pamięc, która jednak tym razem działa.
To co napisąłeś jest prawdą "na dziś". W wypadku starszych konstrukcji – osławiony BX Intela np. mozna bło ustawić FSB 133,a PCI?AGP "nie wracąło" do wartości nominalnych, bo i nie miało jak . Co prawda oparte na tym samym chipsecie konstrukcje miały, poza specyfikacją, dodawaną obsługe FSB 133 "z powrotem" do 33/66,ale nie bło to reguła choćby z uwagi na "dziamganie" Intela.
Tyle w kwestii uzupełnienia.
Jest to prawda.
Ponadto szukanie nie boli:
http://pl.wikipedia.org/wiki/PCI
Ponadto szukanie nie boli:
http://pl.wikipedia.org/wiki/PCI
100/133/166/200 to są magistrale FSB przy których taktowanie PCI i AGP nie podnosi się, nawet blokada jest w tym przypadku zbędna. Wszelkie pośrednie wartości FSB mają wpływ na taktowanie PCI/AGP i nie powinno się ich stoswać na płytach bez blokady taktowania PCI/AGP.
czy prawdą jest ze nie powinno sie podnosic czestotliwości FSB gdy nie ma blokady na magistrale PCI i AGP?
czy standartem jest ze mafistrala:
PCI 33MHz
AGP 66MHz
czy sa w/w magistrale o innych czestotliwościach
czy standartem jest ze mafistrala:
PCI 33MHz
AGP 66MHz
czy sa w/w magistrale o innych czestotliwościach
FSB domyslnie podnosisz czestotliwosc wszystkich komponentow, procesora, ram, PCI, AGP kontroler IDE, SATA... Lepsze/nowsze plyty maja mozliwosc ustawiana/blokowania czestotliwosci PCI/AGP, RAM, by podnoszenie FSB nie prztaktowtwalo pozostalych komponentow. Mnoznikiem podnosisz tylko i wylacznie taktowanie procesora
brtx:Moźna.
Dla takiego Durona FSB=118MHz to juz overclocking :–)
czyli nie wazna rzecza jest czy czestotliwośc bedzie podniesiona przez FSB czy mnoźnik??
Moźna.
WItam
Mam pytanie, czy moźna uźywać czestotliwości pośrednik magistrali CPU np 120MHz 118MHz czy nalęźy uźywać 100MHz 133MHz 166MHz 200MHz itd.
Mam pytanie, czy moźna uźywać czestotliwości pośrednik magistrali CPU np 120MHz 118MHz czy nalęźy uźywać 100MHz 133MHz 166MHz 200MHz itd.
spiderko:Cięźkie pytania zadajesz, referat piszesz?
Pytanie retoryczne ?
Jak nie to chętnie Ci odpowiem – poprostu nie chce mu się wpisać w google głupiej frazy, źeby dostać wyniki – czasem nawet z rysunkami.
Ot cała filozofia.
1. Taktowanie magistrali (tzw. FSB) jest to szybkość komunikowania się pomiędzy procesorem a chipsetem. AMD nie stosuje źadnego mnoźnika, Intel ma swój Quad Pump Bus czyli efektywna prędkość komunikacji CPUchipset wynosi 4xFSB. Taktowanie DDR moźe być synchroniczne lub asynchroniczne, tzn. nie musi być ściśle powiązane z FSB. Oczywiście lepiej jest gdy jest synchroniczne.
2. Pamięć RAM typu DDR ma swoje taktowanie i nie jest, jak wspominałem wcześniej, sztywnie uzaleznione od FSB, moźna je zmieniać dzielnikami. Jeśli ustawimy dla DDR częstotliwość X to jego efektywna wartość wyniesie 2*X.
Cięźkie pytania zadajesz, referat piszesz?
2. Pamięć RAM typu DDR ma swoje taktowanie i nie jest, jak wspominałem wcześniej, sztywnie uzaleznione od FSB, moźna je zmieniać dzielnikami. Jeśli ustawimy dla DDR częstotliwość X to jego efektywna wartość wyniesie 2*X.
Cięźkie pytania zadajesz, referat piszesz?
Strona 1 / 1