Mac i ip
Jestem uzytkownikiem sieci miejskiej. Kazdy w sieci ma swoj mac adres i stale ip. Od pewnego czasu koles wchodzi mi na moj adres ip. Wtedy tworzy sie konflikt adresow ip w sieci i on ma moj internet a ja nie mam. Prosze o pomoc jak temu zaradzic.
Odpowiedzi: 9
a jak macie zapisane w umowie o sprzecie? przy instalacji sprzet staje sie wasza wlasnoscia?
caly problem rozbija sie o protokol arp (address resolutin protocol), ktory pozwala na poznanie fizycznego adresu maszyny o danym adresie ip. z tego co mi wiadomo nie ma mozliwosci zabezpieczenia podawania tej informacji. owszem mozna skrocic czas przechowywania takich danych w buforze, ale to wlasciwie przed niczym cie nie ochroni.
co do bycia niewidzialnym w sieci to jest to jakis sposob. dlaczego? zeby poznac twojego maca, w wiekszosci wypadkow musi znac twoj adres ip. jesli wylacz netbios, zmienisz nazwe swojego kompa, poprosisz o zmiane ip to wtedy: bedziesz niewidoczny, ale i sam nie bedziesz mogl korzystac z otoczenia sieciowego, bedziesz mial inna nazwe i inne ip, wiec koles ktory podszywa sie pod ciebie bedzie musial cie znowu odszukac, a to moze go na tyle zniechecic ze sobie odpusci. inna sprawa, to skoro jest podpiety do lana to wystarczy go odpiac od switcha. jesli uzyjesz odpowiednich argumentow to admini sieci osiedlowej beda po twojej stronie. w koncu i ich moze spotkac to samo.
caly problem rozbija sie o protokol arp (address resolutin protocol), ktory pozwala na poznanie fizycznego adresu maszyny o danym adresie ip. z tego co mi wiadomo nie ma mozliwosci zabezpieczenia podawania tej informacji. owszem mozna skrocic czas przechowywania takich danych w buforze, ale to wlasciwie przed niczym cie nie ochroni.
co do bycia niewidzialnym w sieci to jest to jakis sposob. dlaczego? zeby poznac twojego maca, w wiekszosci wypadkow musi znac twoj adres ip. jesli wylacz netbios, zmienisz nazwe swojego kompa, poprosisz o zmiane ip to wtedy: bedziesz niewidoczny, ale i sam nie bedziesz mogl korzystac z otoczenia sieciowego, bedziesz mial inna nazwe i inne ip, wiec koles ktory podszywa sie pod ciebie bedzie musial cie znowu odszukac, a to moze go na tyle zniechecic ze sobie odpusci. inna sprawa, to skoro jest podpiety do lana to wystarczy go odpiac od switcha. jesli uzyjesz odpowiednich argumentow to admini sieci osiedlowej beda po twojej stronie. w koncu i ich moze spotkac to samo.
Przeciez gosciu juz napisal o 14.55, ze admin zmienil mu IP.Anonymous:Zmienić bo ten adres ip
Zmienić bo ten adres ip i mac juź jest znany temu kolo co się wpija.
No ale jesli mówisz źe nawet jeśli się ukryje swoją obecność w lanie t0 i tak będzie widać adresy no to źeczywiście moj pomysł odpada.
pozdrawiam.
No ale jesli mówisz źe nawet jeśli się ukryje swoją obecność w lanie t0 i tak będzie widać adresy no to źeczywiście moj pomysł odpada.
pozdrawiam.
Po co ?smiernof:spróbuj jeszcze raz zmienić adres IP i zmień adres MAC .
Zalozymy sie ? :Psmiernof:... jeśli uda mu się trafić IP to i tak nie będzie znau twojego MAC ;)
Coz to za problem odczytac numer MAC ?
spróbuj jeszcze raz zmienić adres IP i zmień adres MAC .Później "stań się niewidoczny w sieci" i w ten sposób kolo nie będzie mógł wchodzić na twoje konto bo nawet jeśli uda mu się trafić IP to i tak nie będzie znau twojego MAC ;)
pozdrawiam
pozdrawiam
Koles przestal placic za internet i mu odlaczyli ale sprzet caly mu zostal i jest podpiety tylko do lana. dzwonilem do admina i mi zmienil ip. Tylko czy cos to da? Przeciez sam mam program, dzieki ktoremu moge zobaczyc kto jest w sieci, jego ip i mac. Jest jakis sposob aby sie ustrzec przed takimi rzeczami?
Innej rady poza tą SLAY3Ra nie ma.
A tak w ogóle czemu ten koleś korzysta z twojego IP, skoro powinien mieć swoje?
A tak w ogóle czemu ten koleś korzysta z twojego IP, skoro powinien mieć swoje?
to nie jest dobry pomysl bo u nas administratorzy nie dbaja o klientow nie mowiac o tym ze sie malo znaja na rzeczy :?
Zgłosić się do providera i przedstawić sytuację.
Strona 1 / 1