Mac adresy a sieć ?

Mam w domu internet po lanie. Niestety mój gościu który udostępnia sygnał zrobił filtrowanie po adresach mac.

I kupiłem teraz drugiego kompa i chciał bym na nim mieć dostęp do neta. Posiadam dwie karty sieciowe bezprzewodowe i mam połączone w sieć te dwa komputery. Próbowałem kilka razy udostępniać internet ale się nie dało gościu za kaźdym razem blokował mi konto. Co mam zrobić aby tego nie wiedzał źe mam podłączonego drugiego kompa? JAkie jeszcze urządzenie mam dokupić?

Prosze Pomóźcie...

Odpowiedzi: 4

Jest tak mam w kompie "The MSI PC54G2" karte sieciową bezprzewodową i do niej jest podpięta antena zewnętrzna "yaga" Teraz tak chciałbym wyrzucić tą karte z komputera podpiąć antene zewnętrzną do routera i rozesłać sygnał wbudowaną antenką do 2 kompów ale juź w tej sieci którą ja sam zrobie.
rupt
Dodano
10.01.2005 19:58:55
Ten router a wlasciwie modem/router podalem jako przyklad – de facto tj. urzadzenie m.in. do neostrady.
Rozumiem ze do tej pory wpinales kabel do karty sieciowej pierwszego komputera wiec teraz wystarczy zakupic sam router (bez modemu) i wpiac wtyczke sieci zew. do routera.
mrsit
Dodano
10.01.2005 11:38:16
Mam jeszcze jedno pytańko do tego. Jest taka sprawa źe połączenie z internetem realizuje za pomocą sieci radiowej. Czy urządzenie DI–614+ pozwoli mi na połącznie anteny zewnętrznej do od dostawcy isp i wyjscie na te dwa komputery które mam w domu tak samo drogą radiwą. :lol:
rupt
Dodano
09.01.2005 23:51:38
Zeby (byc moze) nieco rozjasnic sprawe, to na przykladzie DI–614+:

MODEM DI–614+ WAN | DI–614+ LAN / WIFI ––––> antenka
tutaj dziala maskowanie MAC | a tutaj dziala filtrowanie MAC

Filtrowanie MAC jest wlasnie po to, aby wpuszczac (lub nie) okreslone komputery, po adresach sieciowych MAC (nota bene w DI–614+ dziala to identycznie na komputery podlaczone do LAN jak i WLAN – nie wiekszego znaczenia jak fizycznie podlaczony jest wewnetrzny komputer do tego pudelka, czy drutem czy bezprzewodowo – kazdy jest traktowany jako klient i juz. Maskowanie MAC z kolei stosuje sie np. w przypadku, kiedy twoj dostawca internetu mial wbity Toj MAC np. rutera do swoich serwerow. W sytuacji, gdy Ty zmieniasz serwer / ruter lub sama karte sieciowa, to mozesz nie uzyskac autoryzacji u ISP. I po to wymyslono maskowanie MAC –router udaje, ze jest ta sama karta,ktora
pracowala wczesniej na tym laczu.
mrsit
Dodano
09.01.2005 17:24:27
rupt
Dodano:
07.01.2005 21:36:14
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1