mój problem to komp

sorki admini - może to juz było .. , i opcja szukaj też , ale jako całkowity laki ( nie wiem jak to odmienić - laiczka ? ) mam problema

a więc - myslałam że to  wina systemu - ale  nie , wiec mam problem w kompie - czyli od pewnego czas '' mój skarb'' ( nie mylić z władcą pierścieni i sympatycznym golumkiem ) a wiec mój skarb działa jakoś przymulaście, proszę tylko o rade jak zdjagnozować  tą chorobę , czyli cos jest nie tak a więc :

proszę o linka jak zrobić test pamięci ?

prosze o linka jak zrobic test karty graficznej ?

proszę o porade jak sprawdzic płytę główna ( ktoś gdzieś coś - no słyszałam że jakieś zworki czy kondensatory,  coś tam się przegrzewaja )

prosze o wyrozumiałość - myślę że jako mniejszość na tym forum,  odrobina cierpliwości dla kogos kto nie ma ( big ) starszego brata to może ............???

Odpowiedzi: 1

1. Ściągasz http://www.memtest86.com/ wypakowujesz na dyskietkę i z niej uruchamiasz komputer - testujesz co najmniej parę godzin, chyba że wcześniej pojawią się informacje o błędzie.
2.Ściągasz http://www.futuremark.com/download/ - wybór wersji 3D Marka zależy od mocy i nowosci komputera, a karty w szczególności - instalujesz i czekasz na zwis, ew. jeżlei testy przejdą łaczysz się z bazą wyników i je porównójesz.
3. Organoleptycznie - kondensatory powinny mieć płaskie "denka" i bez śladów zacieków.

Tyle, że to wszystko jest ciut bez ładu i składu, by się za testy brać od razu, bo najpierw trzeba posprawdzać to co "widać" od ręki - tryb pracy dysków i czytników, informacje o aktywnym i włączonym przyspieszeniu w dxdiag, ustawienia BIOS-u itp.
Tego zaś zdalnie nie da sie zrobić bez informacji o sprzęcie - pełnych - oraz o tym co w utawieniach systemowych ( logi itp. ) jest dostępne.

Generalnie bowiem "mulenie" wszelkiego typu - pomijam uszkodzenie cache CPU - spowodowane jest jednak błędami w ustawieniach, a nie wadami sprzetu.
Rebe
Dodano
16.01.2007 08:26:17
  • Alina 16.01.2007 23:00:32

<P>a więc memtest - mielił ponad 5 godz. i nic nie wykazał pokazało&nbsp; 16&nbsp; testów i 0 error więc nie wiem ile to by jeszcze mogło trwać z powodu niecierpliwości po tylu godzinach dałam Esc </P> <P>co do ustawień w biosie jest tak jak było w trakcie zakupu i kilka lat było spokoju więc myślę że to nie to, </P> <P>co do pracy czytników - na tym kompie mam 2 oddzielne&nbsp;&nbsp;dyski 1 z w98 i&nbsp;&nbsp;2 z xp i zmieniam start systemu z biosu więc &nbsp;jeśli wina była by ( tak myslę )&nbsp;któregoś z dysków to drugi system powinien działac normalnie a one nie działają &nbsp;jak&nbsp; miesiac temu, nie zaśmieciłam ich tez gdyz na tym z w98 mam wazne dane i nie mogę sobie pozwolić na jakieś zabawy, co do dxdiagu - to wybacz ale nie wiem co to i czym to się zjada ?na płycie nie ma nic co wskazywało by przynajmniej wizualnie na uszkodzenie </P> <P>&nbsp;sprzet to staruszek </P> <P>na płycie pisze Via P4XB i jeszcze&nbsp;Via VT 8233&nbsp;&nbsp;na pudełku pisało Via P4X266</P> <P>procesor to celeron 2G</P> <P>grafika to gigabyte GV-R955128D</P> <P>spróbuję tego 3D Marka może sobie poradze, chodź coś mi mówi że może to byc wina zasilacza, ale nie mam zielonego pojęcia jak sprawdzić czy daje dobre napięcie i nie wiem jakie powinno być </P> <P>&nbsp;</P> <P>&nbsp;</P>

Alina
Dodano:
16.01.2007 01:32:07
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1